Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson döms till livstid för mord på Tove Tönnies

BROTTSLIGHET. Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, döms till livstids fängelse för att ha mördat 21-åriga Tove i Vetlanda. De döms även för grovt gravfridsbrott.

Maja Hellman, 18, och Johanna Leshem Jansson, 20, får livstid för mord på Tove Tönnies

Eksjö tingsrrätt, Mål: B 1877-22, dömer de två kvinnor som åtalats för mord och grovt gravfridsbrott i Vetlanda till fängelse på livstid.

Två kvinnor åtalades för att gemensamt och i samförstånd ha mördat en jämnårig kvinna i oktober 2022 i Vetlanda.

Tingsrätten har vid sin prövning av bevisen funnit att de båda åtalade ska dömas för de brott de åtalats för. Det är fråga om mord, grovt gravfridsbrott och skadegörelse. De målsägande som yrkat skadestånd har i huvudsak tilldömts sådant.

När det gäller åtalet för mord har tingsrätten funnit att en av de åtalade kvinnorna agerat med avsiktsuppsåt och den andra med insiktsuppsåt. Tingsrätten har bestämt påföljden för de båda åtalade till fängelse på livstid.

Den avgörande bevisningen har i första hand varit uppgifterna från rättsläkaren som tydligt förklarat att dödsorsaken var kvävning genom strypning och även klargjort för de olika faser som är aktuella vid en strypning och med vilken kraft manuell strypning måste ha skett utifrån den skadebild som fanns på den döda kvinnans hals. Något utrymme för någon annan dödsorsak har enligt tingsrätten inte förelegat. Vidare har vittnesmålet från en granne varit centralt för att klargöra de närmare omständigheterna precis vid den tidpunkt då kvinnan enligt tingsrättens bedömning dödades. Eftersom utredningen i övrigt bekräftar den uppgift som den ena kvinnan lämnat om att den andra kvinnan höll fast den döda kvinnans händer i samband med strypningen har tingsrätten fäst tilltro till denna uppgift. Den tekniska utredning som polisen gjort särskilt när det gäller frågan om hur de åtalade rört sig under händelseförloppet har också haft stor betydelse för tingsrättens slutsats. Tingsrätten anser att gravfridsbrottet är grovt och ensamt har ett betydande eget straffvärde.

Ansvarig domare rådmannen Erik Handmark.

***

TIDIGARE 2023-03-17 Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson åtalas för mord och brott mot griftefriden i Vetlanda

BROTTSLIGHET. Senior åklagare Adam Rullman har i dag väckt åtal i det ärende där en 18-årig och en 20-årig kvinna varit häktade sedan den 20 oktober 2022 misstänkta för mord och brott mot griftefriden på en 21-årig kvinna.

Johanna Leshem Jansson (20) och Maja Hellman (18) är häktade och omhäktade misstänkta för Toves försvinnande. Bild: Privat

Det var den 16 oktober 2022 som en 21-åring kvinna anmäldes försvunnen när hon inte kommit hem efter en utekväll. Förundersökning om misstänkt människorov inleddes den 17 oktober 2022. Samma dag anhölls en 18-årig och en 20-årig kvinna misstänkta för inblandning i försvinnandet.

Efter omfattande utredningsarbete hittades 21-åringen avliden i ett skogsområde utanför Vetlanda den 2 november 2022. Förundersökningen kom därpå att omfatta misstanke om mord och gravfridsbrott.

Nu åtalas 18-åringen och 20-åringen för mord och grovt gravfridsbrott. De åtalas för att gemensamt och i samförstånd ha begått gärningarna.

Polisen har genomfört ett gediget utredningsarbete och jag anser mig ha en tydlig bild av händelseförloppet och de misstänktas delaktighet. Utredningen talar för att den avlidna 21-åringen och den misstänkta 20-åringen haft en konfliktfylld relation, men något närmare motiv har inte kunnat klarläggas, säger senior åklagare Adam Rullman.

 Enligt åklagaren ska de ha hållit fast och strypt Tove till döds innan de flyttade kroppen och tände eld på den.

Målnummer i Eksjö tingsrätt: B1877-22.

-Pettersson noterar att den straffrabatt för ungdomar mellan 18 och 21 år som tidigare fanns är borttagen så om damerna döms blir straffet rejält.

***

TIDIGARE 2023-01-23 Maja Hellman och Johanna Jansson omhäktas misstänkta för Tove Tönnies död

BROTTSLIGHET. Den 20-åriga kvinna, Johanna Jansson, som misstänks för mord på Tove i Vetlanda erkänner nu brott i samband med Toves död. Hon erkänner brott mot gravfriden och att hon misshandlat Tove, men inte haft uppsåt att döda. Hon omhäktades av tingsrätten misstänkt på sannolika skäl för mord och brott mot griftefriden.

Den 18-åriga kvinnan, Maja Hellman, som också är misstänkt, omhäktades även hon för samma brott. Hennes försvarare har inte velat kommentera hennes inställning.

***

TIDIGARE 2022-11-16 Maja Hellman och Johanna Jansson häktas misstänkta för mord

BROTTSLIGHET. Båda kvinnorna som tros ligga bakom 21-åriga Tove Tönnies död i Vetlanda häktas misstänkt för mord, människorov och gravfridsbrott.

I båda fallen häktas kvinnorna på sannolika skäl. De misstänkta är 20 respektive 18 år. Senast 15 december ska åtal eller omhäktning ske.

Båda kvinnorna nekar till brott.

***

TIDIGARE 2022-11-07 Polisen utreder mord och gravfridsbrott i Tove-fallet

BROTTSLIGHET. Brottsrubriceringarna i fallet med döda Tove Tönnies omfattar nu även mord och gravfridsbrott, enligt handlingar från Eksjö tingsrätt.

Tidigare handlade förundersökningen enbart om människorov. Två misstänkta kvinnor sitter sedan tidigare häktade och nu har ytterligare två rubriceringar tillkommit. Kvinnorna nekar till anklagelserna.

Tove hittades död i Vetlandatrakten den 2 november efter att hon varit försvunnen sedan mitten av oktober.

***

TIDIGARE 2022-11-04 Tove hittad död utanför Vetlanda

BROTTSLIGHET. Tove, 21 år, hittades avliden i ett skogsområde i Vetlanda under onsdagseftermiddagen, bekräftar polisen. Hennes kropp kommer obduceras under nästa vecka.

Tove Tönnies Bild: Missing People

De senaste två veckorna har polisen sökt efter försvunna Tove i Vetlandatrakten. Hon försvann efter en utekväll i Vetlanda natten mellan den 15 och 16 oktober. Under onsdagen anträffades en död kvinna i ett skogsområde i tätorten, och under en presskonferens på onsdagskvällen bekräftade polisen att det är Tove.

21-åriga Tove hittades under eftermiddagen efter en riktad polisinsats i det aktuella området.

Vi har systematiskt arbetat oss fram med ett material hur de misstänkta rört sig, och på så sätt har vi med hjälp av analytiker lyckats få fram till en position som blev intressant för oss nu på morgonen, säger Rickard Finndahl som är chef för grova brott i polisområde Jönköping.

På onsdagen omhäktades också de två kvinnor som suttit häktade misstänkta för människorov.

I nuläget misstänks inga andra personer för inblandning i kvinnans försvinnande eller död, än de som sitter häktade, säger Rickard Finndahl.

Den tidigare brottsrubriceringen om människorov gäller fortfarande, men kan komma att ändras.

De misstänkta kommer sannolikt att delges nya brottsmisstankar i förhör framöver. I god tid innan det är aktuellt med omhäktningsförhandling kommer jag ta ställning till om de ska begäras häktade för ytterligare brott eller för andra brott, säger åklagare Adam Rullman. Misstankarna mot kvinnorna har stärkts.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson döms till livstid för mord på Tove Tönnies

 1. Mördarna ser båda utländska ut! Bara ett konstaterande! Trots svenska namn!

  Kan det det vara ett rasistbrott i grunden, kanske! Att de gett sig på en superfin kvinna, just för att hon var vit, och dessa mördare inte tålde henne just därför?

  Bara en undran?!

 2. Lö ja skulle gärna vilja veta om tungbenet var brutet? Om det inte är det då är det tveksamt vad denna obdusent sysslar med. Är det någon som hört talas om allmänläkare och obdusent?? Som påstods stycka kärringar på fritiden.
  Ja är ju inte då där övertygad är det pundare det är frågan om tro?

 3. Så mord med skjutvapen ger 3½ år medans stypning ger livstid.
  Har de spelat tärning i domstolen nu igen.
  Men det spelar ingen roll längre.
  Nu ska man bara ducka för galna våldsverkare och ljugande polisen

  23
 4. I vilken omfattning har “mångkultur” bidragit till denna tragiska händelse?

  26
 5. Ingen kommer sakna dessa två grottmänniskor !!
  Avrättning är det straff som egentligen skulle ha tillämpats.
  Sverige borde införa dödsstraff för sådana här extremt grova brott.
  Skulle nog bli ett tiotal om året som fått möta skarprättaren om vi tillämpat dödsstraff.
  Dom anhöriga till Tove kommer aldrig få tillbaka sin dotter flickvän etc…
  Däremot kommer mördarna vara ute om ca 15-20 år, med många år kvar att leva.
  Så förbannat grymt gjort av dessa monster.

  44
  1
 6. Ska bli mycket spännande att se hur Hovrätten agerar ( domen kommer säkert att överklagas) . För en jurist ser ju motivet till domen klar och tydlig ut med bra jobb från polis/åklagare.Allmänheten kommer att hålla ögonen öppna och måtte Hovrätten ej ändra som man alltför ofta gör.

  57
 7. Först hovräyyen som hittar förmildrande omständigheter, sedan kanske hd som lan sänka straffen ytterligare. Advokatetna jublar över kassaklirret.

  30
 8. Först hovräyyen som hittar förmildrande omständigheter, sedan kanske hd som lan sänka straffen ytetligare. Advokatetna jublar över kasdaklirret.

  9
  1
 9. Detta hoppas man bli en varnagel för många unga som tror de kan göra vadsomhelst utan att bli straffade.
  Ett hårt straff (kan en del tycka) men faktum är att de två har berövat livet av en ung flicka.
  Har vårt rättsväsende börjat anta en ny profil? Detta ärende kommer förmodligen att överklagas och vi har ju sett hur hovrätter smular sönder tidigare domar. Vi avvaktar med spänning fortsättningen.

  56
  1
 10. Men advokaterna vill tjäna lite till och överklagar, i nästa instans sitter nämndemän av den nya sorten och lindrar straffen.

  56
  4

Kommentera