10 thoughts on “Ett hundra år sedan

 1. Finns också en historia från sydpolen som verkar vara nertystad. Shackleton åkte till sydpolen i början av 1900-talet och han kom nästan ända fram. Hundra år senare skulle ett forskningsfartyg göra samma resa för att se hur mycket isen smällt. Det blev så illa att det fastnade i isen långt ut från sydpolen. Och inte nog med det, två räddningsbåtar körde också fast och personerna från forskningsfartyget fick till slut hämtas med helikopter. Tvärt emot vad man trodde var det betydligt mer is på sydpolen i den globala uppvärmningens tidevarv än man hade förväntat sig. Därför hittar jag inget på internet om denna forskningsresa.

  11
 2. Jag har frågat den politisk korrekta openai om vatten expanderar i en flaska i frysen. Svar ja. Jag har frågar om vatten i havet expanderar när det fryser. Svar nej. Dessutom blir vattnet större isen smälter i havet. Han har ingen riktig förklaring till varför det är på det viset. Sannolikt bara politisk korrekthet. Det verkar som vi blir manipulerade av AI också.

  • Haven kontraherar väl rimligen när temperaturen sjunker ända till dess is bildas. 4 gradigt vatten har högst densitet. Inte helt lätt att räkna på hur det blir i området kring noll.

   • Havsvatten fryser vid -2 C. Så du kan enkelt hamna i -1 grader kallt vattnet i havet. Vilket är varför det krävs riktig skyddsutrustning och överlevnadsdräkter på fartyg.

 3. Där ser man, all is smälter, vattnet stiger, värmen tilltar, det slutar regna och värmeböljorna dödar tusentals. Och folk från de värst drabbade områdena flyr till oss och därför har staten inte råd att betala anständiga pensioner. Ett elände drabbar oss. Kanske.

  7
  1
 4. I Nordamerika så är det allmänt att när jökelglaciärer smälter av, så visar det sig att stubbar efter den skog som täcke marken INNAN Lilla Istiden kommer fram. Har för mig att även Spetsbergen har liknande, d v s före Lilla Istiden fanns i stort inga isar där.

  16
  1
 5. Förutseende får man säga. Då som nu kommer dessa sanslösa påståenden. Har för mig att Mp bildades på 80-talet (av en som inte var nykter: Per G.). Samma berusning tycks ligga kvar som ett dimmoln över “patiet”.

  17
  1

Kommentera