Ryskt stridsplan kraschade i Murmansk

UTRIKES. MiG-31, med NATO-rapporteringsnamn: Foxhound, togs i tjänst 1981 i dåvarande Sovjetunionen. Det är ett tvåsitsigt jaktflygplan. MiG-31 har en mycket lång aktionsradie vilket lämpar sig för patrullering av luftrummet, till exempel för att upptäcka kryssningsrobotar. MiG-31 är också ett mycket snabbt jetflyg med uppmätta hastigheter upp mot 3000 km/h. Beväpningen utgörs av en GSj-6-23 automatkanon och upp till 6 stycken jaktrobotar av typerna Molniya R-60 eller Vympel R-33.

Mig 31 med hypersonisk robot Kinzhal

Ett MiG-31 stridsflygplan har kraschat i Murmanskregionen under en träningsflygning, uppgav det ryska försvarsministeriet på onsdagen, rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

“Den 26 april kraschade ett stridsflygplan av typen MiG-31 när det utförde en rutinmässig träningsflygning i Murmanskregionen. Flygplanet gick ner i ett öde område”, står det i uttalandet.

“Båda piloterna hoppade i fallskärm och hämtades en sök- och räddningshelikopter. Deras liv och hälsa är inte i fara”, påpekade försvarsministeriet.

***

Tre ryska militärflyg har flugit i internationellt luftrum över Östersjön under morgonen. Det uppger det tyska flygvapnet på Twitter.

De ryska flygen, av modell Su-27 och IL-20 ska ha flugit utan transpondrar. Tyska och brittiska stridsflyg ska ha lyft för att följa de ryska planen.

-Pettersson säger att ryssarna flyger hur mycket de vill över internationellt vatten, men det innebär stora risker för annan luftfart att flyga utan transpondrar påslagna. Den civila flygledningen bygger helt på sekundärradar, där man alltså bara ser flygplan med påslagna transpondrar (se  flygradar.se). 

I motsats till det civila flygets transpondrar uppträder ryskt statsflyg, dvs militärt flyg, under sådana här “övningar” utan transpondrar, utan positioneringsljus, nattetid och under radar- och radiotystnad. Ryssarna anmäler heller inte flygningarna. De över troligen på att uppträda dolt och hur lätt de blir upptäckta.

Det tyska flyvapnet har publicerat bilder från planens färd över Östersjön. Här syns ett ryskt plan av typen IL-20. Foto Tysklands flygvapen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ryskt stridsplan kraschade i Murmansk

 1. Civila flygledningen ser inte plan utan transponder på. Samma gäller civila plan då civilradar föutsätter påkopplad transponder. Att flyga utan transponder riskerar civil flygtrafik. Militär radar ser planen trots att de inte har transponder på kopplat mao Mordor gör detta med flit för att störa civil trafik.

  6
  2
 2. En fråga Pettersson.
  Brukar Natoländerna ha transpondrarna påslagna vid flygningar över internationellt vatten?

  12
  20
  • Ja, men de slutade med det över Svarta havet efter att ryssarna fick signalspaningsflyget att störta.

   12
   4
  • Nato: Vi flyger inte utan transponder i Europa.
   Jaktplan som flyger på uppdrag av Nato flyger inte utan att ha transpondern påslagen i Europa, uppgav Nato till FNB i helgen. Det samma gäller Natos egna Awacs-radarplan.

   Svenska Yle

   8
   3

Kommentera