Är det så här ni ska knäcka gängen, S?

KORRUPTION. Sverigedemokraterna har länge påtalat allvarliga brister i svensk folkbildningspolitik. Vi har riktat kritik mot att skattemedel i omfattande skala har fuskats bort hos studieförbund som har tillåtits granska sin egen verksamhet. Vi har också riktat kritik mot att skattemedel har gått till det islamistkopplade studieförbundet Ibn Rushd, skriver Jonas Andersson, riksdagsledamot i kulturutskottet (SD) på Aftonbladet Debatt.

Jonas Andersson, SD

Vårt ifrågasättande av folkbildningspolitiken har på lösa grunder ofta kritiserats av Socialdemokraterna för att vara skadligt för demokratin. Det blir därför ironiskt när den socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden i Botkyrka, Ebba Östlin, nu blir bortkuppad av krafter från kriminella gäng och studieförbund i förening.

För cirka ett år sedan uppdagades det att ABF Botkyrka/Salem hade drivit fritidsgårdar med gängkriminella som anställda.

Ebba Östlin agerade då för att stänga ner fritidsgårdarna, något som alltså nu resulterat i att gängkriminella, enligt flera medier, kuppar bort henne från den ledande från posten som kommunstyrelsens ordförande.

Historien blir om möjligt än allvarligare när dessa medlemmar har kopplingar till ABF, vilket är Sveriges största skattefinansierade studieförbund.

Det är inget nytt att en stor del av studieförbundens verksamhet är höjd i dunkel. I höstas släppte Riksrevisionen en granskning av hur studieförbunden använder sitt statsbidrag.

Av de studieförbundsarrangemang som Riksrevisionen granskade så saknades det i 44 procent av fallen tillräckliga underlag för utbetalningar. Dessutom har flera statsbidragsberättigade studieförbund kopplingar till extremism.

Det handlar inte minst om studieförbundet Ibn Rushds kopplingar till det islamistiska nätverket Muslimska brödraskapet, utan även om ABF:s tidigare omskrivna kopplingar till den vänsterextrema miljön.

Även om det bara har gått några månader sedan Tidö-avtalet kom på plats så har SD och regeringen redan börjat agera på olika sätt för att skärpa upp kontroll, uppföljning och annat som är avgörande för att rädda legitimiteten hos den skattefinansierade folkbildningen.

Tack vare en skrivning i riktlinjerna som SD drivit på för att införa så kommer Folkbildningsrådet framöver behöva redogöra för hur varje enskilt studieförbund lever upp till demokratisyftet i förordningen om statsbidrag till folkbildningen.

Den skärpningen är viktig för att åtgärda många av de problem som finns inom studieförbunden. Men mer behöver göras.

SD kommer framöver i förhandlingar med övriga Tidö-partier att verka för att det nuvarande budgetanslaget på närmare två miljarder kronor till studieförbunden ska minskas betydligt så länge som verksamheten är utom kontroll.

Vi kan inte ha miljardrullning till studieförbund som resulterar i att skattebetalarna tvingas göda gängkriminella och islamister.

Utöver budgetmässiga åtgärder som vi tänker driva i förhandlingarna med våra samarbetspartier så kommer SD även i förhandlingar ta upp att vi vill genomföra en särskild granskning gällande de statsbidragsberättigade studieförbundens kopplingar till organiserad brottslighet.

ABF-haveriet i Botkyrka visar att vi behöver adressera omfattningen av gängkriminella inslag hos studieförbunden.

Hur ska Socialdemokraterna kunna ”knäcka gängen”, som Stefan Löfven och Magdalena Andersson har utlovat, om deras eget parti styrs av gängen i kommuner som Botkyrka, där gängproblematiken behöver bekämpas som allra mest?

SD har däremot både modet och förslagen som krävs för att återställa ordning och reda i folkbildningspolitiken.

Jonas Andersson, riksdagsledamot i kulturutskottet (SD)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Är det så här ni ska knäcka gängen, S?

 1. Den gode Jonas Andersson (SD) skriver…

  “Tack vare en skrivning i riktlinjerna som SD drivit på för att införa så kommer Folkbildningsrådet framöver behöva redogöra för hur varje enskilt studieförbund lever upp till demokratisyftet i förordningen om statsbidrag till folkbildningen.”

  Jag tycker det är, för att uttrycka det diplomatiskt, ironiskt att SD avser att bevaka kvalitéten hos demokratin bland studieförbunden (trivialt problem i jämförelse), när de har hitintills varit blinda för brister i… avsaknaden av densamma i hela riket, vilken dessutom har i högsta grad drabbat dem själva:

  — Deras och andra väljares (och folk i allmänhet) rädsla för rasiststämpeln:

  * 2022-09-09 Göteborgs-Posten Debatt
  Allan Stutzinsky (L):
  – “Rädslan att utsättas för nedsättande epitet hindrar inte Liberalerna från viljan att göra något åt orättvisorna. Centern däremot blundar för invandrarkvinnors utsatthet.”
  – “För inte så länge sedan blåste tidens vindar över alla som vågade säga något kritiskt om invandrings- och integrationspolitiken i Sverige. Rasistanklagelser ströp debatten. Nu när både möjligheter och problem äntligen ventileras öppet gör Centern sitt bästa för att försöka vrida debatten tillbaka till den enögda utgångspunkten.”

  Denna rädsla är orsaken till att SD inte har bildat regering efter åtminstone två riksdagsval, som även innebär att de inte har respekterat deras röstbortfallna väljares vilja:

  (“Regeringen styr riket.” 1974 Grundlag: Regeringsformen, RF, 1 kap. 6§)

  * 2016-01-27 Expressen Debatt
  forskare vid Göteborgs universitet:
  – “Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”

  Det är mycket förvånande och svårt att förstå varför SD inte har noterat detta. Det är rent obegripligt.

  Det kan till och med hävdas att SD själva har bidragit till denna enorma och därför avgörande brist i demokratins yttrandefrihetsanda i detta land, när de uteslöt partimedlemmar som senare bildade Alternativ för Sverige (AfS), vilka fick så få röster på grund av denna rädsla (mitt antagande).

  Är det Sverigedemokraternas blindhet, eller ovilja, att försvara/stå upp för Sveriges demokrati och svenska folkets yttrandefrihet som är den egentliga orsaken till Sveriges förfall, för vilket Socialdemokrater och Moderater inte kan beskyllas?

  För att parafrasera Jonas Andersson (SD): ‘Lever SD upp till demokratisyftet i Grundlagen om folkstyre’?

  (“All offentlig makt i Sverige utgår från folket.” 1974 Grundlag: Regeringsformen, RF, 1 kap. 1§)

  PS
  Konsumentupplysning:
  PayPal är en strategisk partner till WEF.

 2. Om detta råder det stor Tystnad hos kompisarna på SVT dom kör hellre oviktiga reportage om sophantering och andra för tittarna helt oviktiga saker!

  8
  1
 3. Är inte socialdemokrati och kriminalitet samma sak?

  De har ju alltid gött de minst moraliska i samhället!

  Det var ju själva idéen med socialdemokratin, och nu har den slagit ut i full blom i samhället, och i de socialdemokratiska strukturerna!

  Så vem är inte nöjdare än alla sossepampar, och sanna socialdemokrater idag?!

 4. (S) är endast intresserad av makten. Allt annat spelar mindre roll.

  Fredrik D Andersson fick pga invandrarkriminaliteten plikta med sitt liv när han gick emellan förövaren och det tilltänkta offret

  Gärningsmannen var ung och får troligen ett löjligt lågt straff tillsammans med sin kriminella svans. FÖR DJÄVLIGT!

  Fredrik finns inte mer och han lämnar fru och barn.

  Allah politiker som banat väg för den kriminella migrationsvågen borde skämmas

  Nu finns en minnesfond som du kan stödja via bg 5848-5335 eller Swish 123 004 5971

  Politikerna kommer inte göra något så jag hoppas på er vanliga som tröttnat på invandrar kriminaliteten

  44
  2
 5. Nu gläntas det på locket till Pandoras ask .
  Den Socialdemokratiska Regeringen har kört Sverige rejält i diket .
  Håll i er , nu kommer skumrasket att skölja över oss i en takt vi inte trodde var möjligt .
  Och bredvid står Sossekören och stämmer upp i falsksång .

  54
  2

Kommentera