Amerikanska senatorer tar strid för Sverige och Finland

NATO. 29 amerikanska senatorer vill inte godkänna försäljningen av F-16-planen så länge inte Turkiet ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökningar. Det visar ett brev till USA:s president Joe Biden som senatorerna undertecknat, med uppmaningen att han ska skjuta upp försäljningen.

F-16

”Den försenade ratificeringen är en säkerhetsrisk för alliansen, Europa och den internationella världsordningen som Vladimir Putin fortsätter att hota”, skriver senatorerna.

Reuters Hümeyra Pamuk twittrar att det som många anat nu bekräftas, att det finns en direkt koppling mellan försäljningen av stridsflygen och Natoprocessen.

Några av dem som ställt sig bakom kravet är tidigare presidentkandidaten Amy Klobuchar och Alaskarepublikanen Lisa Murkowski.

Läs brevet här

-Pettersson gissar att Finland och Sverige blir medlemmar vid nästa möte mellan Natos stats- och regeringschefer som kommer att äga rum i Vilnius, Litauen den 11-12 juli 2023.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Amerikanska senatorer tar strid för Sverige och Finland

 1. Jan Hallenberg: Övertygad om att det pågår påtryckningar mot Turkiet

  https://archive.ph/aKa5O

  “Samtidigt menar han att vi i Sverige tenderat att överdriva betydelsen av Erdogans ”detaljuttalanden”.”

  “Övriga medlemmar i militäralliansen kommer också att påverka Turkiet om de fortsätter att blockera Sveriges och Finlands inträde, enligt Hallenberg.”

  “– Det finns en stat som Turkiet är beroende av för sin säkerhet och den heter USA. Det kommer inte bara vara vänliga ord som sägs därifrån till Turkiet om de inte är villiga att gå med på Sveriges och Finlands Natomedlemskap.”

  4
  2
 2. Erdogan kan ju köpa moderna SU 57 från Ryssland istället, ett mycket kompetentare plan än de upphottade exemplar av F 16, en gammal grundkonstruktion, som USA kan erbjuda.

  6
  1
 3. Som de flesta kännare har sagt tidigare så är övriga NATO-medlemmar extremt trötta på kalkonkalifen. Nu sätter USA:s senat ner foten, det blir inte klarare än så.

  4
  8
  • Det återstår och se vad som händer.
   https://www.foi.se/nyheter-och-press/nyheter/2022-05-11-sa-fungerar-nato.html

   Vilka möjligheter finns att lämna Nato respektive utesluta medlemmar?
   I motsats till frivilligt utträde ur Nato finns inte möjligheten till uteslutning av medlemmar beskriven i fördraget och det finns inga överenskomma former för hur det kan ske. Hittills har det inte heller skett eller prövats gentemot någon medlem. Däremot har det diskuterats i och mellan länderna hur man ska förhålla sig till om en medlem tydligt bryter mot sina åtaganden eller fördragets principer. Det har också orsakat flera konflikter i organisationens historia.
   Att utesluta ett land mot dess vilja skulle vara svårt i en organisation som fattar beslut med enhällighet. Den främsta möjligheten ligger således i att enskilda eller grupper av medlemmar på egen hand sätter det fördragsbrytande landet under politisk eller annan press, för att åstadkomma en förändring och ytterst ett eventuellt självvalt utträde. Folkrättsligt kan också möjligheten finnas att säga upp fördraget gentemot en medlem eller mellan alla medlemmar, för att sedan återskapa det. Det vore dock en politisk åtgärd med stora konsekvenser som hittills inte bedömts som önskvärd.”

   1
   1
 4. Låt kalkonlandet dö inflationsdöden som andra länder och åk aldrig dit någonsin och gynna mussarna oavsett om det är billigt.

  12
  5
 5. Vi får se vad som händer efter den 24/2.
  USA är insyltat i det mesta av ondskan i världen.
  Folket blir nog inte sugna på att vara en del av NATO efter det här.

  Saxat från Tass:

  För en tid sedan avslöjade det ryska försvarsministeriet namnen på deltagarna i de militärbiologiska programmen.
  Bland dem är medlemmar av USA:s demokratiska parti, personalen på Pentagon och dess entreprenörer, avslöjade Kirillov.

  “Från DTRA [Defense Threat Reduction Agency]-rapporter har vi fått ny information om nyckelfigurer i de så kallade ukrainska projekten som har legat i skymundan tills nu”, sa han.

  “Bland dem är Karen Saylors, verkställande direktör för Labyrinth Global Health och tidigare chef för Metabiota i Centralafrika. Från 2016 arbetade Saylors i Ukraina som en ledande konsult för UP-10-projektet fokuserat på studiet av spridningen av afrikansk svinpest “, sa Kirillov.

  En annan figur är Colin Johnson, anställd vid Tennessee State University och chef för Host-Pathogen Interactions Institute, specificerade han.

  “Som handledare för UP-8-projektet för studien av områdena Krim-Kongo hemorragiska febermedel och Hantavirus i Ukraina, var Johnson ansvarig för processen att ta biologiska prover från ukrainsk militärpersonal och säkerställde amerikanska kunders interaktion med folkhälsocentret för det ukrainska hälsoministeriet”, sa Kirillov.

  Lewis Von Thaer är president och verkställande direktör för Battelle, en stor entreprenör för Pentagon och US Department of Energy, specificerade han.

  “Från 2003 övervakade företaget forskningsprojekt på ukrainsk mark relaterade till zoonotiska infektioner”, sa chefen för Rysslands strålskyddstrupper, kemiska och biologiska skyddstrupper.

  Allt material som tas emot kommer att överlämnas till Rysslands utredningskommitté för att vidta åtgärder för att ställa de skyldiga inför rätta, sade han.

  Lavrov i intervju “The Sun”

  nyheter.swebbtv.se/lavrov-usa-var-direkt-inblandat-i-nord-stream-bombningen

  11
  3
 6. Det är traditionell turkisk bazarhandel det handlar om.
  Ett medlemskap i Nato styr inte över andra länders inrikespolitik. Någon borde förklara det för dåren i Ankara.

  28
  7

Kommentera