Obligatorisk Sverigekurs – 30 år senare

INVANDRING. Regeringen vill införa en obligatorisk ”Sverigekurs” för nyanlända. – Det är jätteviktigt att det är obligatoriskt. Det är en signal att; välkommen till Sverige, här är reglerna, nu kör vi, säger Johan Pehrson till Ekot. Kursen, som integrationsminister Johan Pehrson (L) kallar för Sverigekursen, ska avslutas med ett prov.

Den ska även vara mer omfattande än den undervisning som erbjuds i dag. Johan Pehrson säger till Ekot att det är högt prioriterat för Liberalerna.

-Pettersson minns när Johan Pehrsons företrädare Bengt Westerberg lämnade SVT-soffan under valvakan 1991. Ian Wachtmeister och Bert Karlsson hade lanserat sitt nya parti Ny demokrati som var invandringskritiskt. Socialdemokkraterna hade med hjälp av M stängt gränsen 1989 – Sverige var fullt. När valresultatet kom stod det klart att Ny demokrati lyckats skrapa ihop nästan 7 procent av rösterna i valet vilket innebar att partiet fick 25 mandat på slogans som “Vi vill inte importera arbetslöshet och brottslighet”. Det gillande inte Bengt Westeberg.

Westerberg hotade sedan Carl Bildt som blev statsminister med att spräcka regeringen om inte gränserna öppnades. Bildt gav efter och det var ett av de sämsta besluten som någonsin fattats i Sverige.

Ställer man inte krav bryr man sig varken om invandrare, barns eller samhällets bästa! Att det ska var så svårt att förstå för alla vänsterblivna som gapar om att krav är rasism.

K-G Bergström SVT, Carl Bildt M, Bengt Westerberg FP, Olof Johansson C, Alf Svensson KD, Ian Wachtmeister och Bert Karlsson Ny Demokrati.

***

TIDIGARE 2023-03-02 För 30 år sedan avslog Riksdagen krav på att invandrare skulle lära sig svenska

ARBETSMARKNAD & INVANDRING. Regeringen ska utreda ett språkkrav inom äldreomsorgen. Sverigedemokraterna vill att personal som inte klarar ett språktest ska riskera uppsägning. – Enligt vår ingång så är man inte anställningsbar helt enkelt, säger SD:s talesperson Linda Lindberg.

Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens i Tidöavtalet om att ta fram ett förslag på hur ett språkkrav för omsorgspersonal kan se ut.

Utredningen, som ska göras internt på socialdepartementet, ska förhandlas mellan de fyra partierna och sedan ha sin gång – så slutresultatet är långt bort.

Men redan nu ger SD besked om vad de vill se för krav för personal inom äldreomsorgen. – Den primära ingången är att säkerställa att vi får en god och trygg omsorg om våra äldre. Och den har tyvärr fallerat i dag på sina ställen på grund av att man har brister i språket, säger Linda Lindberg, SD:s socialpolitiska talesperson.

Hennes ingång är att språkkrav ska gälla både vid nyanställning och för redan anställda i viss mån. – Inspelen är först och främst att språkkraven ska ställas på nyanställd personal. Klarar man inte av det då är man helt enkelt inte anställningsbar. Personal som redan är anställd, där tänker vi att där bör man också få lov att göra ett språktest.

För redan anställda ska kravet ha en ventil, på upp till ett år, då man ska få läsa svenska på egen hand utanför arbetstid. Man behåller samtidigt sin anställning. En sådan utbildning ska inte betalas av arbetsgivaren, enligt Lindberg.

Om man inte heller klarar språktestet efter denna period så ska det vara ett skäl för uppsägning.

Ian Wachtmeister begrep det självklara för 30 år sedan. Bild Wikipedia

Att detta väcker debatt och att enskilda kommuner måste fatta beslut om att man ska kunna svenska i Sverige. Varför inte detta införs på riksnivå är obegripligt, utan grundläggande kunskaper i det svenska samhället och språket borde ingen få permanent uppehållstillstånd.

Nåväl, om språktest som är så kontroversiellt.

Den 26 januari 1993, för 30 år sedan, föreslog dåvarande partiledaren i Ny demokrati, Ian Wachtmeister följande för riksdagen:

Invandring är positivt. Sverige har sedan många sekel tillbaka välkomnat invandrare. Deras positiva betydelse för vårt välstånd och vår utveckling är oomtvistlig och väldokumenterad. Så vill vi naturligtvis att det ska vara även i ett framtida Sverige där vi välkomnar det goda i en mångkulturell korsbefruktning. Denna får dock icke ske på bekostnad av det svenska kulturarvet och de etiska normer som genom kristen etik och västerländsk humanism har en djup förankring i vårt
land. Tvärtom finns det omistliga värden i detta kulturarv som vi måste värna.

Svenska språket är ett fundament i Sverige. Alla kulturers grundläggande fundament är språket.
Behärskar man inte språket i den kultur eller det land man befinner sig är man gravt handikappad i så gott som alla avseenden. Överallt är språket nyckeln och förutsättningen för att kunna bygga upp en hög livskvalité och kunna ta ansvar för såväl sina rättigheter som sina skyldigheter som samhällsmedborgare. Utan mycket goda kunskaper i svenska tvingas man leva som en slags andra klassens medborgare i Sverige. Ny Demokrati vill inte att det ska finnas några andra klassens medborgare i vårt land.

Läs vidare om motionen 1992/93:Ub529 “Svenska för invandrare” av Ian Wachtmeister m.fl.

-Pettersson behöver väl inte berätta att dessa självklara förslag avslogs av Riksdagen med förkrossande majoritet, för det var rasistiskt att kräva att människor som ska bo och verka i Sverige ska kunna svenska.

Partiet Ny Demokrati bildat 1991 av Ian Wachtmeister och Bert Karlsson, då var det drag under galoscherna men det fattade inte de etablerade politikerna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Obligatorisk Sverigekurs – 30 år senare

 1. Låter jättebra, men ser tyvärr framför mig en upprörd SVT-reporter och några ledsna migranter som ”vill få behålla sin kultur”. Ser blir det nog upp till var och en i slutändan.

 2. Resultatet blir lika korkat som vanligt. Storkorken själv, Johan P., har tänkt till. Strålande idé, eller?
  När skall våra politiker ta våra problem på allvar? Det är mycket hög tid. Tipping point närmar sig med stormsteg.

 3. Pinsamt liberalt utspel. Jag har inte hört inslaget i radio men jag misstänker att han inte nämner något om strypt invandring eller noll-invandring.
  Han vill säkert fortsätta importera mer utlänningar (eller ha öppna gränser) och gömmer det bakom en “utbildning”. Hur går det med den andra utbildningen som ska integrera utlänningar, SFI heter den?

 4. Sverige-kursen skulle ha ägt rum redan innan dom fick passera gränsen.
  Men det översta på önskelistan måste ju ändå vara att äntligen få komma tillbaka till hemlandet. Tillbaka till alla fruar, barn och tjocka släkten på mammas gata.
  Borde inte PK-vänstern kunna unna dom det ?

  21
  1
 5. Och de som misslyckas med sitt prov kommer aldrig att få permanent uppehållstillstånd eller kunna kandidera för att bli medborgare eller??

  23
 6. Det hjälper inte med svenskakurser till folk som ändå föraktar väst, Sverige, yttrandefrihet…

  37
 7. Mycket bra med krav, men hur gör vi med analfabeterna ?? Muntliga prov ?? Vi har ju inget behov av utländska analfabeter som chefen på arbetsförmedlingen i Filipstad sa förra året……

  38
 8. Och hur gör man med analfabeterna och de lågutbildade som knappt kan läsa och ännu mindre skriva och räkna.

  Detta är en pappersprodukt som inte fungerar i verkligheten. Men de goda och naiva i (L) kan nu visa upp sin godhet inför svenska folket och samtidigt sparka (SD) på smalbenet.

  Vi röstade för kraftigt minskad massinvällning av kriminella utlänningar och fick en kurs i svensk förvaltning.

  Hur blåsta är (SD)??

  Under två (2) mandatperioder styrde ett 4% parti migrationen, energiförsörjningen och bidragskarusellen SIDA. Nu har vi två 20% partier som glömt allt de lovade innan valet.

  39
  1
 9. Det är många femtekolonnare som kallar sig liberaler. Folkpartiet borde ställas till svars för renommésnyltning och varumärkesintrång och tvingas byta tillbaka partibeteckning.

  32

Kommentera