Thailändska fängelser långt under internationell standard

BROTT & STRAFF. En rapport har funnit att thailändska fängelser 2022 låg långt under internationella standarder. Den icke-statliga organisationen, International Federation for Human Rights (FIDH) och Union for Civil Liberty släppte rapporten i går. Rapportens resultat visar att efterdyningarna av Covid-19-utbrottet ledde till att myndigheterna gjorde små framsteg när det gäller att implementera lärdomar från pandemin för att förbättra fängelseförhållandena och fångarnas välbefinnande. FIDH:s generalsekreterare kommenterade resultaten.

Tidigare fångar beskrev omänsklig och förnedrande behandling som ingen intern ska utsättas för. Även om myndigheterna har vidtagit några positiva åtgärder för att ta itu med några uppenbart missbrukande situationer, är den övergripande bilden av fängelseförhållandena fortfarande dyster. Den thailändska regeringen måste öka sina ansträngningar för att göra fängelseförhållandena förenliga med internationella standarder och landets skyldigheter för mänskliga rättigheter.”

Thailändsk standard på fängelse

Otillräckliga och trånga boendeförhållanden, grym, omänsklig eller förnedrande behandling och bestraffning, ohälsosamma förhållanden, extremt dålig kvalitet på mat och dricksvatten, otillräcklig tillgång till sjukvård, exploaterande arbete, begränsade kontakter med omvärlden, brist på rekreations- och rehabiliteringsaktiviteter och ineffektiva klagomålsförfaranden rapporterades.

Oberoende människorättsorganisationers tillgång till fängelser för att övervaka sådana förhållanden fortsatte att vara begränsad. Myndigheterna lovade dock att vidta åtgärder för att utrota kränkande arbetsmetoder i fängelser över hela landet.

Ett exempel på detta löfte inkluderar kriminalvårdsavdelningen som beordrar avslutande av kontrakten för användning av fängelsearbetare för produktion av fiskenät. En annan positiv utveckling 2022 var minskningen av det totala antalet fångar med 6 %, vilket har trendat nedåt sedan 2019. Men överbeläggningen fortsätter att plåga fängelserna. År 2022 befanns 106 av 143 anläggningar fungera över sina officiella kapacitetsgränser.

Nästan 80 % av fångarna befanns vara fängslade för narkotikarelaterade brott. Antalet dödsdömda fångar ökade med 14 %, vilket har vänt en treårig nedåtgående trend.

Dessutom mildrades eller avbröts många åtgärder som infördes för att förhindra spridningen av Covid när situationen lättade. En av de avbrutna åtgärderna var ett system som syftade till att frige några fångar tidigt för att minska antalet intagna.
FIDH:s och UCL:s årliga fängelserapport är den enda oberoende och grundliga bedömningen av fängelseförhållandena i Thailand. Rapporten ger många praktiska rekommendationer för att förbättra fängelseförhållandena i enlighet med internationella standarder.

Thailand Idag

-Pettersson tycker att den svenska Kriminalvården ska göra ett studiebesök för att lära sig något. Jag har aldrig hört att Kriminalvården i Sverige har drabbats av besparingar. Det är dom och regeringskansliet som slipper spara. Kostnaderna för ett fängelsedygn i dygn i Sverige är orimliga.

Det var bättre förr…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Thailändska fängelser långt under internationell standard

  • Då skulle de kriminella akta sig för att praktisera sin kriminalitet i vårt land!

   Som de är nu får de en drömtillvaro i våra fängelser!

   Det är ingen repression, det är rekreation, i väntan på nya brott att utföra!

   En fängslad brottsling har det idag bra mycket bättre än en fattigpensionär eller skolelev!

   15
   1
 1. Ååååh …. Har dom det jobbigt !?
  Alla som befinner sig i fängelse , ja jag vet inte alla utom 1st på miljonen , är där frivilligt
  så gnäll inte skyll dig själv din förståndshandikappade idiot till intern .
  Att begå brott är frivilligt .

  17
  2
  • Man kan ju tänka sig att standarden kan bero lite på vilket brott man är dömd för. Den stora majoriteten intagna är dömda för rätt lindriga saker.

 2. Inget nytt under solen, för att inte diskutera turkiska fängelser. Men i landet upp o ner läggs alla resurser på att importera så mycket kriminella som det bara går och fortsätta byggandet med nya moderna fängelser med hotellstandard. För våra skattepengar.

 3. Gäller att vårdarna/fångvakterna har det bra med minimala upplopp/bråk, därför har de för bra i fängelserna/vården, har jobbat inom detta i några år.
  Därför är det svindyrt inom kriminalvården.
  Dags att sätta ner foten snabbt som f..n, det får kosta att jobba som anställd, och inget dalt längrre.

  15
  2
 4. Man ska komma ihåg att Thailand är ett buddistiskt land där tron på reinkarnation/ återfödsel till vad du förtjänar är det primära tankesättet.
  Alltså förtjänar dessa fångar att bo och behandlas på det här sättet eftersom det är vad de är här på jorden för att genomlida.

  17
  1
 5. Klart som tusan att våra fängelser kan liknas vid femstjärniga hotell, den socialistiska valmanskåren måste vårdas.
  Mördare, våldtäktsmän och terrorister behöver ju vila upp sig mellan tillslagen utanför grindarna.
  Sveriges kriminalpolitik är en jävla skandal!

  26
  2
 6. Problemet med svenska fängelser är att det kallas för vård. Brottslingar är inte sjuka, de behöver låsas in och hållas borta från samhället så de lär sig den läxan de borde lärt sig av föräldrarna. De ska vara inlåsta så länge så den som utsatts för brottet får upprättelse.
  Vården som de möjligen behöver beror på att de skjuter på varandra, men den vården betalar svenska skattebetalare och blodgivare på sjukhusen.

  Skit ska ha skit, som vänstern bruka säga!

  29
  3
 7. En enkel regel att följa….. oavsett vilket land det gäller.

  “Man ska straffa brottslingar och vårda sjuka……. och inte tvärtom” .

  42
  1
 8. Vilken pensionär har ca 4000kr / dygn att leva på, inte jag iaf. Hoppas PK njuter av att dom sk. fångarna i Sverige får sitt “straff”. Vilka idioter.

  37
  2
 9. Bättre att hyra fängelseplatser i Thailand och låta de ”svenska” grova brottslingarna tillbringa några år i dessa fängelser. De kanske kan lära sig både hyfs och uppförande om de överlever.

  42
  2
  • Läste häromdagen att Ukraina har 30 fängelser att hyra ut så det kan vara en tanke. Billigt, ligger nära men utanför EU så även om fångarna skulle släppas ut där kan de inte ta sig hit lika lätt igen.

   22
   1

Kommentera