Stöd för regeringens planer på ny kärnkraft

ENERGIPOLITIK. Regeringens förslag på ändringar i miljöbalken för att möjliggöra kärnkraft på nya platser får stöd av flera tunga remissinstanser, skriver Dagens Industri.

Energiminister Ebba Busch

Både Svenska Kraftnät och Vattenfall välkomnar förslaget. Svenska Kraftnäts driftchef Erik Ek säger att planerbar energiproduktion är värdefull.

– Och tittar man på den produktion som behöver komma till för att möta den stora efterfrågan, med en fördubblad elförbrukning, då är all elproduktion viktig.

Svenska Kraftnät ser inte heller någon konflikt mellan kärnkraft och vindkraft, utan skriver i sitt yttrande att planerbar produktion ”underlättar” för att ansluta förnybart.

Regeringen vill också ta bort begränsningen som endast tillåter tio reaktorer i drift.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vill se nya kärnkraftsreaktorer så snart det bara går – men det är något som kan ligga långt fram i tiden.

Det kan ligga åtta, det kan ligga tolv eller sexton år bort i tiden, säger Busch till TT i samband med ett studiebesök på Forsmark 3 i Östhammar. – Det beror på hur aktörerna väljer att svara upp och om vi klarar av att styra så att det känns tillräckligt attraktivt.

Hoppet sätts till små modulära reaktorer, så kallade SMR. Björn Linde, vd för Forsmark och Ringhals, får frågan om när en första ny reaktor kan bli verklighet i Sverige.

– Det mest optimistiska är i början på 2030-talet, eller 2030, och då är det vid Ringhals och vi pratar om en SMR. Men det beror ju på huruvida förstudien som pågår fortsätter.

-Pettersson kan för lite men undrar över atomdrivna fartyg och om deras kärnkraftsreaktorer inte går att modifiera och använda civilt?

USA byggde och sjösatte världens första atomubåt, USS Nautilus, 1954. Sedan dess har flera länder atomdrivna ubåtar i sina flottor. Dessa länder är USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina och Indien. Brasilien håller på och bygger en.

USA har exempelvis 10 hangarfartyg i Nimitz-klass och några andra i drift. Nimitz-fartygen drivs av två A4W tryckvattenreaktorer som driver fyra ångturbiner och producerar c:a 190 MW. Som en följd av användningen av kärnkraft kan fartygen operera i över 20 år utan tankning och har en förutspådd livslängd på över 50 år.

Efter Nimitz-klassen kommer Gerald R. Ford-klassen som togs i drift 2017 också med kärnkraftsdrift.

En “stor” svensk kärnkraftsreaktor producerar 1000-1500 MW.

USS Nimitz (CVN-68) har varit i aktiv tjänst sedan 1975 och opererar fortfarande över hela världen. USS Nimitz måste “tankas” efter 20-25 år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Stöd för regeringens planer på ny kärnkraft

 1. Men har ni hört Vattenfalls galna reklam! De ältar FORTFARANDE vindkraft och förnybart, DÄR!

  De borde ändra denna, och inte fortsätta med detta förlegade spår, som om ingenting hänt i paradigmskiftesväg!

  Byt ut Vattenfalls ledning, och VD, NU!

  • För att de hade erfarenhet och rutin, ja! Den har vi tappat! Vi måste börja FRÅN NOLL, och bygga upp den igen!

 2. De “goda o naiva” i (KD+MP+C+L+S+V) kommer att göra allt för att sabotera en utbyggnad av kärnkraften.

  Miljörörelsen likaså då de som i Tyskland går Fascist Putins ärenden.

  Sverige måste bli självförsörjande på energi även när det är vindstilla och molnigt.

  Ett energiberoende eller energifattigt land kommer på sikt att bli fattigare och beroende av andra typ fascisterna i öst.

  Islamism och fascism = NEJ TACK

  Energi även från kärnkraft = JA DANKE!

  41

Kommentera