14 thoughts on “En som vet vad han pratar om

  • @Öskute: Jag håller med. Hybrit skall naturligtvis inte staten satsa en krona på bortsett från de delar som är ren grundforskning. Grundforskning skall staten bekosta. Liksom grundläggande infrastruktur såsom vägar, vatten och el. Sedan kan man även där ha saker på entreprenad, men ansvaret för livsviktiga samhällsfunktioner måste ytterst styras av de folkvalda.

 1. Jan Blomgrens kunskap är efterlängtad för att ta Sverige ur den ökande elkrisen. Jag fattar inte varför någon i riksdagen fortfarande tjatar om havsbaserad vindkraft för vår gemensamma elproduktion. I privat ägo eller för vissa företag passar oplanerbar vindkraft kan jag tänka mej. De flesta riksdagspolitiker har stort behov ( för sina väljares skull ) av utbildning i ämnet. Några tycks ha tillräcklig kunskap om elproduktion i riksdagen men för många ingen alls. När utbildningen är klar och den stora majoriteten röstat för kärnkraft är det bara att igen börja bygga upp Sveriges behov. Medan man väntar på den kan ett eller annat fossil- eller biogasdrivet beredskapskraftverk byggas upp och startas och när kärnkraften tagit över kan de fossil- eller biogasdrivna stängas ned och återgå till beredskap. Kanske den i närtid viktigaste insatsen för Sveriges framtid och fortsatt bra välfärd, vem vet.

  12
 2. Varför inte återstarta Ringhals 1&2? Byggnaderna finns ju, elanslutningar finns, ställverk, transformatorer och kylvatten finns. Turbiner och generatorer likaså. Även om det behöver skaffas viss ny klassad utrustning är det inte olösbart. Det finns mycket kompetent underhållsfolk som med vettig planering kan, på betydligt kortare tid än att bygga helt nytt, få igång dessa verk. Det gäller ju nu att få snabb tillgång till elkraft. Om dessa reaktorer fås i drift så kan det byggas nytt under tiden.
  Men, det skulle ju vara en stor prestigeförlust för Vattenfalls nuvarande (sosseanstrukna) ledning om detta skulle visa sig vara möjligt. Byt ledning i Vattenfall omedelbart och ändra på andan som Blomgren säger. Det går om alla drar åt samma håll.

  12
  • Hörde du inte vad Jan B. sa om dessa två, En sprillans ny på samma plats med större kapacitet, tillstånd borde kunna ges på två år.
   Klart att bygga när ny styrelse finns hos Vattenfall.

 3. Ord och inga visor.
  Tyvärr är väl svenska politiker lika korkade när det gäller kraftförsörjningen som de är när det gäller importen av utlänningar.

  30
 4. Ja, en välutbildad, saklig och rationell person som Jan Blomgren får ingen plats hos de korkade, obildade och korrupta journalisterna i SVT/SRT.

  33

Kommentera