Dagens tankeställare 163

Imponerande knep.

En sak som har retat mig länge. Mitt armbandsur, en inhemsk Leijona, gör slut på batteriet med ett par års mellanrum. I guldsmedsaffären täcks de ta 10 euro (ca. 100 kronor) för att byta batteriet. Därtill beter sig vår lokala urmakare som vore han något slags tekn. lic i kronometri som gör komplicerade åtgärder i det bakre rummet, batteribytesoperationer som vanliga dödliga inte kan begripa.

Nu köpte jag ett ”specialverktyg”, en boettöppnare (två ihopskruvade plåtbitar.) Vidare hittade jag en förpackning med 10 st. batterier till priset 1,95 euro. Med andra ord kostar ett batteri ungefär två kronor. Att byta klockbatteriet tog mig kanske en minut, högst två.

I och för sig en struntsak, visst, men för mig hade det blivit en principfråga.

Det är inte länge sedan optikerna här i Finland hade mage att uppträda i vita läkarrockar. Mycket myndiga och avmätta figurer. När kunden slutligen kom för att avhämta sina nya glasögon, placerade optikern underverket på människans näsa med ett allvar värdigt ett kirurgiskt ingrepp. För den teaterns skull är folk beredda att betala hundratals euro för bågarna – några designade bitar plast och metall som knappast kostat många slantar att tillverka.

Apotekarna använder fortfarande vita läkarrockar. De vet också hur man tar betalt. Exempelvis hade en västnyländsk apotekare i alla år stans högsta inkomst, enligt skatteuppgifterna. Varför? Så jävla svårt kan det inte vara att hålla reda på pillerburkarna. Och det här med att en vara finns till salu på apoteket verkar förblinda folk. Eller hur annars förklarar man försäljning av saltvatten för 2 600 kronor litern? Eller grötflingor för 600 kronor per kilo? Ja, det är sant, det är bara att klicka och se själv.

Innan någon här på Petterssons nu går i taket och börjar kackla igen, vill jag förtydliga: jag ser inte ner på urmakare, optiker eller farmaceuter, tvärtom, de är välutbildade människor med massor av kunskap. Vad jag kritiserar är den lögnaktiga förställningen för att motivera fräcka överpriser.

Rune Holmström

10 thoughts on “Dagens tankeställare 163

 1. Går bra med en sax också, gjort detta många ggr. om inte boetten sitter som berget, då behövs hållare så uret inte flyger sin väg och helst inte är i guld/silver..

  15
 2. En sån öppnare skulle jag vilja ha.
  Glasögonbågar, ja visst är det konstigt.

  15
  1
 3. Bra sagt..
  En sak stör dock vad gäller apotekspersonal i övrigt..

  Här i Sverabia blir man alltsom oftast både otrevligt, snorkigt och överlägset bemött.
  Att ö.h.t. träffa på en svensk personal i pillerbutiken är sällsynt. Alltför sällsynt.

  – Det är trist. Jävligt tråkigt.

  29
  3
 4. Erfarenhet och utrustning slår Internet.

  Internet gör det iofs lättare för “fake it until you make it” människor, men Internet och youtubeinstruktioner har förbättrat för väldigt många (speciellt husägare tror jag) 🙂

  21
  1
 5. I Polen får man en hel karta med 30 ur-batterier för 5 zloty på torget. Och med hjälp av en tång byter jag själv. Blanda inte in urmakaren.
  Det är helt nödvändigt att åka till Polen ibland, Inte bara för batterier, gå till läkaren, serva bilen, bunkra vin och pilsner, laga tänderna, handla livsmedel utan moms. De har fräschare varor än sunkiga COOP och de kan engelska allihop.

  42
 6. Vi kallade Finmekanik gänget som jobbade på sjukhuset för urmakarna.
  Det berodde på att de flesta var utbildade urmakare.
  Det jag vill säga är att deras kunskaper i finmekanik behövs i flera områden i samhället.
  Sen att man får väldigt bra betalt i sitt arbete som urmakare, apoteks biträde mm speglar samhällets orättvisor för övrigt.
  Med tanke på Einsteins citat:
  “Erfarenhet är kunskap och allt annat är bara information”.

  35
  • Ja vi skulle haft det som i Ryssland, för där råder det rättvisa för alla människor?
   Alltså alla har det lika dåligt, förutom höjdarskiktet!

   9
   8

Kommentera