Ryssland förbereder sabotage i nordiska vatten

SPIONERI. Ryssland kartlägger nordiska vatten för att förbereda för möjliga sabotage mot exempelvis vindsnurror, undervattenskablar och gasledningar, uppger danska underrättelsekällor för DR.

Fartyget Admiral Vladimirsky är officiellt ett havsforskningsskepp. Foto Morten Krüger, DR

SVT, DR, Yle och NRK avslöjar att 50 misstänkta ryska spionfartyg har rört sig i nordiska vatten. Ett av dem är Admiral Vladimirsky, som Ryssland påstår används i forskningssyfte. När DR:s team åkte ut till fartyget möttes man av maskerade män med automatvapen.

Admiral Vladimirsky lämnade hamnen i S:t Petersburg i fjol och styrde genom minst två av Försvarsmaktens övningsområden, skriver SVT.

Enligt vår uppfattning är det ett statsfartyg, det vill säga att det ägs av den ryska staten och är att beteckna som ett militärt fartyg, säger Svenska marinens pressofficer Jimmie Adamsson.

Uppdrag granskning: Skuggkriget

Admiral Vladimirsky

-Pettersson säger att inget är nytt under solen. När Sovjetunionen existerade påträffades mängder med fartyg på platser där de inte hade något att göra. Likadant med lastbilar, chaufförerna körde ofta fel och in på skogsvägar i närheten av militära och civila känsliga anläggningar.

Den ryska ambassaden i centrala Stockholm är utgångspunkt för det ryska spionaget i Sverige. En stor del av ambassadens diplomater är i själva verket spioner, enligt Säkerhetspolisen. Och från ambassaden bedrivs signalspaning enligt chefen för Säpos kontraspionage Daniel Stenling, skriver Expressen.

Ryska federationens ambassad i Stockholm – på taket finns en mängd antenner och två stycken skjul som bedöms dölja spionutrustning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON, MATTIAS CARLSSON/Expressen.

Liknande anläggningar finns på ambassaderna i Polen, Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Grekland, Malta, Portugal, Rumänien och troligen på flera.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Ryssland förbereder sabotage i nordiska vatten

 1. En gammal klasskompis gjorde lumpen på nån sån där marin övervakningscentral nånstans någon gång på slutet av 80-talet. Han sade att varje gång Sverige hade marinövningar så kom en civil sovjetiskt båt och ankrade precis utanför territorialgränsen, i närheten av övningen.
  När de ropade upp båten på vhf-radion för att höra vad de gjorde där, fick de till svar att de hade motorproblem och behövde åtgärda felet.

  Det här är inget nytt. Ryssen har alltid hållit koll på Östersjön.

 2. Så.. med denna information:

  Hur smart är det att bygga och bli beroende av el från vindkraftsparker till havs?

 3. Bland annat hade Ryssland en en Ubåt U137 parkerad uppe på den Blekinska skärgården. Undrar hur det gick för den kapteten? Det kan kanske rysslandskännarna
  här svara på? Tror inte han fick fler medaljer.

  • Tony.

   Var inne i denna u-båt för en massa år sen, man kan få cellskräck för mindre hur ryssarna levde där under vatten också, fruktansvärt trångt var det, toa fanns det men inga väggar, kocken fick stå på knäna när han lagade maten, trevligt?

 4. Putins terrorbombningar på civilbefolkningen i Ukraina är den grövsta formen av sabotage/illdåd under täckmanteln “militär specialoperation”.De ryska förlusterna i Ukraina uppgår till omkring 184000. (cournucopia) Vad rör sig mellan öronen på Putin?

  15
  5
  • Rufus Bävertand
   Det av dig uppgivna förlusttalet är mer än tio gånger så stort jämfört med vad amerikansk underrättelsetjänst anger i de läckta Pentagon-dokumenten.

   4
   18
 5. Ja Putin är härsken! Man för att lösa problemet bör man ju fylla igen finska viken så Östersjön blir omöjlig för Ryssland att nå!!!
  På samma sätt kan man stänga Öresund med kol kanaler och diket går tillTybruön i Danmark!
  Då är ju Östersjön en in sjö ?? Då slipper man avfall från Putins krigsmakt i det svensktyskdsnska innanhavet

  13
  1
 6. Och vad gör det FLATA och GODTROGNA Sverige mot de fascistiska ryssarna?

  SVAR: NADA

  Så jävla fegt!!!

  Sparka ut fascist dräggen!!

  21
  5
 7. Mycket värre med USA och Norge eftersom de redan genomfört jättelika sabotage i såväl dansk ekonomisk zon som svensk ekonomisk zon när de sprängde gasledningarna Nord Stream 1 och 2 förra året.
  Båda länderna skall snarast möjligt lagföras i internationell domstol för dessa mycket allvarliga brott..

  17
  55
 8. Då får förvänta oss ett nytt terrorist dåd mot EU.
  Jag blir inte överaskad att den här informationen kommer ut i samband med Nato övningen “Aurora 23”.

  Med tanke på Nato övningen “Baltops 22” när Nordstream sprämgdes straxt efteråt.

  14
  47
 9. “..Likadant med lastbilar, chaufförerna körde ofta fel och in på skogsvägar i närheten av militära och civila känsliga anläggningar. ..”

  Ja, vem kommer INTE ihåg.. “Sovtransavto”! De sovjetiska långtradarna …

  37
  1
 10. Blir ryssjävlarna för närgångna kan det ju hända ”olyckor ” även för ryssarna.
  Militära undervattens drönare är fantastiska hjälpmedel för att ta dessa terroristbåtar till botten.
  Sluta dalta med dessa labila sjuklingar till människor.
  Ryssarna är inget att vara rädda för, smäll på dom jävlarna ordentligt bara, det är dags för krigsförbrytarna att räta in sig i ledet.
  Man blir så trött på ryssarnas ständiga hotelser som alltid visar sig vara just bara tomma hot för att skrämmas.

  37
  9
 11. Finns en anledning till varför Ryssland har kvar sitt konsulat i Göteborg. Det är inte för att öka servicen för sina medborgare.

  43
  10

Kommentera