Orkar inte fransmän arbeta som andra?

DEMOKRATI. Ett av de främsta och mest konkreta vallöften som president Emmanuel Macron gav var att höja pensionsåldern och det är mindre än ett år sedan fransmännen med överväldigande majoritet gav Macron nytt förtroende som president.

Nu demonstrerar fransmännen mot valresultatet och att den franska pensionsreformen fortsätter och enligt de franska fackförbunden är uppslutningen på torsdagen de största man har sett hittills. Samtidigt fylls de franska tidningarnas liverapporter av bilder på tårgas, bränder och förstörelse.

France 24 rapporterar om att entrén till polisstationen i Lorient har satts i brand och från Bordeaux syns liknande scener vid stadshuset. Enligt regeringen har 123 poliser skadats under protesterna. Minst 80 personer uppges ha gripits.

Sveriges Radios korrespondent i Paris, Marie Nilsson Boij, vittnar om den grupp demonstranter som kallas svarta blocket har tagit över och ställt till med oreda.

Det var kravallpolis, tårgas, brinnande soptunnor, brandbomber och reportrar med hjälmar jag möttes av vid demonstrationen. Det har alltså urartat, säger hon.

-Pettersson undrar om det i framtiden ska vara den som skriker högst och saboterar mest som ska bestämma politiken?

Macron försöker hålla sitt vallöfte och blir hatat för det.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Orkar inte fransmän arbeta som andra?

 1. Har arbetat i Frankrike fram till pandemin och det är helt normala och professionella människor, men likt Sverige så har mindre nogräknade människor vällt in till getton för att ta del av välfärden och be på fredagar, det kostar statliga pengar!

 2. Jag tror att fransmännen dricker för mycket vin, av det blir man slö och trött.

  2
  5
  • fast jag undrar vilka som är slöa…om (när) vår pensionsålder höjs till 70 år kommer vi fortfarande inte orka protestera

 3. Ja men tänk på att Stefan Löfven skänkte miljarders miljarder så att Spanjorer och
  Italienare kan gå i pension långt tidigare än våra egna pensionärer?

  18
 4. Det är inte fel att pensioneras vid 60 när sjukdomarna sätter in, och tvinga 1,3 miljoner arbetsskygga till arbete.

  19
 5. Det är vansinne att ha en fast pensionsålder. Vissa börjar jobba när dom är 16 och andra vid 35. Arbetade år vore mycket mera rättvist. Har man jobbat heltid i tex. 40 år så borde det räcka till pensionen. Det som är avgörande är att ALLA friska ska jobba i tex. 40 år. När en miljon människor inte jobbar så måste de andra jobba längre. Precis så är det ju här. Om alla arbetsföra i Sverige jobbade skulle vi säkert kunna sänka pensionsåldern. Vi kan stoppa ALLT bistånd också för att ha råd

  16
 6. De förväntar väl sig att Sverige ska ställa upp och betala deras pensioner, så de kan fortsätta att gå vid 62, medan vi själva snart är uppe i 68 år. Hade Löfven suttit hade säker han ställt upp att betala för Frankrikes pensionärer, precis som han gjorde med Spanien. Finansierat av svenska skattebetalare. Som om inte det räckte Harlan dessutom varit delansvarig i att importera 700-tusen drönare som inte bidrar med något till Sverige.

  14
 7. Det är samma drägg som härjar på vägarna med budskapet att vi måste göra Sverige till en mosse. Haverister.
  Nyttiga idioter för Putin, som säkert sponsrar. Vi skulle ha lite mer Pussy Riots i Sverige.

  9
  8
 8. Har inget belägg, men säkerligen är det som i Sverige. Våldsamma demonstrationer utförs av personer som inte jobbar.

  41
  4
 9. Pensionsåldern behöver anpassas till vilket yrke man haft. Slitsamt yrke lägre pensionsålder – kontor högre pensionsålder. Plus olika mellanting. Riktlinjer tack. Individer är olika.

  63
  4
 10. Varför valde isåfall Macrons regering att utnyttja artikel 49.3 i konstitutionen som ger dem rätt att förbigå parlamentet?
  Om det nu var ett vallöfte som folket röstat på.

  En artikel från GP:

  “Emmanuel Macron gick till val med en rad reformer och avregleringar. Bland annat har det utlovats avregleringar på arbetsmarknaden, med minskat anställningsskydd. Pensionssystemet ska även reformeras med bevarad pensionsålder på 62 år, men där utbetalningar kopplas till hur mycket som en individ har betalat in”.

  https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/macron-kan-driva-igenom-sina-vall%C3%B6ften-1.4374169

  25
  5
  • Gamling, parlamentets överhus (senaten) röstade för förslaget, sedan utnyttjade den franska regeringen sin rättighet att att driva igenom förslaget utan omröstning i nationalförsamlingen.

   Oppositionen har då möjlighet att få till en misstroendeomröstning vilket de utnyttjade och förlorade.

   Så i praktiken har det varit tre omröstningar om pensionsåldern i Frankrike så även om många är missnöjda så borde de inte slå sönder landet.

   Tänk om du värnade demokratin och oppositionen lika mycket i Ryssland som du värnar den franska demokratin.

   18
   12
 11. Fransoser är Fransoser, äter man grodlår till lunch och inte middag förrän kl 2200 på kvällen så orkar man inte jobba fulltid.

  41
  10

Kommentera