Myndighetsaktivism är ett problem

INRIKES. Björn Söders (SD) gillande inför regeringens beslut att inte förlänga Mikael Ribbenviks förordnande som generaldirektör för Migrationsverket väckte märkliga reaktioner. Företrädare för Akademikerförbundet, Polisförbundet, Seko, Fackförbundet TS och SULF kände sig manade att gemensamt poängtera att det hos svenska myndigheter inte finns några aktivister. ”Pratet om myndighetsaktivism är desinformation”, skrev Polisförbundet på Twitter, enligt NWT.

Söder uttryckte sig förvisso lite klumpigt men i sak har han rätt. Bedömer den nya regeringen att en myndighets verksamhet inte fungerar är det chefen som får gå först. Man städar alltid trappan uppifrån, och nya kvastar sopar bäst.

Söders kommunikativa tillkortakommanden kan dock omöjligen utgöra hela grunden för fackförbundens brösttoner. Det som förmodligen spökar mer är att Ulf Kristersson (M) i regeringsförklaringen meddelade att tjänstemannaansvar skall återinföras. Alltså att statliga tjänstemän bär personligt ansvar när de gör fel. Vad som också borde stressa är att justitieminister Gunnar Strömmer (M) var med om startade Centrum för rättvisa. En organisation som tar sig an en del av de som blivit felaktigt behandlade av myndigheter.

Det finns myndighetsaktivism i Sverige. Det rapporteras om vapenhandläggare hos Polisen som klipper och klistrar i regelverken. I en undersökning från Örebro universitet är elva procent av de tillfrågade kommunala tjänstemännen miljöaktivister. En av länsstyrelserna förbjöd en medarbetare att kombinera aktivismen på fritiden med arbete på myndigheten.

Tiotalet tjänstemän sade upp sig från Skogsstyrelsen efter att myndigheten börjat hålla utbildningar i statstjänstemannarollen. De uppgav att de ”kände sig motarbetade”. Även Kemikalieinspektionen har efter problem med aktivism genomfört sådana utbildningar. Värt att notera är dock att Kemikalieinspektionen efter nya chefer med hårda nypor, tydliga direktiv från ledningen om vad myndighetsarbete går ut på och definitivt inte går ut på samt nya arbetsuppgifter till några medarbetare förefaller ha fått ordning på verksamheten. Det går alltså att komma tillrätta med myndighetsaktivism.

Förvisso är ingen verksamhet är helt och hållet felfri. Men det är suspekt när de förmenta misstagen uteslutande gynnar rödgröna intressen. I takt med att myndigheterna fått allt större makt är det givetvis inte konstigt att de som vill bestämma över eller överföra sina åsikter till andra söker sig till myndigheter. Men så skall det inte vara. Myndigheter skall vara opartiska.

Det finns alltså inget korrupt eller felaktigt i att byta chefer och införa tjänstemannaansvar. Inte heller är en Sverigedemokrats klumpighet skäl att inte nagelfara myndigheternas verksamhet. Tvärtom. Det är ett första steg på väg tillbaka till de oväldiga och självständiga myndigheter vi enligt lagen skall vara garanterade. Det är ett steg mot myndigheter vi kan lita på.

Ovanstående är en Ledare från NWT…

-Pettersson tycker inte Björn Söder (SD) uttryckte sig klumpigt. Han talade klarspråk när han sa att aktivister på myndigheterna ska avlägsnas.

Politiska utnämningar av myndighetschefer. SD saknas helt. Bild från Timbro

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Myndighetsaktivism är ett problem

  1. Det skaver i aktivisterna! De blir ifrågasatta på allvar och det kan de inte klara av.
    Den nya regeringen har ett gigantiskt arbete framför sig. Rödmaffian gaddar ihop sig och ifrågasätter precis allt. Det gäller att vara hårdhudad och stå upp mot vänstern. Dessa parasiter har levt på institutioner och av staten betalda “organisationer” – allt för att räkna in deras stöd när det är läge – vilket nu blivit fallet.
    Klarspråkets tid har kommit – vilket besvärar vänstern.

  2. Det finns mängder med aktivister även på lägre positioner inom statlig förvaltning, exempelvis länsstyrelser. Flera fackliga organisationer även inom SACO har en SD-fientligt agenda. Inom SACO är det DIK, SSR, Sveriges Lärare och några till är man väldigt hatiska mot SD. I dessa fackförbund dräller det med myndighetsaktivister. Inom LO och TCO är det ännu vanligare med SD-hat.

  3. Polisens reaktion är lite märklig, med tanke på att En av Polisens högsta chef utan
    erfarenhet av polisens arbete varit chef, trots sina usla meriter både innan och efter
    att han varit polisens högsta chef fått sig tilldelat nya chefsuppdrag, om inte detta ska
    räknas som myndighetsaktivism när S nästintill 90% tillsätter partiboksförsedda chefer
    till viktiga poster, när räknas det då för aktivism?

    23
  4. Nog är detta aktivism:
    UD-chef med koppling till S låg bakom namninsamling

    En chef på UD med nära kopplingar till Socialdemokraterna, Efraim Gomez, var drivande bakom den namninsamling där tjänstemän berättade om sina farhågor inför regeringsbildningen, skriver Dagens Nyheter.

    Enligt tidningen samlade Gomez en ”förtrupp” på 19 personer som sedan bjöd in drygt 200 andra tjänstemän att skriva under ett brev som skickades till förvaltningschefen. Efraim Gomez ska tidigare bland annat ha varit med och utformat S utrikespolitik. Han förnekar dock att namninsamlingen ska vara en del av politisk kampanj.

    – Det är befängt och underligt. Av det enkla skälet att alla är opolitiska tjänstemän som har undertecknat det, säger han till DN.
    Flera personer som skrivit under namninsamlingen vill inte kommentera för DN

    16
  5. Dock känns det för en lekman som om Kemikalieinspektionen kanske är en myndighet som är mindre svår att få ordning på är vissa myndigheter med 100 gånger fler anställda och där beslut är mer godtyckliga till sin natur.

    13
  6. De som inte tror på att myndighetsaktivism förekommer bör läsa in fallet Karl Hedin och anklagelser om att han ”tänkt” att jaga vargar. Den förföljelse som Hedin utsattes av från polis och åklagare är fruktansvärd och borde rendera avsked för flera statliga tjänsteman.

    54
    • Uttrycka sig klumpigt är en omskrivning för att inte tycka som Sossarna.
      Klarspråk kan det också stavas .
      Sätt Kent Ekroth som Generaldirektör för migrationsverket , så får ni se på
      f-n. Och flytta Jomshof från Justitieutskottet till SVT , så betonghäckarna där också hamnar på den Socialdemokratiska elefantkyrkogården .
      Då kanske vi snabbare skåda förbättringarna som vi förväntar oss .
      Tänk på att varje kritisk artikel från Lena Mellin och Anders Lindberg är en fjäder i hatten för den nya Regeringen .
      Enögda har det svårt med avståndbedömningen .
      Det gäller även i Politiken .

      27
      • Öskute, finns inga bevis på förberedelse och han friades helt av domstolarna. Åklagarna och den särskilda polisenheten ägnade sig åt aktivism och planteringar av s.k bevis. Dessa figurer borde åtalas, dömas och avskedas. Denna händelse är solklart fall av myndighetsaktivism och tom brottslighet.

  7. Ska man vara ett fackförbund tillika lobbygrupp så måste man vara trovärdig. En vanlig medborgare kan t ex direkt skratta åt deras upprördhet över att deras aktivister pekas ut på riktigt.

    39

Kommentera