Sprängde Ryssland Nord Stream?

SABOTAGE. Den senaste tiden har det kommit olika påståenden och gissningar om vem som sprängde gasledningarna Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm.

Journalisten Seymour Hersh, 85 år, kom med ett sensationellt “avslöjande”, han påstår att amerikanska mindykare placerade ut sprängladdningar på gasledningen Nord Stream under Natoövningen Baltops förra sommaren – för att tre månader senare utlösa dem genom en sonar som släpptes ner av ett norskt övervakningsplan. Hersh publicerade sitt avslöjande på sin blogg men har inte redovisat några bevis eller källor.

Sedan påstod amerikanska underrättelseuppgifter att det kan ha varit en pro-ukrainsk grupp som sprängde gasledningarna Nord Stream 1 och 2, uppger New York Times. Gruppen bestod av fem män och en kvinna, de hyrde en båt i Polen som ägdes av två ukrainare, men gruppen hade flaska pass så det kan ha varit nästan vem som helst. Inga bevis har presenterats.

Många påstår att Ryssland inte har någon anledning att spränga sina egna gasledningar, men men.

Ryssland kan ha sprängt Nord Stream av olika skäl:

Eftersom Ryssland stängd Nord Stream 1 innan sprängningen så riskerade ägaren Gazprom stora skadestånd, efter sprängningen kan de åberopa force majeure och slippa skadestånd.

Ryssland har efter att ha startat det fullskaliga terrorkriget mot Ukraina insett att det inte blir några inkomster på Nord Stream och tycker då att de lika gärna kan spränga och skapa osäkerhet på Europas energimarknad.

Tidpunkten, det sker samtidigt som Ryssland genomför “folkomröstningar” i Ukraina och mobiliserar. Man försöker flytta fokus.

Ryssland försöker skapa missämja i Väst och Ryssland har vana att operera på Natoområde. Det är klassisk rysk politisk krigföring.

Ryssland gör allt för att förvirra, lite sanning, blandat med lögn, det finns en lång tradition av detta ända sedan tsartiden.

-Pettersson har hört detta och har inga källor så det är samma bevis sam andra har på USA och Ukrainas skuld. Vi får se om Putins propagandapluton på bloggen tar upp detta. Det kan väl inte vara så att de bara tar “bevis” som de gillar…

Det pågår danska, svenska och tyska officiella utredningar. Ingen är klar ännu.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Sprängde Ryssland Nord Stream?

  • Björn, troligen kommer inte allt att offentliggöras när utredningarna är klara. Danmark, Tyskland och Sverige utreder var för sig men är inte klara. Ryssland utreder också.

   27
   3
 1. Jag bara ifrågasätter Bidens mycket märkliga uttalande.
  Läs själv, så här skrev Pettersson!

  “Biden sade -Vi ska sätta stopp för Nord Stream 2, och då var den ju redan stoppad”

  Hur/varför i hela friden ska han sätta stopp för något som redan var stoppad???
  Eller är den globale terroristen Biden så bakslug att han klarar en sådan halsbrytande och teoretiskt omöjlig manöver…?
  -Men han klarade ju av att lura hela det amerikanska folket att han vann valet också, så vem vet?

  43
  52
  • BSS

   NS2 var enligt Pettersson ”stoppad”. NS2 hade helt enkelt inte börjat leverera.

   Biden sa att han skulle stoppa NS2.

   Genom diplomati såg Biden till att NS2 av byråkratiska skäl aldrig fick börja leverera och höll därmed sitt löfte.

   Långt därefter sprängde någon 3 av de 4 rören.

   Böda rören i NS1 sprängdes. De ägs bla av flera europeiska bolag.

   Det ena av rören i NS2 lämnades kvar orört. Det är helägt av Gazprom.

   Direkt efter sprängningen ville Putin leverera gas genom sitt egna Gazprom-rör till Tyskland som ersättning för gasen från de europaägda rören som hade sprängts. Tyskarna sa nej!

   33
   9
  • Tovaritsch BRR, hur länge ska du försöka skaka liv i en konspiration som inte finns?
   Du har redan fått en förklaring vad den kommentaren från Biden gällde. Om du inte förstår den förklaringen kan du säkert hitta samma förklaring i ryskspråkiga forum.

   31
   5
  • Bosse S. Tre av fyra rör sprängdes.

   Varför? Ryssarnas tankar äro outgrundliga.

   Nord Stream 1 ägs av ett konsortium bestående av ryska Gazprom (51 procent), tyska Eon (15,5 procent), tyska Wintershall Dea (15,5 procent), nederländska Gasunie (9 procent) samt franska Engie (9 procent). Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet kontrolleras av Gazprom.

   34
   10
   • Visste inte att ryssarna delade ägarskapet av Nordstream1.
    Ser att Uniper gav bort sin andel av Nordstream 2, eller slängde investeringarna i sjön till Gazproms fördel.
    De gick ju sen med förlust och såldes till Tyska staten

    5
    3
   • Som jag läst var N 1 i drift och båda rör sprängdes…. N 2 kom aldrig i drift…. antagligen hade man av uppenbara skäl gas i rören ändå kanske dags att Ryssland talar om att man skall börja använda det rör som är kvar….. sedan kan man noga övervaka vem som besöker……

    2
    7
   • Björn, Nord Stream 1 togs i drift 2011 men stängdes i början på september 2021 av Gazprom. Det var några veckor innan sabotaget.

    23
    2
   • Björn
    Ryssland kan inte ”tala om” att röret ska användas.

    Putin bönade och bad om att få använda NS2 men det blev nej. Sen sprängdes NS1 + ena röret i NS2. Direkt efteråt bad Putin än en gång om att få leverera gas genom NS2. Det blev nej igen!

    Fakta som dessa har beskrivits minst 20 gånger tidigare på bloggen. Läs gärna på lite först.

    21
    1
 2. Sprängde detta inlägg Håkan Dahlbergs med fleras argument att Putin varken har invaderat Ukraina eller sprängt Nordstream.

  50
  25

Kommentera