SFI även för ukrainare

INVANDRING. Kommuner som vill erbjuda ukrainska flyktingar Svenska för invandrare, SFI, ska få ersättning från staten. I Stockholm står man redo när pengarna finns på plats. ”Inte en dag för tidigt.” Hur många kommuner som kommer välja att ge undervisningen är dock oklart.

Det är skillnad på flyktingar från Ukraina och migranter från Mellanöstern

De omkring 36.000 ukrainare som i dag har skydd enligt massflyktsdirektivet har, till skillnad från andra grupper med uppehållstillstånd, inte rätt till Svenska för invandrare, SFI. Detta är, enligt både ukrainare själva och Arbetsförmedlingen, något försvårar för dem som vill komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Nu ska de kommuner som väljer att ge SFI till ukrainare – från och med andra halvan 2023 – bli ersatta för detta genom regeringens pott på 100 miljoner.

Pressmeddelande från regeringen

-Pettersson säger att självklart ska ukrainare få läsa SFI och arbeta, men inga flyktingar eller migranter ska få permanent uppehållstillstånd förrän de kan grundläggande svenska och samhällskunskap samt har fast icke subventionerat arbete.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “SFI även för ukrainare

 1. De lär sig själva. En syriska jag känner sa de till, ingen ide att du går här. Du lär dig språket själv. Det är på för låg nivå, de är flesta är analfabeter, lågpresterande.

  5
  1
 2. De lär sig själva. En syriska jag känner sa de till, ingen ide att du går här. Du lär dig språket själv. Det är på för låg nivå, de flesta är analfabeter, lågpresterande.

  2
  1
 3. Jag kan tro att Ukrainare kan ta till sig en utbildning i det Svenska språket lätt som en plätt, och att sedan kunna försörja sig själva under en tid, eller för att sedan stanna i Sverige, eller återvända hem när kriget är över, med en ny kunskap.

  Detta tror jag dock icke gäller för de flesta andra s.k. “flyktingar”.

  20

Kommentera