SD och regeringen slopar plastpåseskatten

SKATTER. Skatten på plastpåsar slopas vid årsskiftet efter en överenskommelse mellan regeringen och SD, rapporterar Ekot. Skatten infördes för tre år sedan för att minska användningen av plastpåsar.

SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt kallar skatten ”ett konstigt inslag i skattesystemet”.

”Det här är ju en oangelägenhet för människor, en väldigt dysfunktionell skatt på många sätt och vis. Ett konstigt inslag i skattesystemet”, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

Enligt en undersökning som genomfördes av Svenska Miljöemissionsdata på uppdrag av Naturvårdsverket så minskade försäljningen av plastpåsar tydligt efter att skatten infördes.

Den så kallade plastpåseskatten fick till följd att många mataffärer höjde priset på en vanlig plastpåse från cirka tre till runt sju kronor.

Skatten infördes i maj 2020 efter att Liberalerna drivit frågan i samband med januariavtalet med S, MP och C. Målet med skatten var att minska nedskräpningen i naturen och haven enligt ett EU-direktiv. Även Kristdemokraterna röstade för skatten när det begav sig. M och SD var emot.

Ett drygt år senare hade L backat från skatten och kallade den i stället ”ett misslyckande” i sin budgetmotion. Skatten borde vara riktad mot fossil råvara, enligt L.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “SD och regeringen slopar plastpåseskatten

 1. Det är bra. Ännu bättre vore att ta bort reduktionsplikten och stoppa invandringen NUUUUU

  15
 2. Vem vet, snart kanske barnen får gå på barnkalas och dricka saft i sugrör som inte smakar morgontidning också?

  17
  • Men vi får vänta ända till årsskiftet för at bli av med skatten. Varför iinte med en gång?

   5
   1
   • Bosse S, det kallas demokrati och tar tid.

    Lagar beslutas av riksdagen efter förslag av regeringen. Innan regeringen fattar beslut, exempelvis om att föreslå riksdagen att ändra en lag, måste den ge myndigheter och andra berörda möjligheter att yttra sig över förslaget.

    Lagrådet ska yttra sig, företag planera för ändringen osv.

    Det är inte tagit något beslut ännu så vi får se om de hinner till årsskiftet.

    3
    1
 3. Sen tycker jag att nästa inslag i programmet Uppdrag granskning borde vara en
  rejäl granskning av klägget bland journalister som tar alla chancer att propagera
  för massinvandring genom att uterlämna och mörka all den kriminalitet som följer
  i invandringens spår. Alltså en granskning av sig själva!

  31
 4. Vad dåren Bolund inte kunde räkna ut var att det hjälper inte att vi sätter skatt på plastpåsar här i landet för att befolkningen i T.E.X Indien och andra liknande länder slänger soporna i floderna som sen hamnar i dom stora haven, det måste man nog vara
  Miljöpartist för att begripa! Så det är bra att dom slopar skatten på plastpåsar, jag är
  inte intresserad av att betala 6.50 för en plastkasse med butikens logga på, vi borde få avdrag med 6.50 för att bära runt med butikens reklam?

  36
  • Det sjukaste var att även biologiskt nedbrytbara plastpåsar också drabbades av straffskatten

   26
 5. Dumskallen Bolund hade räknat med att plastpåseskatten skulle inbringa miljarder till statskassan. Han var så säker på det att de kalkylerade inkomsterna i förväg intecknades i budgeten. När så de beräknade miljarderna i stället blev rejält mycket mindre, stämde ju inte kredit och debit i budgeten, vilket resulterade i att staten tvingades att låna upp ännu mer för att täcka Dumlunds klavertramp. Inkomster förvandlades till ökade utgifter. J-a träskalle !!!

  42
 6. Världens mest korkade skatt plockas bort.
  En plastkasse 6:-/st köp en rulle i butiken 0,75 öre/ st vad är skillnaden annat än att jävlas med människor som handlar.
  Miljöpartiets politik är som vanligt helt vansinnig.
  Bra att skatten försvinner när plastkassarna ändå tillverkas av återvunnen plast spelar det ju ingen roll alls.

  48
 7. Äntligen, nu är det bara kemikalieskatten kvar.
  Men varför väntade man så länge att besluta, och sedan när man äntligen bestämt sig väntar man ända till årsskiftet?

  37
  • Har en känsla av att man räknade och räknade på hur stor kapitalförlust det skulle bli vid slopandet. Se bara hur det är ställt med el och energiskatterna.
   Det är riktigt segt hur denna regering reagerar på alla idiotiska skatter som Löfvenregeringen hittade på. Kemikalieskatt, bilförsäkringsskatt, Isk-skatt ex på idiotiska skatter som tilsammans drar in en inte alltför liten summa pengar.

   4
   1
  • De höjde ju papperspåspriset i de flesta affärer så det sänker väl knappast till under den nivån. Det kommer aldrig bli samma pris som innan. Men kanske man kan få lägga tomaterna i en tunn tunn påse på 1g istället för i en tjock pappåse på 30g?
   Dessutom kan man göra plast av skogsråvara så jag har aldrig ens fattat vad problemet var i återvinningsmästarlandet Sverige. Det behöver inte ens vara fossilt med de mest lämpadematerialen.

Kommentera