Rysk författare: ”Nu skäms vi över att prata vårt språk”

RYSSLAND. För 100 år sedan skämdes ingen över att prata ryska på gatorna i Berlin eller Paris. Det säger Putinkritikern Michail Sjisjkin, den enda ryska författaren som vunnit Rysslands tre mest prestigefyllda litterära priser, till The Guardian.Men nu skäms de över att prata sitt språk. Och mitt uppdrag nu är att göra allt jag kan för att återställa värdigheten till det ryska språket.

Michail Sjisjkin, med vit-blå-vita flaggor som blivit en symbol för antikrigsprotester i Ryssland 2022 efter invasion av Ukraina.

Den enda möjligheten att lyckas är att Ukraina vinner kriget, enligt Sjisjkin. – För huvudfienden mot den ryska kulturen är den ryska regimen.

-Pettersson säger att Vladimir Putin har lett Ryssland i drygt tjugo år. Inrikes har landet utvecklats mot alltmer förtryck och statlig kontroll över både politik och ekonomi. Utrikes har Putin fört en allt aggressivare och mer militant rysk politik, i takt med att han odlat myten om Ryssland som en belägrad fästning omgiven av fiender i väst.

Jag tror visserligen att Putin tänker sitta kvar så länge han kan, troligen tills han dör, och efter det kan det bli ännu sämre, men det finns hopp om ett reformerat och mer demokratiskt Ryssland efter Putin, kanske Ryssland till och med kan bli ett normalt land även om det är tveksamt, Putin är symptom på en sjuk kropp…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Rysk författare: ”Nu skäms vi över att prata vårt språk”

 1. De olika stan delarna bryter sig ur den ryska björnens grepp. Det hoppas jag på. Ett försvagat Ryssland innebär slut på invasioner av grannländerna. Putin vill återställa gränserna innan järnridån föll. Det vill inte de länderna. Det har Putin själv sagt. Obs. En del verkar tvivla på det. Lyssna själva!

 2. Efter Putins fall, blir det inbördeskrig, eller revolution!

  Se bara hur det gick i Irak och Libyen!

  När en stark terrorsammanhållande ledare dör, eller försvinner från makten, bringas landet i totalt kaos!

  Men det är tyvärr nödvändigt!

  12
  1
 3. Väl talat Rufus och Per. Som ni kanske märker försvinner fler och fler antifascistiska röster här. Jag säger att det är inte roligt när Pettersson hotar med censur. Ni får vårda ert språk och absolut inte kritisera perversa inlägg om ananasjuice. Jag tror fortfarande på det fria ordet om än i skarpa ordalag. En fascist är värd all kritik i världen och Putin är överstefascisten, tätt påhejad här på bloggen.

  38
  19
  • Har Michail Sjisjkin ett brett stöd från den Ryska befolkningen i sina åsikter?
   Eller är det som i Sverige…… minoriteten styr över majoriteten.

   23
   40
   • Ville svenska folket ha alla dessa brottslingar, eller var det bara politikerna och deras journalister.

 4. Ryssland har inte en chans att vinna kriget, lika lite som Tyskland, Italien och Japan hade en chans att vinna andra världskriget.
  Orsaken är den enorma industriella kapaciteten motståndarna har och hade.
  Tyvärr kommer fler ukrainare att dö innan Ryssland kollapsar, men det kommer att ske.
  Sen kan ni i Putins nazistsvans här på bloggen, tycka och skriva vad fan ni vill, ni kommer ändå att vara på förlorarsidan.

  48
  21

Kommentera