Ringhals 4 på väg att återstartas, har stått still sedan augusti

ENERGIPOLITIK. Vattenfall har påbörjat arbetet med att återstarta Ringhals reaktor 4, som varit ur drift sedan slutet av augusti förra året. Om allt går som det ska arbetar båda reaktorns turbiner för fullt under lördagskvällen. Därefter beräknas det ta cirka 80 timmar innan anläggningen är i full drift.

Återstarten har skjutits upp flera gånger på grund av att reparationen av den av den skadade tryckbehållaren har varit mer komplicerad än väntat. Stoppet har inneburit ett avbräck i den tidvis hårt ansträngda svenska elproduktionen.

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

Aktuell kärnkraftsproduktion

***

TIDIGARE 2022-12-02 Södra Sverige är sämsta elområdet i Europa och stoppet på Ringhals 4 förlängs

ENERGIPOLITIK. Sydsverige pekas ut som det värst utsatta elområdet i Europa vid olika stresscenarion. Det visar en ny rapport från en branschorganisationen Entso-E, rapporterar elsajten Second Opinion.

Elprisområde 4, det vill säga södra Götaland, har minst produktionskapacitet av alla i förhållande till förväntad maximal elanvändning.

Norrland sticker ut i motsatt ände av listan som det område som har störst kapacitet i relation till elanvändningen.

Rapporten visar också att det främst är Sverige och Frankrike som skulle riskera elbrist ifall kraftverken i Tyskland och Polen skulle få slut på kol.

Rapporten har europeiska systemoperatörernas samarbetsorganisation (Entso-E) satt samman.

Stoppet på Ringhals 4 förlängs ytterligare, meddelar Vattenfall. Återstarten av reaktorn var planerad till den 31 januari 2023 men skjuts nu fram i tre veckor och reaktorn förväntas kunna startas först i slutet av februari.

-Pettersson säger som vanligt att det hade varit bra att ha några reaktorer I reserv men det tycker inte Miljöpartiet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Ringhals 4 på väg att återstartas, har stått still sedan augusti

 1. Det sägs nu på SVT om det är sant, att vindkraftutbyggnaden ökar snabbt. Jag fattar inte i så fall vart man deporterat de seriösa el-experterna. De är inte inblandade eftersom man tycks bygga ut vindkraft och koppla till elnäten utan att ta hänsyn till att vindkraften inte sköter stabiliteten i nätet på 50 Hz. Kan det vara så att man inte tar hänsyn till att varje vindkraftverk kräver balansering från lika mycket planerbar elproduktion. Eller tänker man strunta i balansen i näten och försöka sköta det med nedstängningar av elen för lämpliga städer och orter flera gånger i veckan. Det känns, som man kör i diket eller så har jag fattat helt galet.

  18
 2. Bodum samt Stendum gråter förmodligen krokodiltårar nu. Förödande att Folket kan få lite lägre el priser.

  30
 3. Toppen! 👍🙂

  Nu börjar äntligen den tunga, tröga atlantångaren att röra sig framåt, efter att, likt Titanic, vara på väg att dras ner i djupet för alltid, av sossarnas politik!

  28
  • Hoppas verkligen inte det! Det vore ett fruktansvärt dåligt aprilskämt i så fall! 😰

   12
   2
 4. Så länge som det finns pengar att tjäna, så kommer marknaden att sköta det här mycket bra.

  Håll bara staten utanför, särskilt sossarna och miljöpartiet. Större idioter är svårt att finna!

  33
 5. Varför står kärnkraftverken stilla på vintrarna ?? Allt underhåll och dylikt måste kunna göras på sommaren. Varje vinter händer något som gör att nån reaktor måste stoppas. Vem är det som inte fattar detta ?? Ställ högre krav på ledningen av våra kärnkraftverk

  46
  2
  • Vattenfall drar väl in mer pengar på att stoppa reaktorerna under vintern så där har vi nog en möjlig förklaring. Med “makrnadspriser” (läs monopol) på elproduktionen så blir det på många sätt lönsamt att skapa “brist” på olika sätt, både genom att stoppa reaktorer eller genom att bygga en massa elledningar till utlandet så man kan importera höga priser till hela landet.

   29
   1
  • Tag gärna reda på lite fakta innan du sprider dina teorier.
   Att R4 stoppades berodde på ett handhavandefel vilket resulterade i en långdragen reparation. Det kan tyckas klantigt men “shit happens” och det var helt oavsiktligt. Sedan har återstarten dragit ut på tiden då man har rigorösa säkerhetsregler att förhålla sig till. Det senare ska vi nog vara tacksamma för.

   8
   4
 6. Låt Elsa Widding bestämma över energi frågorna. Sparka Vattenfalls Vd ty hon går andras ärenden.
  Förstatliga all energiproduktion och elnät.

  49
  1
  • Det är staten som har förstört energiproduktionen.

   Aldrig mer skall dom få ha något att göra med det.

   26
   • Staten lär nog behövas om det skall byggas riktig kärnkraft igen eller tror du kineserna (som fixar vindsnurrorna) kommer ordna det? Eller “marknaden” (som i princip ägs av staten när det gäller riktig elenergiproduktion och distribution…)

    Med rätt regering kan “staten” fixa detta, men inte till imorgon direkt. Fast det sovande folket har säkert röstat fram MP igen innan vi hunnit starta så…

    30
    1
  • Glöm inte att avskeda Svenska Kraftnäts och Ringhals VDar också, samt byt ut Ebba mot någon som kan lite mer om energi.

Kommentera