Tror att Ryssland har tagit tiotusentals barn

UKRAINA. Det finns ett stort mörkertal när det gäller antalet barn som Ryssland illegalt har deporterat från krigets Ukraina. Det säger Ukrainas barnrättskommissionär Darja Herasymtjuk till brittiska The Times, bakom betalvägg.

Stenåldersmannen Vladimir Putin på väg mot Haag

Enligt Herasymtjuk påstår Ryssland själva att man har evakuerat 738.000 barn undan kriget. Ukrainska myndigheter har själva dokumenterat omkring 16.000 fall av barn som förts till Ryssland.

Men jag tror att det är några hundratusen, säger hon.

Masskidnappningarna utreds av advokaten Karim Khan vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Jag har aldrig sett något liknande. IS gjorde yazidiska flickor till sexslavar och pojkar till soldater. Pol Pot tvingade familjer i städerna att flytta ut på landet. Men det här är annorlunda.

-Pettersson säger att Vladimir Putin verkar desperat. Rysslands befolkning minskar kraftigt, under 2021 minskade den med över en miljon människor enligt siffror från statistikmyndigheten Rosstat. Det är den högsta siffran sedan Sovjetunionens kollaps och nästan en fördubbling jämfört med föregående år.

En orsak till den höga dödligheten är coronapandemin. Sedan den började har över 660.000 ryssar dött av orsaker kopplade till covid-19, enligt Rosstat.

Men det råder också en demografisk kris i landet med låga födelsetal och en förväntad kort livslängd hos befolkningen. Antalet födda barn per kvinna är nu nere på 1,5 vilket är under de 2,1 barn som krävs för att befolkningen inte ska minska.

Den krympande befolkningstillväxten i Ryssland har varit en prioriterad fråga för president Vladimir Putin sedan han kom till makten för två decennier sedan.

Putin uppmanar återkommande ryssarna att skaffa fler barn och leva hälsosammare i sina tal till nationen. Regeringen har också infört ekonomiska stimulanser för föräldrar som får mer än ett barn.

Det borde vara bättre för Ryssland och Putin att uppmuntra ryssar i andra länder att flytta hem i stället för att kidnappa ukrainska barn.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Tror att Ryssland har tagit tiotusentals barn

 1. En del av Puttes etniska rensning av Ukraina. De tar barnen från föräldrarna i de ockuperade områdena och skickar dem till Ryssland där de hjärntvättas av “nya föräldrar”.
  Vi vet fortfarande inte vad som hänt de 10 000-tals barn som togs från Mariupol.

  15
  5
 2. Propaganda! Om föräldrar skickar ut sina barn till säkra områden handlar det ju inte om “illegal”! Eller om föräldrar dödas att barn tas omhand!

  Den Ukrainska kvinnan blev tidigare påkommen med grava lögner i frågan. Nu försöker Västpropagandan på nytt köra med falska nyheter från lögnaren!

  13
  27
   • I förra veckan var en kommitte från olika organisationer, kristna ortodoxer, hos påven i Vatikanen. De vädjade om att han ska medla för att få tillbaka barnen. Påven stödjer det ortodoxa Ukraina och han har uttalat sitt stöd för folket
    Kolla samtidigt på patriarken i Ryssland när han poserar med Putin. Han klocka på armen går inta av för hackor. Patriarken står symboliskt över Putin på bilden.
    Putins tal på årsdagen av invasionen, patriarken är med bland de som applåderar. Ser ut som under sovjettiden. Ingen vågar sätta sig ner och sluta applådera.
    Putin avgick då från kärnvapen avtalet.

Kommentera