Ukraina tycks förbereda sig för att lämna Bachmut

UKRAINA. Mycket tyder på att den ukrainska militären förbereder en reträtt från Bachmut, skriver tankesmedjan ISW i sin dagliga rapport.

En ukrainsk soldat, nära staden Bakhmut, Donetsk-regionen, Ukraina den 2 mars 2023. Foto Oleksandr Ratushniak

Under fredagen kom bilder som visar att ukrainarna sprängt två broar för att försvåra den ryska militärens framfart om eller när de tar kontroll över den symboliskt viktiga staden.

Reuters rapporterar att Ryssland fortsatte med tung artilleribeskjutning av de sista vägarna ut från Bachmut under fredagen. Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin hävdar att Ukraina nu bara har tillgång till en väg ut ur staden.

-Pettersson säger att världens på papperet näst största militärmakt har försökt erövra Bachmut i sju månader.

Om Bachmut på bloggen…

Bachmut hade drygt 70.000 invånare innanden ryska invasionen. Nu beräknas 2000-5000 tusen finnas kvar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ukraina tycks förbereda sig för att lämna Bachmut

 1. Ja rent taktiskt är det kanske dags att dra sig tillbaka samtidigt bör man minera inneslutning så man hör när Putins pojkar är framme ?! Det är en bra signal! Då å öppnar man eld med arteleri man vet juvsr man planerat minorna när man hör smällarna så plussar man på med några granater ? Undrar vad Putins pojkar gillar det!!

 2. Ukraina tycks vänta på den nya materielen innan de startar sin stora offensiv. Jag kan förstå det för när de rensat Ukraina på ryssar så kan de behöva sin egen materiel för den efterföljande specialoperationen när de ska göra södra Ryssland fritt från nazisterna.

  23
  14
 3. Ukraina har varit beredda att dra sig ur till bättre försvarsställningar när det inte längre lönar sig att blöda ut putteterroristerna. Bakhmuts strategiska värde är extremt begränsat precis som när de gav upp Sievierdonetsk i en liknande situation förra året. Kriget tog inte slut och Putte vann inte utan det enda resultatet var 10 000-tals terrorister i förlust för ingenting.

  Det är Putte som sätter stort värde på småsamhällen som dessa och Ukraina är inte dummare än att de inser att kan de likvidera 10 000-tals terrorister i ett område som är enkelt att försvara så kan inte dessa terrorister sättas in på andra platser.

  28
  13
  • Ju fler som stupar för dessa meningslösheter ju högre blir risken för myteri. Dessutom att ockupera stället kan bli obehagligt då det troligen har försåtsminerats lite varstans.

   21
   3
  • Eftersom ryssarna har kontroll över den sista vägen ut ur staden så återstår endast kapitulation eller död för de ukrainska soldaterna.

   17
   23
   • Eller också har man förband beredda att falla wagnerstyrkorna i ryggen…
    Området väster om Bachmut kontrolleras ju av Ukraina.

    10
    3

Kommentera