Anders Adali åtalas för svindel på en halv miljard

BROTTSLIGHET. Anders Adali, född 1978, är författare, programledare och föreläsare. Efter många år som yrkeskriminell och avtjänat fängelsestraff började Adali istället arbeta med, och föreläsa om, hur företag och privatpersoner skyddar sig från brott. Han har släppt böckerna Sista rånet och Svenska rånare, den senare boken 2017 tillsammans med Theodor Lundgren.

Adali är en återkommande panelmedlem i Breaking News med Filip och Fredrik på Kanal 5 och Aftonbladet TV. Bland annat har han varit programledare för Stoppa tjuven på Aftonbladet TV tillsammans med Jonas Leksell. År 2013 medverkade han i dokumentären Brottskod på TV3.

Fängelse i Finland satte stopp på en 10 år lång karriär som grovt kriminell: “Jag behövde åka fast, det blev mitt wake up call” Från 2019. Anders Adali rekommenderar ingen att bli kriminell – det kan i princip bara sluta illa. Bild: Andy Ödman

Herr Adali lyssnade inte på sig själv utan har fortsatt sin kriminella karriär. Nu åtalas ex-rånaren och entreprenören Anders Adali för grovt skattebrott om en halv miljard kronor. Brotten ska ha skett samtidigt som Anders Adali var varumärkeschef för sportdrycken Iq Fuel, skriver Dagens Industri.

Mellan maj och november 2020 slussades totalt 2,4 miljarder kronor via ett företagskonto på Cypern. Kontot tillhörde det svenska bolaget Free2tech AB, som nyligen hade registrerat sig hos Skatteverket som momspliktigt för partihandel med mobiler.

Men transaktionerna hade bara ett enda syfte: att lura den svenska staten på så mycket pengar som möjligt. Det påstår i alla fall åklagare Thomas Hertz vid Ekobrottsmyndigheten.

”På det här sättet skapades en ögla av påstådda affärer inom EU som ledde till att Skatteverket betalade ut 490 miljoner kronor i felaktig moms”, säger Hertz.

Nu åtalas grundaren av Free2tech för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt. Personen i fråga är 44-årige Anders Adali från Hässelby, omskriven författare och företagare med ett förflutet som grovt kriminell.

”Det är jag som har startat företaget och jag kommer att få ta smällen. Men jag har aldrig haft något uppsåt och inte tjänat några miljoner. Tyvärr blev jag indragen av en gammal polare som nu gömmer sig i utlandet”, säger Anders Adali i samtal med Di.

De nya brotten misstänks ha skett då Anders Adali och en kompanjon höll på att bygga upp företaget Iq Fuel AB. Företaget hade vid tidpunkten lanserat en koffeinfri sportdryck, tecknat avtal med de stora matkedjorna och ingått partnerskap med såväl Svenska ishockeyförbundet som flera idrottsstjärnor.

”Nu har jag förlorat allt: aktier, bilar, tavlor och till och med kläder. Bara för att jag blev blåst av en polare…”, suckar Anders Adali.

-Pettersson noterar att Adali ljuger “blev blåst av en polare…” Anders Adali är ansvarig för företaget och dess momsdeklarationer.

Rättegången mot Anders Adali, som är släppt mot reseförbud, inleds i Solna tingsrätt den 28 mars. Vid fällande dom riskerar han ett flerårigt fängelsestraff och tio års näringsförbud.

44-åringen har tidigare försäkrat att han lagt brotten bakom sig. I SVT-serien ”Helikopterrånet” hävdade han att hans sammanlagda rånbyten.

Det socioekonomiska: Anders Adali växte upp i ett fint villaområde i utkanten av Stockholm. Han hade en trygg uppväxt och familjen hade det välbärgat. Anders skötte högstadiet med bra betyg och tog sig också genom gymnasiet. Han skaffade familj, barn och ett vanligt jobb, men tyckte det var spännande med rån!

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Anders Adali åtalas för svindel på en halv miljard

 1. Det är väl en svåger som varit framme förstås?

  Det slår sällan fel, s.k. ”F.d. brottslingar” som blir kändisar är ofta ulvar i fårakläder och när de skall snyfta om sitt tidigare liv blir man alltid spyfärdig och oftast berättar de inte vad skit de gjort och hur många liv de förstört för de ångrar sig inte på riktigt. Gjorde de det skulle de gömma sig under en sten, inte bli kändisar.

 2. Dessutom borde Skatteverket åtalas som medskyldiga!

  Hur kan det vara möjligt att betala ut sådana fantasisummor utan att ha bättre koll?

  Mutor? Hot? Utpressning? Medbrottslingar?

  Annat va det när en god vän öppnade en liten firma, köpte en begagnad grävmaskin och skulle ha 150 000 tillbaka på momsen. Då krävde Skatteverket in en kopia på fakturan och gjorde en utredning innan pengarna kom.

  Men här………………

  19
 3. Det är alltid någon annans fel. Har vi hört det till leda, eller?
  Säger bara, den som sig i leken ger, får leken tåla.

  21
 4. Ränderna går aldrig ur……om det ska vara spännande.

  Domaren med över 100k/mån snattar och åker dit, var nog inte pengarna som styrde detta tilltag?
  Som att köra för fort konstant med bilen/mc:n.

  30
 5. Det är intressant att de flesta av de personer som Aftonbladet och resten av vänstern vurmar för visar sig var de värsta rötäggen. Samma mönster i USA med CNN och resten av vänsterns vurmande för Michael Avenatti etc.

  45
 6. Utlänningen vill bara ha mer förtroendekapital och med det få tillgång till att göra mer och grövre brott.
  Media dammsuger samhället på “goda” exempel på utlänningar, att den ena “goda” utlänningen efter den andra avslöjas sig vara brottslingar visar på att media griper varje strå som finns, för det finns inte så många.

  Sedan leker ju lika barn bäst och sverigehatande filip och fredrik (godkända av aftonbladet, det var där de började) vill ju globalisera och dela ut vår välfärd. Han har ju även andra inhopp på sverigehatande aftonbladet.

  55
 7. Iq fuel, jag tror jag skrattar mig harmynt just nu. Blatten har ju ingen IQ att tanka 😁

  30
  2
 8. Kriminalitet är oftast medfödd, vilket även förklarar “pensionsräddarnas”, brottslighet!

  56

Kommentera