Myter för rysstroll – 11

UKRAINA. Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före invasionen hade en ström av desinformation banat väg för Rysslands attack. Under hela kriget har spårats och avslöjats Kremlvänlig desinformation.

Putins multivapen

För drygt ett år sedan inledde Ryssland ett oprovocerat anfallskrig mot sitt fredliga grannland Ukraina. Detta visade hela världen att den ryska regimens avsikt är att expandera det egna territoriet på andra länders bekostnad. I dag kämpar Ukraina fortfarande för sitt oberoende och fortsätter visa sin vilja och motståndskraft att stå emot det ryska angreppet.

Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före själva invasionen den 24 februari 2022 hade en strid ström av desinformation banat väg för Rysslands militära attack. Under hela kriget har det spridits Rysslandsvänlig desinformation. Nedan kommer del fyra av några av de seglivade myterna om kriget som aktivt sprids av Kremls kanaler för desinformation.

Myt 11: EU orsakade en global livsmedelskris genom att förbjuda ryska jordbruksprodukter och gödselmedel. Ryssland bär inget ansvar för den globala livsmedelskrisen. EU behåller allt spannmål från Ukraina och låter andra länder svälta.

Genom att invadera Ukraina utestängde Ryssland ukrainska jordbruksprodukter från världsmarknaden och förvärrade den globala inflationskrisen. Rysslands handlande har drivit upp priserna på energi och gödselmedel i hela världen. Detta drabbar Afrika och de mest utsatta länderna särskilt hårt, men även andra länder och regioner drabbas i allt större utsträckning. 

I ett globalt perspektiv har konflikter, klimatförändringarna och de bestående konsekvenserna av covid-19-pandemin haft en förödande inverkan på livsmedelssystemen och människorna som är beroende av dem. Rysslands oprovocerade anfall mot Ukraina har i stor utsträckning förvärrat utmaningarna och ökat sårbarheten.

Genom att bomba energi-, vatten- och transportinfrastruktur i Ukraina, bränna skördar och stjäla ukrainskt spannmål, förstöra jordbruksutrustning och bränslelager och placera ut minor på jordbruksmark har Ryssland undergrävt den långsiktiga livsmedelsproduktionen i Ukraina och dess exportkapacitet.

Dessutom fortsätter Ryssland tillämpa exportskatt och exportkvoter på både gödselmedel och spannmål som vete, blandsäd av vete och råg, råg, korn och majs.

EU:s sanktioner undantar uttryckligen livsmedel och gödselmedel: inga sanktioner omfattar rysk export av livsmedel och gödselmedel. Vem som helst kan handha, köpa, transportera och se till att livsmedel och gödselmedel kommer ut ur Ryssland. Tvärtemot vad Ryssland hävdar har inget EU-land motsatt sig att ryskt gödselmedel skänks till behövande länder.

Enligt FN går merparten av de livsmedel som exporteras med hjälp av Svartahavsinitiativet till länder utanför EU. Endast 34 % exporterades till EU. 64 % av veteexporten gick till utvecklingsländer.

Tillsammans med sina internationella samarbetspartner leder EU de globala insatserna mot osäker livsmedelsförsörjning. Sedan solidaritetskorridorerna och Svartahavsinitiativet infördes har livsmedelspriserna sjunkit kontinuerligt och är nu tillbaka på samma nivåer som före kriget.

Myter för rysstroll…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Myter för rysstroll – 11

 1. Myter kan man se hos den anklagade, men de finns kanske också hos dem som anklagar!

  Den anklagade, har INTE ALLTID fel, i sina påståenden, bara för att denne är anklagade! Och den som anklagar har INTE ALLTID rätt för att denne anklagar!

  Den som vinner ett krig, har INTE ALLTID sanningen på sin sida, bara för att denne vinner det!

  För den som ALLTID anser sig ha rätt, har INTE ALLTID det!

  Sanningen finns där, men är mer komplex, än att någon ALLTID har rätt, bara för att denne ALLTID är på den rätta sidan!

  Denne kan ha FEL ibland också, och den felaktiga sidan kan ha RÄTT! För att det är MÄNSKLIGT, helt enkelt!

  15
  15
   • Jasså!

    Vad grundar du det på?

    Du, är väl inget orakel, som vet allt?

    Läs om det jag skrev!

    Jag dömer ingen i ALLT, men friar heller ingen i ALLT!

    12
    14
   • LÖGNEN, beror inte på om man är dålig människa, eller inte!

    Inte heller SANNINGEN, beror på om man är en god människa, eller inte!

    Och nu talar jag INTE, om den som framställer det ena eller andra, utan om SANNINGEN eller LÖGNEN i sig, oberoende av ALLA!

    6
    10
   • För ibland har även en dålig människa RÄTT!

    Och ibland har också en hur bra människa som helst, FEL!

    8
    10
   • SOVJET, ansågs ha lika rätt som USA, när de vunnit 2:a världskriget! Och därför vann socialismen terräng i EUROPA!

    Men var de GODA?

    14
    7

Kommentera