Marinens vårövning

FÖRSVARSMAKTEN. Marinens vårövning är den första större övningen för året inom marinen. Övningen genomförs i en tid av ett osäkert omvärldsläge där intresset för Försvarsmaktens verksamhet är stort. Flera marina enheter samt landbaserad personal kommer att öva under en dryg veckas tid i två olika områden.

Korvetter och kustrobotenhet övar på att tillsammans bekämpa fientliga fartyg till sjöss. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Omvärldsläget är allvarligt, vilket innebär att marinen förbereder sig för alla tänkbara händelseutvecklingar. Idag startade marinens vårövning. Övningen är uppdelad på två kuster, ostkusten och sydkusten. Personal och fartyg från 4:e Sjöstridsflottiljen, 3:e Sjöstridsflottiljen, Marinbasen, Älvsborgs amfibieregemente samt Helikopterflottiljen deltar i övningen.

Totalt ingår femton fartyg, samt landbaserad personal i övningen på ostkusten. Sammanlagt deltar cirka 250 medarbetare från marinen under perioden trettonde till nittonde mars.

Vi kommer i huvudsak fokusera på att utveckla våra förmågor inom ubåtsjakt och minröjning, säger kommendörkapten Emil Rolenec, chef för 42:a minröjningsdivisionen och den som leder övningen till sjöss.

Syftet med övningen är att träna enskilda operatörer i sin respektive tjänst, detta för att operatörerna ska bli ännu bättre inom sina stridsområden. I samband med detta förstärker marinen också sjöövervakningen i områdena. Övningen berör i huvudsak området mellan Oxelösund och Västervik, både utomskärs som inne i skärgården.

– Jag ser fram emot samarbetet med de andra enheterna. Med de resurser vi har i övningen kommer våra operatörer kunna öka sin förmåga inom sina stridsområden, säger Emil Rolenec.

Utöver den huvudsakliga undervattenstridsövningen, kommer även ytstrid och luftförsvar att övas, men på sydkusten, i huvudsak Hanöbukten. Ytstridsfartyg och kustrobotenhet tränar på att bekämpa mål till sjöss. Marinbasen övar stabs- och ledningsstjänst samt logistikförsörjning. Här deltar fem ytstridsfartyg, helikoptrar samt landbaserade enheter, totalt 300 personer.

Marinens vårövning är den första av flera större övningar för året. Mellan trettonde och nittonde mars kan större örlogsfartyg och mindre militära båtar röra sig i Blekingeskärgården i högre utsträckning än vanligt. Vi ber att du som möter oss till sjöss tänker på att hålla avstånd till örlogsfartygen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Marinens vårövning

  • Källa på det?

   Varför sprängde de båda rören med europeiska delägare men lät ett Gazprom-rör vara kvar så att Putin kunde erbjuda gasleveranser genom det direkt efter sprängningen?

   Varför skulle de spränga när Biden redan lyckats stoppa röret på diplomatisk väg. Det fullt fungerande Gazprom-röret är ju fortfarande stoppat tack vare Biden.

   Men, om du har rätt så var det jäkligt bra gjort av dem!

   3
   1
 1. Glöm nu inte Hårsfjärden om ni hittar något där som missats under 40år?
  Det gäller att äska mer pengar på en psyop då?

  Det är nu 41 år sedan den dramatiska ubåtsjakten i Hårsfjärden strax söder om Stockholm. Den inleddes den 1 oktober 1982 och pågick i nästan två veckor. Marinen var till en början övertygad om att en eller flera ubåtar var instängda i fjärden. Hela 47 sjunkbomber fälldes och flera minor exploderade.

  4
  2
  • Ja tänk hur enkelt det varit att minera Öresund finkaviken ?
   Eller kanske farlederna i skärgården? Eller ville man inte det? Hade man misstagit sig på identiteten man spelar ju in ljudet av alla ubåtar. Och minkar uppenbart

 2. Man måste öva på att stänga av finska viken!
  Det är ju synnerligen besvärande om Putin skulle kunna bärga fritt i Östersjön. ??
  Sen måste man stänga Öresund också u båts nät under bron sen minor iTyberön vi vill ju inte ha ryssar i Danmark!

 3. I sydligaste delen av Hanöbukten ska vi försvara oss mot ryska terrorister. Vad är det inte överstefascisten Dahlberg förstår? Du kan knappt sjunka lägre Dahlberg!

  8
  4
  • Ja, det vore suveränt! Det sista röret som är helryskt sparades av den som sprängde. Undrar varför…? Spräng ryssarnas rör nu. Putin sprängde ju de europaägda rören.

   8
   4

Kommentera