Turkiet påbörjar processen att godkänna Finland i Nato

NATO. Det turkiska parlamentet inleder ratificeringsprocessen för Finlands Natomedlemskap, meddelar president Erdogan vid en pressträff tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö. – Finland har tagit konkreta steg för att fullfölja sina åtaganden i enlighet med den trilaterala överenskommelsen, säger Erdogan.

Niinistö kallar beskedet ”mycket goda nyheter”, men tillägger samtidigt: – Jag har en känsla av att det finländska Natomedlemskapet inte är komplett utan Sverige. Vi är grannar och har mycket gemensamt.

Under pressträffen tackade Erdogan Finland för deras hjälp efter jordskalven i februari, och tillägger att ländernas ekonomiska och handelsmässiga samarbete ska utvidgas.

Förhoppningen är att Finlands ansökan ska ratificeras före det turkiska valet den 14 maj, enligt Erdogan.

Svenska Yle direktrapporterar

Det ungerska parlamentet kommer att rösta om att ratificera Finlands ansökan till Nato den 27 mars, rapporterar Reuters. Regeringspartiet Fidesz kommer enhälligt stötta ansökan, enligt nyhetsbyrån. Den svenska ansökan kommer att hanteras vid ett senare tillfälle.

Att Turkiet går vidare med Finlands ansökan till Nato, men ännu inte Sveriges, är oönskat men inte oväntat. Det säger utrikesminister Tobias Billström (M) vid en pressträff. – Vi har hela tiden vetat att vår vägsträcka varit längre än Finlands, säger Billström.

Enligt utrikesministern följer Sverige det som avtal som slöts mellan Sverige, Finland och Turkiet i somras. Sverige gör ”varken mer eller mindre” än vad som beslutades då, säger Billström, som fortfarande känner sig säker på att Sverige kommer bli medlem i Nato så småningom.

-Pettersson säger att om Sverige följer avtalet som slöts mellan Finland, Sverige och Turkiet så borde resten vara upp till Turkiet och Erdogan får förklara för de 28 Nato-länder som godkänt Sveriges ansökan vad han menar…

Det är ett totalt misslyckande för Nato när ett land som Turkiet kan ägna sig åt utpressning.

Avtalet går att läsa på Natos sidor, här.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Turkiet påbörjar processen att godkänna Finland i Nato

 1. Informera Efdogan att det är brottom att skriva på, annars skänker Sverige 1000 st karl-Gustav pansarskott plus 10 stridsvagnar till PKK. Leverans sker i April. Men du har fortfarande möjlighet att stoppa.

  3
  1
 2. När Finland går med, så är vi i praktiken omringade av NATO-länder, så då kan vi vänta med vårt medlemskap och uppmana Erdoğan att dra åt hel***! Under tiden kan vi bygga upp vårt eget försvar som i första hand M och S saboterade. Kanske SÄPO skulle undersöka om M och S spelade under bordet med Putler.

  9
  1
 3. Det finns en hel del mördare, våldtäktsmän och bedragare som gömmer sig för den svenska rättvisan i Turkiet, personer som på riktigt är hårt brottsbelastade, vilka turkarna inte vill lämna ut.

 4. Oförskämdheterna från Löfven med Magdalena i sin regering mot Ungern och
  Turkiet studsar nu tillbaka. Jag skulle också vara förbannad om jag vore ungrare eller turk.

  Sedan sitter nu gnällmånsan Magdalena och skyller på nuvarande regering. När det var hon som tog de första kontakterna med Erdogan och retade honom med sin besserwisserattityd.

  34
  • Håller med Magnus Ranstorp, vi skulle aldrig börjat diskutera med turken. Vi söker inte medlemskap i Turkiet. Låt NATO ta diskussionen med turken!

   12
   2
 5. Detta är resultatet av sveriges så kallade Feministiska utrikespolitik.
  Mycket skitsnack i rixdagen men ingen som tänker på konsekvenserna.
  Så från och med nu gäller… Sverige först och inget annat.
  Inga pengar till motståndsrörelser, kommunister, andra rörelser.
  Lägg ner SIDA omedelbart och använd alla 55 miliarder internt i sverige eftersom vi nu är ett jävla u-land.
  Vi kan söka bidrag av bla turkiet o ryssland som verkar bestämma våran politik helt och hållet.
  Förresten så kan man undra om sveriges huvudstad heter Istabul?
  Faan ta mig det verkar så.
  Eftersom vi inte har en egen regering med nån såm helst ryggrad……

  32
 6. Partiets vurmande och stödjande av socialistiska terrorister under de senaste 70 åren får vi nu, igen, betala för.

  27
  1
 7. Detta är ett resultat av socialdemokraternas idoga arbete, med att finansiera diverse obskyra terrorgrupper. Så fort de kallar sig vänster, har socialdemokratin kallat dem för frihetsrörelser.
  Grattis svenska folk. Ni har hela tiden varit finansiärer, av vänsterns vansinne. Sverige är efter att regeringen Löfven/Anderssons feministiska haveri, klassat som en tredje rangens nation.

  35
  1
 8. Svenska folket har inte fått rösta om något medlemskap i NATO.
  Vilken jävla demokrati!!

  19
  14
  • Oskar, svenska folket har aldrig fått rösta om att vi ska vara neutrala och alliansfria heller.

   Vi har aldrig fått rösta om säkerhetspolitik. Vilken jävla demokrati…

   31
   9
 9. Inte ett pissöre eller minsta fysiska hjälpinsats till turken vid framtida olyckor i Turkiet. Ingen import därifrån heller (kommer bl.a. mycket 2:a klass elektronik därifrån, under gamla fina kända märken, t.ex Luxor).
  Motarbeta turkens fortsatta approach till Eu.
  Ingen vapenexport dit heller.
  Ingen turism från Sverige (UD kan ju avråda från resor till turken).

  24
  7
 10. Att slicka Storkalkonen i a***et på det viset som görs
  – är I N T E diplomati.

  17
  2
  • Om Erdogan inte godkänner Sverige tillåt att Anderssonskan ger 3,3 miljarder till PKK ännu en gång.

   17
   4
  • Ja Sverige måste ju i detta läge starta en prosses för att kasta ut turki ur NATO !! Man kan ju inte ha ett land med i NATO som står på fiendens Sida och Turkiets intresse av NATO är endast ett beskydd mot Ryssland för just den egenskaper muslimska stater har lojalitet lojaliteten .
   Men fakta är ju att Turkiet är mera likt Ryssland och Sovjet än den civiliserade världen! Och det är i praktiken omöjligt att turkiska soldater skulle stridand tillsammans med någon civiliserade stat.. däremot är Turkiet kända för att invadera fria civiliserade stater dom Cypern!!

   2
   1

Kommentera