Kinesisk “spionballong” över USA

UTRIKES. USA har under flera dagar övervakat en ”underrättelseballong” över landet som man känner sig säkra på tillhör Kina, uppger Pentagons talesperson Patrick Ryder enligt amerikanska medier.

En höghöjdsballong över Billings, Montana, USA, onsdagen den 1 februari 2023. USA följer en misstänkt kinesisk övervakningsballong som har upptäckts över USA:s luftrum. Ballongen flyger på 30 km höjd.

Under onsdagen noterades den över Montana i landets nordvästra delar, vilket fick USA att skicka upp två stridsflyg av typen F-22 Raptor, skriver NBC. Av säkerhetsskäl har man valt att inte skjuta ner den eftersom det finns risk att den skulle kunna krascha bland människor.

Ballongen utgör inte något hot militärt eller mot människor på marken, enligt Pentagon. Den uppges befinna sig ”långt över” den civila luftfarten och ur ett underrättelseperspektiv bedöms den ha ”begränsat värde”. Liknande objekt har upptäckts flera gånger på senare år.

Utrikesminister Antony Blinken ska resa till Kina på söndag och det är oklart hur planerna påverkas.

UPPDATERAT: Kinesiska utrikesdepartementet ber om ursäkt för ballongen. De förnekar att det är en spionballong, och hävdar att den finns där av meteorologiska skäl och annan forskning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera