Hani Bilal Madi “Årets förebild” åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet

TERRORISM & INVANDRING. Den 20-årige “örebroaren” Hani Bilal Madi åtalas vid Örebro Tingsrätt målnummer: B 28-23 tillsammans med fem andra kaosbabbar, misstänkt för att ha deltagit i koranupploppen i Sveaparken. Han misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Hani Bilal Madi ser ut som de drygt 50 personer som hittills är dömda för koranupploppen runt om i Sverige.

Tidigare har han fått en halv miljon kronor av Wallenbergstiftelsen ”för att undersöka hur man kan förebygga kriminalitet” och blivit utsedd till ”Årets unga förebild” för sitt arbete med ungdomar i stadsdelen Vivalla i Örebro.

Dagarna efter det så kallade koranupploppet i Örebro förra året, då 17 poliser skadades, var han på plats i Sveaparken och städade upp och delade ut blommor till boende och polisen i Vivalla.

Hani Bilal Madi nekar till brott, men åklagare Helena Treiberg Claeson har tidigare sagt att det finns stark bevisning mot honom. – Han är aktivt deltagande i gärningen i Sveaparken, sade hon i början på januari.

Enligt åtalet ska Hanif Bilal Madi ha maskerat sig samt kastat ett flertal föremål, framförallt stenar, mot polisen och polisbussar.

Det finns ingen helt entydig definition av terrorism, men den svenska lagen om terrorbrott baseras på ett rambeslut från EU. Enligt beslutet är terrorism “en gärning som allvarligt kan skada en stat eller mellanstatlig organisation om denna syftade till att:

 1. injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp,
 2. tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd, eller
 3. destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer.”

TIDIGARE 2023-01-05 Prisad Vivallabo häktad för koranupplopp

BROTTSLIGHET & INVANDRING. “Örebroaren” Hani Bilal Madi, 20, har fått flera priser för sitt arbete med ungdomar mot kriminalitet i stadsdelen Vivalla, Örebro. Efter koranupploppen var han i Sveaparken och städade samt delade ut blommor till grannarna.

Hani befarar att upploppen under påskhelgen kan spä på folks fördomar om både muslimer, ungdomar och invandrare i området.

Fördomar som inte har något med verkligheten att göra.

Faktum är att många ignorerade Paludan. Många av oss som bor här omkring stannade hemma. Flera boende försökte minimera våldet och ställde sig som en sköld mellan polis och demonstranter för att färre skulle skadas, sa Hani då.

Hani Bilal Madi har bland annat varit ordförande för föreningen For the people i Vivalla. Han tog initiativ till en städdag efter upploppen i Sveaparken och köpte blommor för att dela ut till boende. Foto: Privat

Nu är Hani Bilal Madi häktad – misstänkt för att själv ha deltagit i våldsamheterna under kravallerna. Han förnekar brott och bestrider de särskilda häktningsyrkandena. Han begär att bli försatt på fri fot, säger Andreas Hahn, mannens försvarsadvokat.

Åklagaren anser sig ha ordentliga bevis för att lagföra herr Madi och han häktas på sannolika skäl – den högre misstankegraden. Brottsrubriceringen är grovt sabotage mot blåljusverksamhet med bland annat stening av polis.

Under flera år har Hani Bilal Madi med hjälp av SVT med flera media och en rad organisationer lanserat sig som en god invandrarkraft med en drivkraft för att förmå andra invandrarungdomar i Vivalla att lämna brottets bana och hitta hederlig försörjning. För detta har han fått flera priser och även stipendiepengar, bland annat en halv miljon kronor av Wallenbergsstiftelsen förra året.

Så sent som i november utsågs Hani till ”Årets unga förebild” för sitt arbete i föreningen ”For the people” (FTP) i Vivalla. I motiveringen nämndes bland annat att han tog initiativ till att städa upp Sveaparken efter långfredagens våldsamma koranupplopp av muslimska invandrare.

Hani Bilal Madi har en skattefinansierad anställning hos Örebro kommun med arbetsbeskrivningen att jobba med projektet ”Min karriär” som går ut på att hjälpa unga kriminella invandrare att lämna brottets bana och komma i arbete. Inblandade i projektet är också föreningarna ”Partnerskap Örebro” och ”Trainstation”.

-Pettersson hoppas att om Hani döms, att han tas ifrån sitt svenska medborgarskap och skickas till ett muslimskt land…

Sammanlagt har 42 personer hittills frihetsberövats för brott begångna i samband med korankravallerna i Sveaparken, Örebro. I ett antal fall har dom fallit med påföljder på mellan fyra och sex års fängelse. Fler domar väntas men i flera fall har identifieringen av de muslimska invandrarbrottslingarna försvårats av att de uppträtt maskerade när de attackerat polisen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Hani Bilal Madi “Årets förebild” åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet

 1. Skönt .
  Nu slaktas de socialdemokratiska guldkalvarna .
  En halv miljon i cash för att kasta sten och förstöra den Svenska tryggheten Det är konkret och handfast politik .
  Så har Sverige byggts de senaste 40 åren .

  20
  1
 2. Socio kulturellt efterblivna passar INTE in i civiliserade samhällen!!!

  När skall politikerna och de god och naiva fatta detta

  HEDER ÅT MATS LÖFVING SOM VÅGADE BERÄTTA SANNINGEN OM DE KRIMINELLA NÄTVERKEN SOM IMPORTERATS TILL SVERIGE!

  När sparkas THORNBERG?

  När byts JK Mari ut?

  24
  2
 3. Är ni förvånade nu igen…?
  Han är den förebild som makthavarna vill ha,
  desto mer splittring, desto mer lättstyrda är vi.
  Svårare än så är det inte.

  31
  1
 4. Han var inte där för att städa upp. Han var där för att städa bort alla bevis på vad han och hans muhammedanska bröder och systrar gjort.

  40
  1
 5. För övrigt anser jag att Mellanösterns babblar hör hemma i Mellanöstern, samt att negrer hör hemma i Afrika

  35
  2
 6. Syns ju på tröjan vilken väg han valt, bor han på bidragsvägen, eller ljugaregatan?
  Smack bara.

  30
  1
 7. Dom värsta brukar posera i SVT med höga politiker, under parollen att nu är vi snälla.
  Jag aldrig mer bråka ( ge mig mer pengar).

  43
  2
 8. Löfvens “kompetensregn” av (blivande) läkare, advikater och ingenjörer där vinsten kommer lite längre fram…

  “KAOSBABBAR” var ordet !

  42
  2
 9. Jag bara älskar sånt här. När sanningen kommer fram och de få stå där med lång näsa. Underbar! Det som gör en förbannad är pengarna, hade kunnat användas till bättre saker en sån där idiot

  52
  • Det är alla naiva politiker och bidragsgivare som står med den långa näsan.
   Hani var bara en entrepenör som hade oturen att åka dit.

   31

Kommentera