Folkomröstning i Sölvesborg om kommunalrådets lön

INRIKES. Sölvesborg styrdes 2018 av ett samarbete mellan SD, M, C och det lokala SOL-partiet. Koalition var framgångsrik och vid valet hösten 2022 fick SD 39 procent och M 15 procent och hade kunnat bilda egen majoritet. Partierna hade dessutom lovat väljarna att fortsätta samarbetet.

Kith Mårtensson (M) kommunstyrelsens vice ordförande tillika kommunalråd

Många blev därför förvånade när det bildades en minoritetskoalition bestående av S, M C och Solpartiet, med S som största parti. Tillsammans samlar de 24 av 49 mandat i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraternas gruppledare i kommunen, Louise Erixson, menar att M gjorde sig omöjliga att förhandla med.

De brydde sig bara om välavlönade poster och personlig inkomst, och har vägrat att prata om politik eller förhandla om posterna med oss utan bara ställt ultimatum. Då kommer man aldrig fram till ett förhandlingsläge, säger Erixon till SVT Blekinge. Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson håller inte med utan påstår att ett samgående med S varit enda vägen för att få igenom moderat politik.

Så Birgit Birgersson Brorsson (S) blev kommunstyrelsens ordförande samtidigt som Kith Mårtensson (M) blev vice ordförande och kommunalråd.

SD, KD och V är i opposition.

Nu ska en folkomröstning i Sölvesborg troligen hållas om ett år. Den sticker ut rejält.

Sverigedemokraterna ligger bakom det folkinitiativ som syftar till att kommuninvånarna ska få rösta om huruvida arvodet för moderata kommunalrådet Kith Mårtenssons arvoderade tid ska sänkas från 100 till 20 procent.

Det här handlar inte bara om att initiativtagarna vill prioritera kommunens ekonomiska medel annorlunda, utan man vill sannolikt använda detta för att begränsa majoritetens kapacitet. Frågan handlar inte främst om politikens sakinnehåll utan om förutsättningarna för det inre politiska spelet, säger David Karlsson, professor i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet till Dagens Samhälle.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Folkomröstning i Sölvesborg om kommunalrådets lön

 1. Jag tror att SD i Sölvesborg får egen majoritet vid nästa val. Då faller de andra på eget grepp…….
  😄😄😄😄😄😄👍👍👍👍👍👍
  HEJA LOUISE

  107
 2. Utmärkt, Kith Mårtensson torde vara Sveriges falskaste politiker på den sk borgerliga sidan.

  103
  2
  • Verkligen?!? Jag tycker hon är en glad amatör jämfört med Annie Lööf med bihang.

   11
   2
   • Annie Lööf och skallturken är inte sk borgerliga längre, annars finns väl inget falskare än C.

    50
    1

Kommentera