Rasistiska klubbemblem

Två av världens största och mest populära fotbollsklubbar, Manchesterlagen United och City, är nu föremål för de kränktas jakt på rasism. Det handlar om det handelsfartyg som finns på bägge klubbarnas emblem och som de kränkta nu vill koppla till forna tiders slavhandel.

 

 

 

 

 

Så ser det bägge klubbarnas emblem ut och lägg märke till fartygen som finns på bägge. Dessa fartyg kopplas nu till slavhandel och rasism.

Manchester City bildades 1880 och Manchester United 1878 och jag tror inte en sekund på att man då eller nu fört tankarna till tiden före 1833 då slavhandel och slaveri förbjöds i det brittiska imperiet. Manchester ligger inte vid havet, men har kontakt med Irländska sjön genom den 58 km långa Manchester Ship Canal. Efter att kanalen stod klar 1894, utropades Manchester till Storbritanniens tredje största hamnstad.

Bägge klubbarna har idag klubbmärken som genom åren förändrats och fått nya utseenden. Tar vi United så tillkom skeppet på klubbmärket 1948 och symboliserade stadens handelshistoria.

The Guardian har nu fört upp frågan på agendan och uppmanar nu föreningarna att ta bort fartyget från sina klubbmärken. Stöd för detta kommer från Show Racism The Red Card, som fick brittiska fotbollslag att knäböja inför varje match.

Ännu ett inslag i rasistdebatten som lär få en rak motsatt effekt än den tilltänkta. Riktiga fotbollsfans som blöder för sina lag, ger nog långfingret tillsammans med en rad högljudda svordomar och plötsligt vänds ilskan mot de som The Guardian vill beskydda. Minns debatten i Sverige om Fazers kinapuffar.

På twitter visar många vad de anser om detta och jag är övertygad om att både City- och United profiler tänker saker de inte vill säga offentligt.

Expressen

10 thoughts on “Rasistiska klubbemblem

 1. Ännu ett tecken på att somliga INTE har det lätt bakom pannbenet

  Men visst har påståenden likt detta öppnat dörrar och karriär möjligheter för sådana som annars hade fått stå vid sidan och bara tittat på

  5
  1
 2. En ö-nation är beroende av fartyg i synnerhet under perioden innan flyget gjorde entré.

  4
  1
 3. Aldrig hört talas om, men fotbollshuliganer hittar ofta nått att bråka om.

  2
  7
 4. Allt är bara värdelöst flum, när det kommer från vänstern! Dessutom är detta bara till för, att SVÄRTA NED OCH FÖRGÖRA VITA!

  För att vänstern idag, har en NAZISTISK UTROTARAGENDA, gentemot vita och våra europeiska folk!

  Att vara rasist, är mycket snällt i sammanhanget, jämfört med deras MÖRDARKONCEPT av våra ursprungsfolk!

  18
  2

Kommentera