Johanssons fru åtalas för dataintrång på Säpo: ”Lögner får inte stå oemotsagda”

INRIKES. Morgan Johanssons (S) fru Emelie Johansson, som arbetar på Säpo, är åtalad för dataintrång. I sociala medier och på högerextrema sajter har de båda hängts ut med namn. För GP berättar de nu om åtalet och om de ”lögner” som de tycker sprids.

Morgan Johansson och Emelie Karlsson

Det antyds […] att jag som justitieminister skulle ha agerat för att förhala utredningen. Det är lögner som inte kan få stå oemotsagda, säger Morgan Johansson.

Han beskriver fallet som en ”skitsak” som fått stor uppmärksamhet på grund av hans politiska roll.

Emelie Johansson är åtalad för att ha gjort en olovlig sökning i Säpos system på sin dåvarande sambo 2018. Hon medger att hon gjort sökningen, men säger att hon saknade brottsligt uppsåt. Hon hävdar att det var hennes sambo tillika överordnade på Säpo som bett henne att göra sökningen, vilket ex-sambon förnekar.

Domen väntas falla efter sommaren.

-Pettersson noterar att den förre justitieminister tycker det är en skitsak att en Säpo-anställd som är hans fru gör olagliga sökningar i Säpos register. Det är nog Morgan rätt ensam om att tycka…

TIDIGARE 2023-01-23 Morgan Johanssons (S) fru åtalas för olaga dataintrång på Säpo år 2018. Anmälan dröjde till efter valet…

INRIKES. Kvinnan, Emelie Karlsson, jobbar som civilanställd på Säkerhetspolisen och har en nyckelroll med tillgång till hemliga register i den brottsbekämpande verksamheten. Det är register som omfattas av sträng sekretess och bara får användas i tjänstesyfte. Karlsson är sedan nyårsafton 2022 gift med f.d. justitieminister Morgan Johansson (S). Veckorna efter valet 2022 anmäldes hon till polisens avdelning för Särskilda utredningar och en förundersökning startades av chefsåklagare Nicklas Englund vid Särskilda åklagarkammaren.


Anmälan handlade om ett dataintrång – en olovlig slagning i Säpos register – som kvinnan ska ha gjort sig skyldig till i april 2018, men anmälan kom inte in förrän några veckor efter valet. – Jag har reflekterat över varför det inte anmälts tidigare men kommit fram till att det inte handlar om något brottsligt, säger chefsåklagare Englund.

Polisutredningen handlar om två andra Säpo-män som hon haft relationer med.

Enligt åtalet har Emelie Karlsson ”olovligen berett sig tillgång till uppgift som är avsedd för databehandling genom göra en slagning i Säkerhetspolisens system RKBAS (registerkontrolldatabasen), vilket system används i Säkerhetspolisens brottsbekämpande verksamhet, avseende en person med vilken hon hade ett parförhållande eller i vart fall en kärleksrelation.”

Enligt åtalet för dataintrång var det ett brott ”på grund av jäv hos henne olovligen vidtagen åtgärd i Säkerhetspolisens brottsbekämpande verksamhet”. Hon säger själv i polisförhör att hon gjorde slagningen på uppdrag av sin ex-man – och menar därför att hon inte gjort sig skyldig till ett brott.

Både ex-mannen som ska ha gett henne uppdraget och mannen som hon gjorde en slagning på arbetade då på Säkerhetspolisen.

Ex-mannen har varit misstänkt för anstiftan till brottet men friats av åklagaren. Kvinnan kommer nu att ställas inför rätta i Solna tingsrätt och åklagaren kommer att kräva att hon döms till ett bötesstraff.

-Pettersson säger att det säkert var en tillfällighet att anmälan dröjde till efter valet och att socialdemokraterna ägnar sig åt att jaga en tjuvfiskande statssekreterare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Johanssons fru åtalas för dataintrång på Säpo: ”Lögner får inte stå oemotsagda”

 1. Tänk om någon politiker från högersidan gjort något liknande. För vänsteretablissemanget hade det inte varit tal om någon “skitsak”, man hade krävt personens avgång.

  13
 2. Finns det någon inom Säpo, NOA och övrig specialpolis som inte har kortvariga kärleksförhållanden med chefer, ministrar och ÖB? Extremt många tycks bryta mot olika lagar, och tjänster tillsätter man med den man just nu är kär i? Kan vi inte få folk med integritet och lojalitet i polis- och övriga ledningen i Sverige?

  26
  1
 3. jag jobbar på ett försäkrigsbolag jag har skrivit under sekretess avtal och slår jag på Personer som inte har med skadeärendet att göra får jag sparken. utgår från hon oxså får gå till arbetsförmedlingen nu?

  44
  1
 4. Det mest sannolika är ju att Morgan haft stort inflytande på mörkandet. Detta för att rädda partiet från skammen mitt under brinnande valrörelse. Om något så oerhört skulle vara en liten skitsak ; hur kan då ett litet ålafiske vara ett hot mot rikets säkerhet ?

  46
  1
  • Cen….
   Vad har ålfiske med detta att göra.
   Artskyddsbrott är allvarligt att förminska det tyder på brist på respekt för vår svenska natur och folk. Vi har haft ålfiske längs kusterna under lång tid. Det hoppas vi kan återkomma.

   2
   12
   • Rädd………För att kunna göra relevanta bedömningar behöver man referenser. Detta faktum äger rum hela tiden, i alla sammanhang. Jag är helt övertygad om att även du, utan att ens lägga märke till det, gör jämförelser mot referens 100-tals ggr. per dag.

 5. Det hon gjort verkar redan vara klarlagt. Hon får antagligen en minimal, villkorlig dom emot sej, och behåller jobbet.

  Mer intressant är omständigheterna som fördröjde anmälan samt detaljerna kring hennes karriär inom organisationen. Det är alldeles för många skandaler inom polis, SÄPO, och rättsväsendet generellt. Tyvärr har dessa organisationer en tradition av lojalitet och tystnadskultur blandat med sosse-infiltration så det är svårt att ha insyn hur ruttet det egentligen är. Hoppas att någon visselblåsare har modet att stiga fram.

  38
  1
 6. Det är definitivt inte lika allvarligt som att fiska ål enligt den Socialdemokratiska värdegrunden .

  49
  1
 7. Ser vissa likheter med valet i USA där facebook, tv och tidningar kände till Hunter Bidens omtalade laptop 2 veckor innan valet men valde att tiga och bedriva smutskampanjer i flera år efteråt.

  36
 8. Va…..redan. Det har ju bara gått närmare 5 år. Säpo verkar vara som polisen. Ingen ordning och ingen ledning. Här behövs utrensning på ledningen. En trappa sopas ju uppifrån som bekant

  48
 9. Vem vet, kanske Morgan Johansson talade sanningen för en gångs skull?
  Själva inträngandet kanske var en hm…skitsak??

  22
  3
 10. Den där kvinnan har dubbelt dåligt omdöme. Först olagliga registerkontroller och sedan gift sig med dvärgen. Strandhäll klass på det sosse beteendet.

  42
  2
 11. Det mest graverande är väl ändå att Mogge var justitieminister då brottet ägde rum och internt uppdagades. Han har då med all säkerhet deltagit i mörkandet.
  Tycker mig se en parallell med hon som gick sängvägen inom polisen och ÖB.
  En “Skönheten och Odjuret-historia” som belöning för den lille tomtens insatser.

  51
  2
 12. För Morgan Johansson är all moral och brottsliga handlingar tydligen “skitsaker”. Att en f d justitieminister uttalar sig så visar ju på vilken inställning han har till sitt tidigare ämbete.
  Tack och lov för alternativmedia. Där kommer sanningen fram!

  50
  2
 13. Hennes föredetta sambo som också var hennes överordnade på Säpo.
  En till som går sängvägen i karriären inom polisyrket.
  Partibok och säng en bra kombo kanske för kvinnor.

  57
  2

Kommentera