Flygbasjägarna övade undsättning med amerikanska flygvapnet

FÖRSVARSMAKTEN. Flygbasjägarna har tillsammans med amerikanska 57th Rescue Squadron genomfört
undsättningsövning Snow Angel vid Vidsel i Norrbotten. Samtidigt har värnpliktiga flygbasjägare genomfört grundläggande vinterutbildning med bland annat skidmarsch, isvaksbad och stridsskjutningar i subarktisk miljö.

Flygbasjägarna övade undsättning med amerikanska flygvapnet Bild: Försvarsmakten

57th Rescue Squadron tillhör amerikanska flygvapnet och består av pararescuemen eller PJ:s som de ofta kallas. De är baserade i Aviano i nordöstra Italien och är helt dedikerade till att arbeta med undsättning, en av flygbasjägarnas huvuduppgifter. Därmed finns ett naturligt intresse för samarbete säger Sebastian Blixte, kompanichef för 25:e flygbasjägarkompaniet.

Övningen syftar till att utveckla förmågan till undsättning i sträng kyla och otillgänglig terräng i subarktisk miljö med samarbetspartners. Det är en viktig övning för PJ:s för att utvecklas i sin förmåga gällande subarktiska operationer och grundläggande vinterförmåga men även komplexa undsättningsmoment i en viktig region berättar han.

─ Kunskapsutbyten började redan i slutet av 90-talet men med övningen Angel Thunder 2011 började vi samarbeta allt mer. Under åren har allt fler utbyten och samövningar skett. Hösten 2022 genomförde flygbasjägarna en utbildning för att söka i rasmassor hos 57th Rescue Squadron i Aviano. Kunskaper som kom till stor nytta när vi deltog i stödet med arbetet kring jordbävningarna i Turkiet tidigare i år.

Samarbetet är välintegrerat och uppskattas av båda parter. Det är ett samarbete som båda sidor kan dra nytta av.

─ Samarbetet ger många positiva synergier. Amerikanerna är otroligt duktiga på ledning av undsättningsoperationer och har ett väl utvecklat system för det. Flygbasjägarna bidrar med en geografisk miljö och övningsscenarion med likvärdiga motståndare.

Verksamheten i Norrbotten som pågick i fyra veckor har krävt noggrann planering för att lyckas med de mål som flygbasjägarna haft för övningen och vinterutbildningen.

─ Flygbasjägarna har till uppgift att kunna verka i hela Sverige, under alla årstider och i alla klimat, därför har denna övning varit viktig för oss. Målet har varit att utveckla flygbasjägartjänsten med fokus på undsättning i vintermiljö tillsammans med 57th Rescue Squadron.

Samtidigt har vi även genomfört grundläggande vinterutbildning för värnpliktiga
flygbasjägare. Det är roligt att se våra värnpliktigas utveckling under en månads tid uppe i norr. Att från första skidteknikpasset utvecklas till att i plutons storlek klara sig i fält utan värmekälla och med sina kunskaper klara att motverka säkerhetshotande verksamhet i sina stridsspaningsområden. Att genomföra detta med ett gott resultat och samtidigt lyckas upprätthålla ett bra stridsvärde är otroligt glädjande att se,
avslutar Sebastian.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera