Serbien öppnar för ryska sanktioner för första gången

UTRIKES. Landet som kallas för ”Rysslands sista vän i Europa” tycks nu förbereda sig på att svänga bort från ryska regimen. I samband med Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina riktade ett i stort sett enat Europa hård kritik mot Putinregimen. Till och med Ungerns Orban gick motvilligt med på sanktioner men har sedan dess flera gånger svajat över och gjort uttalanden som uppskattats av Putin. Ungern har dock hittills vägrat införa sanktioner mot rysk kärnkraft.

Serbiens utrikesminister Ivica Dacic

För första gången signalerar Serbien att man kan införa sanktioner mot Ryssland, rapporterar Euractivs serbiska redaktion. Utrikesminister Ivica Dacić säger att Serbien tidigare inte har infört sanktioner eftersom det inte har legat i landets intresse.

Om något förändras till nackdel för Serbiens intressen kommer vårt beslut att justeras därefter, eftersom vi vid varje tillfälle bedömer vad som är det bästa beslutet för vår ekonomi, vår ställning i världen och för Serbiens medborgare.

Ett annat tecken på att något har förändrats är premiärministern Ana Brnabić uttalande i onsdags. Då beskrev hon kriget som ”den ryska aggressionen mot Ukraina” – ordval som serberna tidigare har undvikit.

Serbien har länge varit ett kandidatland till EU, men traditionellt är Ryssland dess närmaste allierade.

FN:s generalförsamling fördömer med överväldigande majoritet den ryska annekteringen av fyra ukrainska regioner. 143 länder röstade för och fem, inklusive Ryssland, mot. Övriga 45 avstod, däribland Indien och Kina, eller röstade inte alls.

”Principerna i FN-stadgarna förblir starka medan Ryssland är mer isolerat än någonsin. 143 länder i FN har fördömt Rysslands skenfolkomröstningar och det olagliga övertagande av ukrainsk mark”, twittrade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Resolutionen, den fjärde sedan invasionen i februari, innebär bland annat en uppmaning till världens länder att inte erkänna den ryska annekteringen av Donetsk, Cherson, Luhansk and Zaporizjzja. Vidare kräver den att Ryssland ”omedelbart, fullständigt och villkorslöst drar tillbaka alla sina militära styrkor från Ukrainas territorium inom dess internationellt erkända gränser.”

-Pettersson har skrivit om detta förut, men såg på nedanstående karta hur isolerat Ryssland och Putin är. De som stödjer Ryssland (Röd) är Nordkorea, Syrien, Belarus och Nicaragua samt några kommentatorer på bloggen men även dom har blivit färre. Inte ens Kuba och Iran lämnar stöd till Putins terrorregering.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Serbien öppnar för ryska sanktioner för första gången

 1. Rätt självklart varför Serbien ändrar kurs, dvs ingen gillar en förlorare som överorcen Putin. Precis som kineserna som också i praktiken spolar Putin.

  4
  2
 2. Det är så många förståsigpåare som alltid kan förutsäga vad som ska hända.
  Den arabiska våren skulle innebära demokrati och frihet för medborgarna.
  Bidde det en tummetott , icke .
  Sovjetunionens fall skulle innebära demokrati och frihet för medborgarna.
  Bidde det en tummetott, icke .
  Ett gäng envåldshärskare klev fram .
  Det Svenska kommunistpartiet grattade Venezuela när de fick en socialist till President .
  Bidde det en tummetott , icke . Ett svart hål .
  Det verkar som politiker är helt fast i Sina bubblor och helt missar verkligheten .
  De som ser det som sker och beskriver det kallas rasister och förnekare.
  Och tio år efter försöker medlöparna historieförfalska (se Paskalidos försök) och påstå att de sett det komma.
  När det kan drabba den egna plånboken gäller ingen heder .

Kommentera