Grönt ljus för OX2:s vindpark

ENERGIPOLITIK. OX2:s planerade havsbaserade vindpark Galatea-Galene är ett steg närmare byggstart. Det står klart sedan Länsstyrelsen i Halland meddelat att vindparken kan få tillstånd att byggas enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vindkraft Dogger bank Foto Masha Basova

”Med regeringens tillstånd kan vindparken börja byggas redan 2026 utan statliga subventioner. Försvarsmakten har också gett klartecken för en del av vindparken”, heter det.

Den planerade vindparken har en kapacitet om totalt upp till 1,7 gigawatt. Elproduktionen på årsbasis skulle kunna ge mellan 6 och 7 terawattimmar, vilket ungefär motsvarar den behovsökning industrin i Västsverige räknar med till 2030.

OX2 är ett svenskt företag, med Peas industries som huvudägare. OX2 utvecklar och säljer vind- och solkraftsparker. OX2 står bakom en stor andel av den storskaliga landbaserade vindkraftverken i Norden och har verksamhet i Sverige, Finland, Polen, Frankrike, Litauen, Norge, Spanien, Italien och Rumänien med huvudkontor i Stockholm, Sverige.

-Pettersson tycker mig hört att det går fort att bygga vindkraft. Här har vi en ansökan som pågått ett par år, sedan kan bygget komma igång “redan” 2026 om ingen överklagar. Jag hoppas OX2 betalar anslutningskostnaderna till nätet själva.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Steget Efter

10 thoughts on “Grönt ljus för OX2:s vindpark

 1. Mp har definitivt inte tänkt på miljökonsekvenserna när de hysteriskt pläderat för vindsnurror. En sorglig och icke önskad “gäng” som tyvärr har fått alldeles för stort inflytande (tack vare S) för landets bästa!

 2. MILJÖTOMTARNA verkar inte värna värst mycket om djurlivet som ofta avlivas av dessa gigantista knivar. ..

  20
 3. Jag tycker att det gröna partiet som varit tongivande för att stänga ner kärnkraften
  skulle betala anslutningsavgiften till nätet, som straff för att dom ordnat kaos i landet?

  24
 4. Något jag funderat på är: Om de nu bygger ett vindkraftverk som har 150 meter långa blad. Hur många sekundmeter måste det blåsa för att den ska snurra ett varv?

  17

Kommentera