Nytt elstödspaket klart – tio miljarder till hushållen

ENERGIPOLITIK. Svenska Kraftnät beräknar att elstödspaket nummer två till hushållen blir cirka tio miljarder kronor, står det i ett pressmeddelande.

Energiminister Ebba Busch

Stödet ska betalas ut till hushållen i hela Sverige för elkostnaderna under november och december 2022.

Man har nu lämnat in en ansökan till Energimarknadsinspektionen, Ei med den angivna summan.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kilowattimme (kWh), säger Malin Stridh, avdelningschef på Svenska kraftnät.

 • Hushåll i norra Sverige, elområde 1 och 2, får 90 öre per förbrukad kWh.
 • Hushåll i södra Sverige (bland annat Stockholm), elområde 3, får 126 öre per förbrukad kWh.
 • Hushåll i södra Sverige (bland annat Skåne), elområde 4, får 129 öre per förbrukad kWh.

80 procent av den uppmätta elförbrukningen ersätts denna gång. Begränsningen beror på att regeringen i uppdraget angett att referenspriset ska utgå från 75 öre per kWh, samt att Svenska kraftnät ska hushålla med flaskhalsintäkterna.

I regeringens beställning fanns ett önskemål att Svenska kraftnät skulle överväga ett tak i utbetalningarna, men tidsramen var för kort för det, så det blir inget tak, uppger Svenska kraftnät.

-Pettersson tackar och tar emot. Det blir om det går igenom, det tredje elstödspaketet jag och den oäkta hustrun får. Det trots att vi har fast pris och våra elräkningar inte är högre än innan krisen.

Av någon anledning kallas detta stöd för “elstödspaket nummer 2”, det verkar som om det stöd S-regeringen betalade ut för december 2021 och januari/februari 2022, är bortglömt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Nytt elstödspaket klart – tio miljarder till hushållen

 1. Det är skatten de skall sänka och inget annat. De gick till val på att sänka dkatter, inte på att leka jultomtesossar med skattepengar.

  Jag blir uppriktigt förbannad. De drar in ohemula mängder extraskatt på elen, sänk skatten nu!

  12
 2. Petterson: Det spelar väl ingen roll om du har fast eller rörligt pris. Det är bara om du betalar mer än 126 öre/kWh som du och gumman får stöd.

  Sedan är dessa stöd helt idiotiska. Sänk skatten på energi istället för att hålla på och dela ut bidrag. Detta vansinniga bidragsSverige som sossarna har skapat.

  13
  1
  • Clas, där tror jag du har fel.

   Stödet ska baseras på elförbrukning och elpris under november och december 2022. Ersättningen ska delas ut till hushåll där elpriset i snitt har legat över 75 öre per kWh de månaderna.

   Alltså elpriset i snitt. Inte inviduella avtal. Så tolkar jag det.

 3. Nu är det dags att hitta på en långsiktig lösning tills vi får igång mer kärnkraft. Ta bort elskatten helt till dess för både företag och privata. Detta halverar elpriset direkt. Detsamma kan göras på drivmedel som ju också skulle halvera priset vid pump. Det blir ett stort avbräck i statens inkomster men det kan vi delvis ta igen genom att omedelbart stoppa allt bistånd. Vi kan även stoppa alla bidrag till de som inte är svenska medborgare. Utan bidrag är det nog inte så kul att bo här……

  19
  • Tvivlar att priset kommer att bli lägre elbolagen höjer bara priset, de vill knappast sänka omsättningen, så brukar det gå till på andra marknader .

 4. Tänk så enkelt det hade varit om man bara hade avskaffat momsen på drivmedel och el. Den justeringen hade tagit max. 5 minuter att utföra. Dessutom hade administrations-kostnaden stannat vid 0 :-
  Har Ebba o co. överhuvudtaget hunnit med något annat under denna parodi-period ? (Har f.ö. absolut ingenting emot den damen – Tvärtom) !

  18
 5. Nu väntar jag bara på SurMagdas beska kommentar .
  För sent , för lite eller “de har tagit mitt förslag som jag så hårt och länge arbetat med under den tid jag var Statsminister”.
  Och inte ett ord om att det är Sossar och Miljöpartister som satt Sverige i denna prekära situation .

  27
  1
  • Eftersom den skl reduktionsplikten inte framgår på fakturan undrar jag om vi fortfarande 2023 betalar denna? Och hur länge ska vi enl S – MP modell fortsätta betala ut “bidrag” I efterskott!

Kommentera