Myter för rysstroll – 4

UKRAINA. Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före invasionen hade en ström av desinformation banat väg för Rysslands attack. Under hela kriget har spårats och avslöjats Kremlvänlig desinformation.

För drygt ett år sedan inledde Ryssland ett oprovocerat anfallskrig mot sitt fredliga grannland Ukraina. Detta visade hela världen att den ryska regimens avsikt är att expandera det egna territoriet på andra länders bekostnad. I dag kämpar Ukraina fortfarande för sitt oberoende och fortsätter visa sin vilja och motståndskraft att stå emot det ryska angreppet.

Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före själva invasionen den 24 februari 2022 hade en strid ström av desinformation banat väg för Rysslands militära attack. Under hela kriget har det spridits Rysslandsvänlig desinformation. Nedan kommer del fyra av några av de seglivade myterna om kriget som aktivt sprids av Kremls kanaler för desinformation.

Myt 4: Hela Europa stödde Nazitysklands invasion av Sovjetunionen, på samma sätt som Europa nu stöder Naziukraina. Ryssland fortsätter det stora fosterlandskriget i Ukraina för att befria världen från nazister. 

Vi har i åratal sett hur den ryska regimen försökt spela ut ”nazistkortet”. Den ryska regimen har använt sig av denna desinformation sedan kriget inleddes 2014 för att avhumanisera och svartmåla den ukrainska befolkningen. Putins bild av Ryssland som en buffert mot nazismen är ett skolboksexempel på projektion och ett sätt för Ryssland att skylla sina egna destruktiva handlingar på andra.

Anklagelserna att hela Europa stödde Nazitysklands invasion av Sovjetunionen är minst sagt befängda. Här ser vi ett exempel på historieförfalskning. I själva verket var det 1942 inte mindre än 26 länder och exilregeringar i de ockuperade länderna som var motståndare till Hitlerregimen. Ryssland spelar på människors rädsla för att måla upp bilden av ett land som slåss mot nazismen. Detta är inte bara manipulativt utan rent ut sagt löjeväckande, särskilt när man betänker den ryska regimens öppet antisemitiska retorik. 

-Pettersson vill gärna påminna om att Sovjet och Tyskland, Stalin och Hitler, delade upp Europa mellan sig 1939 och att det är en av anledningarna till Andra Världskriget. MolotovRibbentrop-pakten.

Myter för rysstroll…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Myter för rysstroll – 4

 1. Myt 1-4… really? Irak*2, Libyen, Syrien, Afghanistan, Balkan, Vietnam, Korea, …. allt är Rysslands fel? really? varför har det inte varit krig i USA på väldigt länge medan USA har varit med näven i kakburken i de flesta länder sär det finns olja… MEN inte Ryssland? Kan det bero på att Ryssland har väldigt gott om naturresurser? Woke, genus, rasism, osv som nu svämmar över i USA kan ha en påverkan på folks omdöme…..

  8
  28
  • Bara för att Pelle slår Uffe i huvudet med sin spade i sandlådan har Putte rätt att slå Nisse? Två minus blir ett plus.

   14
   6
  • Björn, håller du verkligen koll? Vad jag vet så är Ryssland/Sovjet rätt duktiga på att dra igång krig ofta i form av så kallade befrielserörelser. Just nu tror jag dom har trupper i 16 länder.

   Tror du Nordkorea och Vietnam klarade sig utan hjälp?

   Afghanistan?

   Naturresurser? Du vet väl att Kanada och USA till ytan är större än Ryssland, oändligt mycket rikare och bättre.

   22
   3
 2. Vad man ofta glömmer är skillnaden i retorik under och efter kriget.
  Under kriget var Sovjetunionens propaganda mot fascismen, de slogs mot fascisterna. Efter kriget byttes fascismen ut mot nazismen.

  15
  5
 3. Undrar om Nazist-Håkan har någon kommentar idag ?

  Blir väl bara det vanliga svamlet från Tass eller RT om hur bra allt går för nazisterna och hur dåligt allt går för Ukraina och resten av den normala världen.

  47
  21

Kommentera