Dagens tankeställare 182

”Putinism” återigen.

Hur mycket jag än avskyr diktaturer, så måste jag i rättvisans namn säga att Putins Ryssland också har en rad goda sidor värda att notera.

Konflikten i Ukraina fördunklas av propaganda från alla håll och parter. ”Sanningen är krigets första offer.” Många som har svalt västerländsk propaganda otuggat begriper inte att kriget är framtvingat av USA under en långvarig process. Därtill har förvånansvärt många missat att striden inte handlar så mycket om en motsättning mellan väst och öst, mellan ”demokrati” och totalitarism, allra minst mellan ”de goda och de onda”. Detta är först och främst en kamp mellan globalism och nationalism.

För att bevara nationens suveränitet har Ryssland hållit statsskulden på möjligast låg nivå. År 2013 låg den på knappa 8% av BNP, i fjol på drygt 16%, enligt Wikipedia. Att jämföra med de flesta länder i Väst. ”Den som är satt i skuld är icke fri.”

I det ryska samhället är det konservativa värderingar som gäller. Eller kan någon tänka sig en bögparad på Röda torget i Moskva? Har tokfeministerna tagit ledningen i politik och näringsliv? Håller Ryssland på att rasera sin ekonomi på grund av klimathysteri? Och kristendomen lever fortfarande, trots 70 år av kommunistisk förföljelse.

Med detta sagt vill jag inte förhärliga Ryssland, jag är väl medveten om att landet brottas med ofantliga problem. Jag lyfter bara fram några nyanserande fakta i gyttret av svartvita känsloutbrott.

Rune Holmström

17 thoughts on “Dagens tankeställare 182

 1. Rune Holmström
  Ditt tankeställare fick bokstavligen liv.
  Fortsätt med att utmana yttrandefrihetens baksida.
  Du har ytterligare en gång bevisat att det är inte alla som klarar av att respektera demokratins grund bultar.
  👍🙏

  7
  1
 2. Knappt man tror sina ögon……
  Ryssland har en del goda sidor? Vilka då? Inget av det som skrivs i ’tankeställaren’ är några sidor. Man kan prata om nationalism när ett land vill bevara sin identitet, inte när de för ett terrorkrig för att utplåna andras identitet. Jag bedömer att skribenten har fått det hela om bakfoten. Till sist, Ryssland startade kriget 2014, inte USA, hur mycket ni putinkramare än skulle vilja.

  28
  15
  • Oj
   Du lever i fullständig förnekelse.

   STOLTENBERG sa i en intervju med AP:
   “Det andra jag kommer att säga är att kriget inte började i februari förra året. Kriget startade 2014. Och sedan 2014 har NATO-allierade gett stöd till Ukraina, med utbildning, med utrustning, så den ukrainska försvarsmakten var mycket starkare 2022 än de var 2020 och 2014. Och det gjorde naturligtvis en enorm skillnad när president Putin bestämde sig för att attackera Ukraina”.

   https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_211698.htm

   13
   23
   • Putins propagandapluton likställer:

    de ryska imperialistiska angriparna vars uppgift det är att förinta den ukrainska nationen med de angripna som försvarar sitt land, sitt folk och sina hem.

    de likställer torteraren och våldtäktsmannen med hans offer.

    de likställer mördare och offer.

    De säger inte att det är en katastrof att diktatorn Vladimir Putin och hans kriminella kleptokrater har överfallit ett land i avsikt att förinta det och utplåna invånarnas språk och kultur.

    De säger att det är en tragedi att offren gör motstånd.

    21
    8
  • Vad menar du Gargamel?

   ”Och det gjorde naturligtvis en enorm skillnad när president Putin bestämde sig för att attackera Ukraina”.”

   Vad är problemet?
   Skitbra helt enkelt. Annars hade antagligen Kreml-regimen totalförstört Ukraina och mördat ännu fler civila! Som tur är har vi NATO till skydd mot galenskap och terror!

   Du lever med total förvirring och faktaresistens.

   1
   5
   • Både skribenten av denna tråd och fascisterna verkar vara förvirrade och indoktrinerade. Vi får kämpa på så inte fascistsvansen får stå emotsagda @ Hubertus och många fler som vill se Putin i Haag och fred i Ukraina 🇺🇦. Slava

    1
    5
 3. Vi i väst har svårt att föreställa oss ett så enkelt grepp, att makten, har några informatörer, som kontaktar olika personer och säger: kan du hålla koll på den personen och rapportera om du ser något misstänkt. Några på en avdelning och misstron är sådd. Så fungerar en totalitär stat, till sist är misstänksamheten utbredd i hela samhället. Inget trevligt samhälle.

  19
  • Pettersson
   I Putins multipolära världsordning så respekterar man suveräna stater (ömsesidig affärs relation).
   Det USA gör/har gjort är att provocera fram konflikter för egen vinning skull………. man utnyttjar länder som Ukraina, Georgien, Moldavien, Litauen Taiwan mm för att komma åt länder som hotar USA:s ekonomiska ställning i världen (dollar).
   Det Amerikanska Terrorist dådet mot Nordstream var en attack mot Europa och inte bara Ryssland.
   Ändå så råder tystnad från EU politikerna.
   Det säger väl allt om USA:s unipolära makt i världen.

   7
   17
 4. Rune Holmström
  👍
  Kampen står mellan USA:s unipolär världsordning (hegemoni) och Rysslands
  multipolära världsordning.
  Vi ser idag vilka makter som styr i västvärlden (WEF) som förespråkar kommunisternas ideologi
  ( ❝…𝒜𝓃𝒹 𝓎🌸𝓊 𝓌𝒾𝓁𝓁 𝒷𝑒 𝒽𝒶𝓅𝓅𝓎❞).

  19
  31
  • Gammel
   Du gör nog vänsterpartiet besviket, så dom har kämpat, och så är det väst kapitalister som inför kommunismen.

   12
   6
 5. Om jag har förstått rätt så kämpar alltså de ryska soldaterna för nationen medan de ukraiska soldaterna kämpar för globalismen? Undrar om de ukrainska soldaterna i så fall vet om det?

  40
  1
 6. Så tänker du! Men så är det inte! Här kommer lite nyanserade fakta:

  Putin skyddar inte nationalistiska värderingar, tvärtom. Definitivt tvärtom!

  En statsskuld i lagom storlek kan vara bra eftersom pengar lösgörs och kan investeras, vilket ger avkastning. Men det förutsätter att man vill investera och utveckla ett land. Putin är inte intresserad av sådant. Han säljer hellre råvaror, snor pengarna och låter folket leva i misär. Lånade pengar skulle inte förbättra något i Ryssland, bara öka korruptionen som redan är en av världens högsta.

  För att nyansera bilden som sprids av putte-fnasken kan man säga att mycket är galet i väst, men än så länge har vi tillräcklig frihet för att kunna förbättra situationen. Om vi vill. Den friheten finns varken i Ryssland, Kina, Nordkorea eller islamistiska stater. Tror man att diktatur och förtryck är lösningen på problemen så kan man flytta till någon terrorstat. De flesta gör dock tvärtom om de kan. Inte ens Putin och Lavrov vill ha sina familjer i Ryssland.

  Hur som helst, försöker man släta över Putins massmord och krigsförbrytelser i Ukraina med att Ryssland är nog rätt ok trots allt, så har man definitivt flera skruvar lösa.

  Till sist, den som är trygg i sin manlighet (eller kvinnlighet) har ingen anledning att värdera andra utifrån vad de gör i sängen. (Sen kan det naturligtvis vara olämpligt med halvnakna människor på allmän plats.)

  30
  20
 7. Det ska starka skäl till att döda hundratusentals människor, inbillad globalism håller inte.

  28
  14
  • Man måste veta att putin är militärt och spion och varit verksam i princip så länge han funnits !?
   Det ger ju en spesigäll karaktär ! Och han har en utpräglad militär ambition ! Varför springer han in i det militära gift skåpet för att förs sig med verktyg för att kontrollera makten. Normala politiker använder piska och morot!
   Putin styr med gitmord och nackskott? På samma sätt som Adolf Hitler är det någon som är likheter

   25
   13
 8. Från något annat än tråkigheter med putte?

  Dagens tankeställare 1,3 från en som läser Pettersson.

  När man lämnade boet i 20års åldern för en cancersjuk mamma och farsan periodare men skötte alltid jobbet, innan det eskalerade, och det gjorde det, morsan dog och farsan hörde bara av sig när han var inne i dimman.
  Flyttade in i en 2a med grovkök och 67 kvadratrötter och 1200 i hyra. 1979-80.
  En sommardag på väg till jobbet halv två(treskift) och parkeringen så stötte jag på grannen mellan grönsakerna i gången till parkeringen, en jugoslav, några år åldre, trevlig som f..n och alltid glad och pratde bra svenska, några ungar plus fru.
  Tjenare Roger sa han, kom med här ska du få se.
  Bort till hans bil, han slet upp bakluckan som höll på att hamna på taket av kraften när han öppnade den.
  Kolla vad jag köpt.
  Sliter ut en motorsåg, såg väldig ny ut tycker jag?
  Ok, vad ska du ha den till, har du något torp eller liknande för att såga ved?
  Nej, nej, men det är häftigt ljud i en motorsåg.
  Kan jag hålla med om och farligt.
  Ok, sliter igång den, gasar några ggr. och sågar ett stort jack i planket på parkeringen för bilar, typ en 170mm regel av något slag.
  Stängde av den och sa, funkar skitbra.
  Jo jo, men var väl inget bra att såga i kommunens planka.
  Äsch sa, det finns nya plankor.
  Sa att jag är lite sen till jobbet så vi hörs.
  Satte mig i Amazonen och susade iväg.
  Funderade på vägen till jobbet, jaja det blir väl folk av honom också i framtiden.
  Motorsåg, kanske är bra om man ska byta ut något i lägnheten som man tröttnat på.
  Bara dela köksbordet/bokhyllan på mitten och ut med skräpet från balkongen och ner på gården?
  Jobbet ja(k-holm), där man handplockade/lyfte ca tre ton isolering i timmen från ett löpande band som inte gick att stänga av om det inte bev något fel.
  Vissa paket kunde väga 40-50kg beroende på körning och skulle staplas på pall, tre våningar,ca 1,3 meter högt.
  Var ingen som tyckte det var roligt med detta tunga jobb, men stark blev man.
  Fanns mycket tid att tänka under tiden i produktionen i brist på annat.

  Det var inte bättre förr………..

  https://youtu.be/aTrzCqltygk

  17
  6
 9. Så fascismen har sina fördelar! Du är nog ganska ensam om att hålla det du anger som bra i Fascist Ryssland. Jag för min del hyllar yttrandefrihet, demokrati, åsiktsfrihet betydligt högre.

  32
  15

Kommentera