TSMC ska anställa 6.000 ingenjörer under 2023

UTRIKES. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) – som är världens största kontraktstillverkare av chipp – planerar att anställa drygt 6 000 ingenjörer under 2023, rapporterar Reuters.

Beskedet kom i ett uttalande under helgen. TSMC uppger att man letar kompetent personal till alla de städer i Taiwan där man bedriver verksamhet.

Beskedet är något oväntat, då chippindustrin just nu befinner sig i en global nedgång.

Om TSMC på Wikipedia

TSMC har basen på Taiwan och flera fabriker i Kina, men har tillverkning i Japan, Singapore och USA, samt planerar fabriker i Tyskland samt andra länder för att begränsa skadorna vid en eventuell konflikt med Kina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “TSMC ska anställa 6.000 ingenjörer under 2023

 1. Kan vi skicka dit våra 700-tusen importerade goddagspiltar, som lever på oss och vårt arbete.

 2. Investeringarna sker i huvudsak i INDIEN. M a o är det där merparten av nyanställningarna sker.
  Marknaden i Indien är större eftersom där råder inga “förbud” att exportera chip någonstans, t ex Ryssland. Ryssarna vill inte köpa från länder där CIA har full kontroll över tillverkningen och sätter in spårningsmoduler i chipp:en och kan kommunicera fritt med dem. I stort all elektronik som säljs i Västländer står under full kontroll av de 17 amerikanska und.tjänsterna p g a chip.

  När t ex Kina gör samma (G5-produkter bl a) så blir det ett dj-a liv på USA:s und.tjänster!

  2
  2
 3. Innan man har en dräglig produktion utanför Kina och Taiwan tar det ett par år minst…… kanske en del, alla, av de 6.000 fick “garden leave” eller bara BYE under pandemin? MEN låter väldigt många….. och trenden är ju att nu tar USA “smällen” och lägger produktionen på egen mark igen….. klokt, mycket klokt….. varför har rev vi våra fabriker?

   • Ja det är på tiden att man gör något åt denna kopponent brist!! !! Men det gäller ju att se till så att kineserna inte får in sina tassar i Thiwan !! Ett synnerligen girigt folk . Dom skulle sälja allt till Putin och det skulle förvandla ukriana till en rykande grushög. !! Och det vill vi väll inte så det är ju tur att jänkarna håller kineserna upptagna??

  • Det är främst ingenjörerna som skapat vårt välstånd. Vi andra har visserligen behövts men var utbytbara.

   3
   1
  • Björn, nu har TSMC sedan flera år fabriker utanför Taiwan och Kina så de har redan en “dräglig” produktion i Japan, USA, Singapore och kanske på andra ställen och jag tror det är enklare att skala upp en produktion om det behövs. TSMC har runt 1,3 miljoner anställda så rent praktiskt måste fabrikerna spridas ut. Det finns inte folk, el, vatten osv på en plats. Produktionskostnaden är ungefär dubbelt så hög i USA som i Taiwan.

   Att Ericsson lade ned chipstillverkningen i Sverige berodde på kostnadsläget och oförmåga att hänga med i utvecklingen.

   TSMC, världens största halvledarbolag, ska investera 100 miljarder dollar de närmaste tre åren så det är ingen kioskverksamhet.

   Jag tror dock Sverige har några nischtillverkare kvar.

Kommentera