Ukrainakrigets påverkan för svenskt försvar

KRIG & FRED. Generallöjtnant Michael Claesson, chef för Försvarsstaben och tidigare Försvarsmaktens insatschef, konstaterar att kriget i Ukraina har inneburit en rad olika saker för Försvarsmakten, inte minst vad gäller myndighetens beredskaps- och operationsplanering, enligt Officers-tidningen.

Kriget har rört om i grytan på många olika sätt. Framför allt upptakten inför krigsutbrottet. Vi har i dag att tydligare balansera mellan våra olika uppdrag och uppgifter, som i grunden är att upprätthålla territoriell integritet och försvara landet mot ett väpnat angrepp, och samtidigt som vi gör detta ska vi fortsätta vår beslutade tillväxt. Inom ramen för hela det här paketet ska vi leverera stöd till Ukraina, säger Claesson och fortsätter: – Med koppling till min tidigare roll som insatschef kan jag konstatera att kriget har inneburit att vi har nyttjat Försvarsmakten mycket mer än vad många av oss har varit vana vid. Det har stuckit ut. Det tillsammans med det växande stödet i Ukraina. Det är aspekter som har tillkommit under året. 

Ukrainas förmåga till precisionsbekämpning genom vapensystem som haubits, artillerigranaten Excalibur och raketartillerisystemet Himars har möjliggjort bekämpning av betydelsefulla mål, som ryska ledningsplatser och ammunitionsupplag, på långa avstånd. På bilden ukrainskt raketartilleri. Foto: Anatoli Stepanov

Det som har förvånat mig i någon mening är hela västvärldens samlade överskattning av rysk krigföringsförmåga i det korta perspektivet. Samtidigt, vilket är lite underligt, har historien tydligt visat att det är felaktigt att underskatta Rysslands krigföringsförmåga i ett längre perspektiv. De har historiskt hämtat sig från nederlag. Men det är en smula förvånande hur lite det samlade väst förstår Ryssland och vilken risktagning man är beredd att göra, och hur vi skiljer oss åt i synen på människoliv och i människovärde. 

Det ryska agerandet i Ukraina har skett med en likgiltighet inför krigets lagar, civila dödsoffer likaså egna militära förluster, konstaterar Michael Claesson. 

Det som slår mig mest är den totala bristen och respekten för folkrätten och krigets lagar. Men tyvärr har historien visat detta om Ryssland tidigare, i vilken utsträckning man är beredd att offra människors liv. Jag tänker också mycket på avhumanisering, vilket är ett omvittnat kapitel i modern krigföring och att det är så framträdande i Rysslands krigföring i Ukraina, säger han och fortsätter:

Efter att Ryssland hade inlett invasionen med att fullkomligt underskatta den ukrainska försvarsviljan och den ukrainska militära förmågan har man återgått till klassisk rysk, sovjetisk stridskonst, det vill säga att skjuta saker sönder och samman. Man gör små terrängframryckningar och är beredd att ta priset för det genom att orsaka stora förluster för både sig själv och motståndare och utföra brott mot folkrätten. 

Läs vidare på Officerstidningen…

Rysk försvarsindustri påverkas…

USA:s ställning som militär supermakt blir än tydligare när världens största försvarsindustrinationer jämförs. Men Kina har moderniserat kraftigt de senaste tio åren och fortsätter så. Den ryska produktionen av militärmateriel är alltjämt stark, men kriget i Ukraina har lett till enorma förluster och sanktioner kommer att försvåra en återuppbyggnad.

Ryssland tillverkar nästan all sin försvarsmateriel själv och 9 av världens 100 största försvarsindustrier ligger i Ryssland. Den ryska försvarsindustrin tillgodoser nästan hela det egna behovet av försvarsmateriel inklusive stridsflyg, stridsvagnar, ytstridsfartyg och atomdrivna ubåtar. Men den ryska produktionen är delvis beroende av komponenter och verktyg utifrån, vilket lett till problem på grund av de sanktioner som riktats mot landet sedan krigsutbrottet.

Inte heller Kina har hittills varit villigt att sälja militära komponenter till Ryssland eftersom de inte vill ha ytterligare sanktioner mot sig själva. Tidigare har Ryssland också fått problem med motorer till sina fregatter eftersom de tillverkades i Ukraina, säger Per Olsson.

Sverige kommer på en 13:e plats med 3,4 miljarder dollar. I FOI:s rapport förstärks bilden av USA som den dominerande militära supermakten, både utifrån landets gigantiska försvarsbudget och med hänsyn till den samlade försvarsindustrin. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ukrainakrigets påverkan för svenskt försvar

 1. Västvärlden har skickat kopiöst med vapen till Ukraina.
  Till vilken nytta för deras militära framgångar mot Ryssland?

  Enligt The Sun ska en ukrainsk journalist som talat med soldater i stadens frontlinjer fått höra att ”den genomsnittliga livslängden för mobiliserade soldater i Bakhmut är fyra timmar”.
  Det måste få ett slut innan varenda ung man i Ukraina har dött.

  https://nyheter.swebbtv.se/genomsnittlig-livslangd-i-bachmut-ar-fyra-timmar/

  10
  14
  • Du glömde berömma Ukrainas framgångar, deras odödliga och nästan osårbara soldater, samt du inte kallade dom onda ryssarna nazister eller fasister. Så förvänta gärna framtida anmälningar mot dig för hatbrott mot ukrainare som ni alla vet håller på att vinna kriget och snart ta tillbaka hela deras land, inklusive Krim.

   Känn dig uppläxad

   ps. Jävlar, mitt svenska är inom kort bättre än erat 😋

   7
   10
   • 👍😁
    Det var en miss som kostade mig många tummar.
    Nu är Sverige, Finland och Portugal häng around åt papperstigern Nato….. vilket innebär att de måste utföra olika uppdrag som risker folkets liv.
    Sverige placerar ut vapen lager vid Ryska gränsen mot Baltikum medan Portugal skickar leopard stridsvagnar till Kiev regimen.
    Allt för att bli medlem i oligark klubben Nato.
    Det är inte ett krig mellan Ryssland och Ukraina utan vi befinner oss i WW3.
    Det är bara att inse faktan.

    3
    2
 2. Drar vi bort 75 procent av USA:s stapel, för korruption och överpriser, så blir deras försvarsindustri endast ca USD 10 miljarder större än Kinas om man räknar vapenvolym..

  7
  16
 3. Bild på omsättning i försvarsindustrin…. inte vad man spenderar på sitt eget försvar…. nåväl med 4ggr så mycket till vårt eget försvar skulle vi ha ett starkare försvar faktiskt…..

  6
  1

Kommentera