Kreml offrar Wagnergruppen

UKRAINA. De ryska framgångarna i Bachmut har kommit av sig på grund av konflikten mellan Wagnergruppen och det ryska försvarsdepartementet, skriver tankesmedjan ISW i en uppdatering.

Departementet har strypt ammunitionsleveranserna till Wagnergruppen och försvårat för den paramilitära organisationen att rekrytera. Troligen som hämnd för Wagnerchefen Jevgenij Prigozjins långvariga kritik mot den ryska militärledningen, skriver ISW.

Enligt tankesmedjan har militärledningen, särskilt försvarsminister Sergej Sjojgu, inget emot att Wagnergruppen kraftigt försvagas.

”Man tar chansen att låta Wagnergruppens elitstyrkor och fängelserekryter dödas för att försvaga Prigozjin och sätta käppar i hjulet för hans ambitioner att få större inflytande i Kreml”, skriver ISW.

-Pettersson läser också att ryssarna offrar minoriteter, exempelvis kazakiska och tartariska i stället för etniska ryssar i striderna. Minoriteter utgör 75 procent av offren bland rysk militär personal från Astrakhan oblast.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Kreml offrar Wagnergruppen

 1. Ja det är intressant den enda krigsmakten som fungerat i Ryssland befinersig i konflikt med den stora krigshjälten Putin ?? Kan det gälla ammunition ? Ja har man inte krut med sig då kan man dra direkt!!?
  Detta verkar vara ett jätte läge för ukriana att ockupera hela Ryssland och tvinga Putin att äta ditt eget gift skåp!!

  6
  2
 2. Vad kan ni om Rysk resp Asiatisk historia?
  Då skulle ni veta att just dessa minoritéter har alltid varit militanta och varit villiga att gå i strid för en klanledare. Att det är en Rysk president spelar ingen roll, så länge minoritétens egen klanledare erkänner presidenten.
  Under historiens gång har sådana minoritéter upprepade gånger skapat världsherravälden. Hunnerna är ett exempel. Dingis välde ett annat. Timurs ett tredje. Rysslands expansion österut, formellt genom kossacker är ett fjärde.
  Att Ryssarna skulle utöva tvång för att rekrytera soldater ur minoritéter är en överdrift, även om det säkert förekommer. Jämför även med USA:s vapenslag som har en oproportionerligt stor andel svarta resp latinos i sina led. Eller UK armé som anställer bl a Indier (bl a Ghurka´s) och sammantaget är ca 1/3 av UK armée utländska värvade soldater – alltså legosoldater. Under 1700-1800-talen var svenska officerare och soldater hett eftertraktade i Europas olika arméer, inte minst i den Ryska armén. Fattiga svenska invandrare (en minoritét) i USA:s Nordstater var lätta att värva under inbördeskriget och tro inte de blev soldater av överdriven “idealism”.
  O S V!

  9
  11
  • Den som kan historia har mycket att lära ut. Tack för detaljerna. Om nu bara svenskar lärde sig att förstå att landet kommer att översvämmas av vapen inom kort vilka kommer att användas mot?
   – Svenskar!

   3
   5
  • En hel del faktiskt.

   Men nu var ju inte problemet att minoriteterna rekryterades utan problemet var att det är främst minoriteter i kolonierna som mobiliserats för fronttjänst i Ukraina och inte moskoviter från Moskva och Petersburg.

   Du vet, det är en liten men viktig skillnad i rekryterad kontra mobiliserad, tovaritsch.

   8
   2
 3. Många yngre migrantmän har lämnat sina hemländer helt enkelt för att slippa kallas in under fanorna. Sverige bör återinföra obligatorisk allmän värnplikt för alla! Då kanske det inte blir fullt så populärt att ta sig till just Sverige.

  22
 4. Bra att de inte kan komma överens. Hoppas de börjar kriga med varandra istället.

  33
  4
  • Det är möjligt att den Ryska regeringen ser den möjligheten och skyddar sig själva genom att eliminera Wagnerguppen på detta sätt ????

   10
   3
 5. För att vara krass. Det är därför man använder sig av legosoldater. För att offra dem så man sparar sina egna styrkor för viktigare uppgifter.

  23
  2
   • Nu när Wagner är i princip förbrukade, Puttes kock har öppnat över 40 nya rekryteringskontor i Putteland den senaste månaden så han behöver nytt folk, så har Putte satt in sina elitputteterrorister från VDV (fallskärmsjägarna) i Bakhmut. Tre VDV-regementen från tre olika divisioner har satts in med ett fjärde i reserv.

    Nu får vi se hur gröna fallskärmsjägare hanterar ärrade frontveteraner.

    7
    1
  • Exakt.
   Precis som USA har gjort i Irak och Afghanistan, låtit Blackwater/Academi eller Greystone stå för förlusterna.
   Ryssen gör samma i Ukraina.
   Man har lärt sig av jänkarna.

   4
   2
 6. Den svenska försvarsmakten kan tvingas göra samma sak då vi har många invandrare i Sverige.

  27
  1
  • Vet inte om vi skulle säga “tvingade”. Jag skulle inte se några problem med att skicka fram kulturberikarna att rensa minfält och ammunition innan vi skickar fram svenska soldater för ett slå ut fienden.

   33
   2
   • Tror inte vi skulle se röken av några kulturberikare om vi skulle hamna i en situation där vi måste försvara oss.

    27
   • Jodå, majoriteten av dem kommer att tro att en sådan situation är det perfekta läget att lägga beslag på en del av riket för sig själva och införa sharia.

    11
    2

Kommentera