Ryssland till offensiv mot annekterade områden

UKRAINA. Ryska styrkor har i dagarna gått till offensiv i Ukraina, främst i de annekterade områden som man ännu inte kontrollerar, skriver AP News. Enligt den ukrainska militären inträffade 18 ryska flyganfall och fem robotattacker mellan torsdag och fredag. Samtidigt ska 53 raketer ha avfyrats. Flera personer uppges ha dött i attackerna.

I centrum för offensiven står städerna Lyman, Bachmut, Avdiivka och Marinka i regionen Donetsk i östra Ukraina, enligt nyhetsbyrån. I den senaste rapporten från Storbritanniens försvarsdepartement uppges Ryssland ha avancerat i Bachmut och troligen tagit kontroll över den flod som markerat frontlinjen för striderna i staden.

Samtidigt uppger det amerikanska försvarsdepartementet att Ryssland har återtagit ”momentum” i striderna, efter att den ryska offensiven stannade av i mars.

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat sina styrkor att ta fullständig kontroll över de annekterade områdena.

-Pettersson konstaterar att Vladimir Putin som vanligt ljög i september 2022, när den ryska ockupationsmakten ordnade “folkomröstning” och utropade valseger i de ockuperade regionerna Cherson, Luhansk, Zaporizjzja och Donetsk. Ryssland har än idag inte kontroll över områdena och jag tvivlar på att de kommer att få det.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ryssland till offensiv mot annekterade områden

 1. Har man slut på kulor och krut kan man dricka ur flaskan och göra en molotov som anfall om det finns lite bensin kvar till dessa?

  19
  7
 2. Putte har slut på kryssningsrobotar så nu använder hans terrorister istället robotar, glidbomber och raketer för att attackera civila mål i Ukrainas gränsområden.
  Samt de vanliga artilleriet men även där har det blivit mindre eftersom ammunitionsbristen är i princip total över hela linjen hos putteterroristerna.

  32
  18
  • Man pratade redan för ett år sedan att Ryssland hade brist på ammunition, ingenting tyder på att dom har brist ens idag.
   Glidbomber använder man för att flygplanen inte ska hamna inom räckhåll för det ukrainska luftvärnet.
   Nej, civila mål är inte något ryssene siktar på.
   Visst är ukrainska soldater placerade i bostadshus vilket är fallet väldigt ofta då blir det naturligtvis ett mål.
   De civila i donbass, Zaporizhia och Cherson är till stor del ryskvänlig och ryssen gör sitt yttersta för att undvika civila offer.

   22
   39
   • Mikael, en hel del tyder på att ryssarna har brist på ammunition, vapen och soldater. Varför har annars artilleribeskjutningen minskat och Varför används gamla vapen

    Att ryssarna skjuter på civila mål är ställt utom alla tvivel. Varför skjuter dom annars på städer långt bortom fronten där det bara finns civila och civil infrastruktur?

    I ingen region utom Krim bor en majoritet av etniska ryssar, eller bodde, hur det ser ut idag med miljoner på flykt och andra deporterade är svårt att veta.

    De vi vet är att vid folkomröstningen 1991 vill 90 procent av Ukrainas befolkning bli självständiga och det liksom Ukrainas gränser är internationellt erkända och även Ryssland har erkänt dessa gränser.

    31
    15
   • Pettersson:

    Att ryssen stundom tar gamla vapensystem i tjänst beror naturligtvis på att dom har många förrådställda, det göres kanske för att undvika brist på modernare system längre fram.
    Som exempel använder man S300 mot mark mål ibland.
    Enligt de officiella siffrorna har ryssen över 2000 dylika system, varje enhet har 4 robotar.
    Dessa kan naturligtvis laddas om.
    Skulle ryssen försöka slå ut alla ukrainska strategiska mål med Kalibr då skulle naturligtvis en brist till sist uppstå.
    Visst har ryssen beskjutit exempelvis värmeverk, det gjordes först efter bomben på Krimbron.
    Visst kan man kalla det för civilt mål, det har du rätt i men dom beskjuter inte bostadshus, sjukhus skolor etc såvida inte dessa byggnader är i besittning av ukrainsk militär.
    Ryssen har tänkt att stanna i de oblast dom strider i, hus som förstörs kommer dom att bygga upp igen.
    Att det inte bor en majoritet ryssar i exempelvis Donbass betyder inte att majoriteten vill tillhöra Ukraina.
    Många människor där identifierar sig som ryssar likväl, dom pratar ryska, dom har många gånger släkt i Ryssland.
    Före 2014 hade dom säkert inga problem med att vara just ukrainare men det har runnit mycket blod sedan dess.
    Regimen I Kiev vill dra in landet i såväl EU som Nato något som ytterst få människor i östra Ukraina vill.
    Att sedan den ekonomiska framtiden för dessa människor ligger i Ryssland gör naturligtvis saken lättare.
    En Donbassbo kan väldigt enkelt ta ett jobb i exempelvis Rostov med omkring 3 ggr högre lön än vad dom tjänar i Ukraina.
    Språket är samma, utbildningarna fungerar likartat.
    För en östukrainare att ta jobb i Ryssland är ungefär som en Karlstadsbo som flyttar till Gävle och börjar på en arbetsplats där.
    Ukrainare är väldigt populära hos ryska arbetsgivare, välutbildade och lika välartade som den ryska befolkningen.

    13
    28
 3. Ryssland en terrorist och gangsterstat. En stor skam. Putin är en efterlyst krigsförbrytare. En stor skam.

  40
  23

Kommentera