Archerförsäljning innebär nyanskaffning

FÖRSVARSMAKTEN. Den 29 mars undertecknande Storbritannien och Sverige ett försäljningsavtal avseende 14 Archersystem. Det betyder stora synergieffekter för artillerisystemets utveckling fastslår arméchef Karl Engelbrektson.
– Samarbetet med Storbritannien är efterlängtat och historiskt. Det innebär närmare samarbete på praktisk nivå med möjlighet till strategiska positiva effekter. I och med detta beslut lägger vi också omgående beställningar på nyanskaffning av Archer.

Archer artilleri Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten

För två veckor sedan presenterade regeringen ett bilateralt samarbetsavtal med Storbritannien kring artillerisystemet Archer, vilket dels förbättrar underhåll och logistik för de pjäser som Sverige avser donera till Ukraina, dels möjliggör Storbritanniens donation av sitt nuvarande artillerisystem AS 90 till Ukraina.

Valet av ersättande artillerisystem föll på Archer, en pjäs som den brittiske arméchefen sir Patrick Sanders själv fick möjlighet att provskjuta vid sitt besök i Boden i fjol. Sammanlagt köper britterna 14 Archersystem, liksom utbildning och iordningställande av materielen.

– På vår nivå ser vi fram emot att fördjupa det redan välfungerande samarbete vi har med Storbritannien. Vi har sedan tidigare arbetat bra tillsammans med The Royal School of Artillery, där vi i och med beslutet kommer kunna ta ytterligare steg, säger artilleriinspektör Magnus Ståhl.

I Sveriges tioende vapenpaket till Ukraina, värt 4,3 miljarder kronor, ingick ett okänt antal Archer, 50 stycken Stridsfordon 90 samt pansarvärnsrobotar (NLAW).

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Archerförsäljning innebär nyanskaffning

 1. Archer leveransen är väl en del av europeiska fredsfaciliteten (EPF).
  Där ingår även vapen stöd till “färg revolutioner” i världen.
  Länder som Ukraina, Makedonien, Nigeria mm får ta del av vapnen från EU.
  Det är tydligt att varken NATO eller EU är något fredsprojekt.

 2. Hotet mot konungariket har aldrig på flera decennier varit så stort, säger vissa. Då gör vi oss av med vapen och ammunition. Verkar vettigt. Det gjorde vi också vid första och andra världskrigets utbrott.

  OBS! Ovanstående text kan innehålla spår av ironi.

 3. Utmärkt, även Archer behöver uppgraderas med det senaste och nu finns det motivation och finansiering till att göra detta.

  5
  3

Kommentera