Vattenfall ansöker om ny kärnkraft vid Ringhals

ENERGIPOLITIK. Statliga Vattenfall har lämnat in en ansökan om att bygga nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals, det rapporterar Aftonbladet. De nya reaktorerna planeras stå färdiga om nio år och den totala effekten är betydligt större än Ringhals 3 och 4 producerar i dag enligt handlingar.

Reaktor 1 och 2 Shin-Kori Kärnkraftverk i Sydkorea

Energi och näringsminister Ebba Busch (KD) kände först inte till nyheten men ”välkomnar att många aktörer signalerar att de vill bygga ny kärnkraft”.

-Pettersson tycker det är märkligt. S och MP har ju sagt att kärnkraft är olönsamt och omodernt.

Sverige har förlorat sex av tolv kärnkraftsreaktorer. Socialdemokraterna har antingen aktivt stängt dem som i fallet Barsebäck eller puttat dem över den ekonomiska randen genom chockhöjning av ”kärnkraftsskatten” som i fallet Ringhals.

Dessutom la första regeringen Löfven en våt filt över Vattenfalls planer om att bygga två nya reaktorer (Ringhals 5 och 6) som kunde stått färdiga innan den planerade stängningen av Ringhals 1 och 2, en bit in på 2020 talet. Istället stängdes Ringhals 1 och 2 flera år i förtid, på grund av politiska beslut och därför står vi nu utan någon ersättning.

Förenade Arabemiraterna har nyligen byggt och öppnat ett nytt kärnkraftverk, de kopierade med hjälpav Sydkorea en redan byggd reaktor, koreanska Shin-Kori-3. Sydkorea har en tradition av att bygga reaktorer. De byggde sin första 1977, samtidigt som Sverige men har sedan dessa startat ett nytt reaktorbygge ungefär vartannat år. De har därför unik kompetens och praktisk erfarenhet något endast ett fåtal länder kan jämföra sig med. De har idag tjugofyra reaktorer i drift, två är stängda och fyra under uppförande. Sydkorea gör två andra saker som få andra gör, de fokuserar på serietillverkning med små modifieringar mellan varje generation reaktorer. De koncentrerar också många reaktorer på varje plats. Shin-Kori (nya Kori) med sina snart sex reaktorer ligger granne med kraftverket Kori med fyra. Totalt tio reaktorer på en liten yta. Detta ger stora ekonomiska skalfördelar både vid byggnation men också vid drift och underhåll.

Kärnkraften är beprövad, kostnadseffektiv och använder unikt lite naturresurser både i form av metaller, betong och land. Tre saker som det går åt i ofantliga kvantiteter när vind-, sol och batterier ska byggas.

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer.

-Pettersson säger att om Vattenfall ringer Sydkoreanerna och får till ett samarbete så går de nio åren att halvera och kostnaden minskar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Vattenfall ansöker om ny kärnkraft vid Ringhals

 1. Om nio år så kan vi vara så deindustraliserade av elbrist att vi kanske inte kommer att behöva dessa nya kärnkraftverk. Det är viktigt att förstå att vi behöver släppa på den nya elproduktionen NU, om nio år är skadan på samhället massiv. Vi behöver hitta, om än tillfälliga, lösningar som kan dras igång om någon månad.

 2. Ja bättre att vi fixar en deal med Sydkorea än fjäskar för turken. Rätt lustigt att nyhetsflödet är helt Natofixerat nu när Putin är så svag och misslyckad. Fn. har vi viktigare grejer att lösa helt enkelt. Utan energi kommer det mesta annat vara av underordnad betydelse.

  Vi var väl spjutspets på kärnkraft en gång i tiden? Sedan kom MP.

  • Håller med, Polen förresten kommer bygga en reaktor med hjälp av jänkarna och fyra stycken med Sydkorea. Blir intressant att se hur snabbt det hela kommer gå.

 3. Sätt igång. Det brådskar ju. Vi behöver billig stabil el. Vi är trötta på elcirkusen nu. Väderkvarnar var nog bra på 1800- talet men det var då det…..

  • Ja det är bra men man måste börja med utan brytning i Ransta ! Det bara för att inte sitta i knät på några leverantörer . Eller konstiga avtal med anrikningsanläggniar

 4. Det snackas ofta om att sossarna regerat i 8 år, vilket är fel, det ska va 12 år,
  visserligen regerade dom på en borgelig budget dom första 4 åren , men dom
  hann säkert med en hel del sattyg själva under dom åren! Under merparten av tiden
  var Magda finansminister, alltså satt hon i toppen, och är grovt ansvarig för landets
  förfall?

  10
 5. Vänta bara till rugghäxorna kommer igång med sitt jävla tjatter om hur olönsamt
  det är med kärnkraft plus alla överklaganden som det troligtvis kommer att bli.
  Ett tips till politikerna håll fingrarna borta för annars kan ni bränna er.För ni
  fattar ändå ingenting,utom att föda odugliga importer,som är en katastrof för landet.

  11
 6. De ansökningarna kan säkert förhalas av de som inte har förstått hur demokrati fungerar.
  I alla partier finns slumrande diktatorer som anser sig vara högre stående än övriga.
  “Blir det inte som jag vill stjälper jag hela rasket .”

  15
  • Grebom.
   Som västlänken i Muteborg då, allt har sin tid, lika förbifart Fjollträsk.
   Många fickor suktar efter mer och mer genom byråkratin.

  • De som förhalar vet precis hur demokrati fungerar, de behöver veta det för att korrumpera den. Massinvandring för att uppnå en demografi som röstar “rätt” i deras ögon är ett exempel på dessa.

 7. Tänk så lätt, bara att byta regering, så går det att bygga kärnkraft igen.
  It’s a miracle eller…..

  19

Kommentera