Zelenskyj petar toppolitiker efter korruptionsanklagelser

UKRAINA. Flera ukrainska toppolitiker petas på tisdagsmorgonen efter korruptionsanklagelser. President Volodymyr Zelenskyj gör sig bland annat av med sin vice stabschef Kyrylo Tymosjenko, som väntas ersättas av Kyivregionens guvernör Oleksij Kuleba, rapporterar Kyiv Independent.

Volodymyr Zelenskyj valdes till president 2019, Han vann valet med 73,23 procent

Därutöver avgår Ukrainas biträdande försvarsminister Vyacheslav Sjapovalov efter korruptionsanklagelser i medier. Det ukrainska försvarsdepartementet avfärdar anklagelserna men hävdar att avgången sker för att behålla förtroendet för departementet, skriver Reuters.

Även Ukrainas vice riksåklagare Oleksij Symonenko slutar under tisdagsmorgonen. Enligt ett uttalande sker detta ”enligt hans egen vilja”.

I sitt nattliga tal utlovade Zelenskyj en större omgruppering i regeringen, i Ukrainas regioner och i rättsväsendet.

Guvernörerna för regionerna Kyiv, Cherson, Zaporizjzja, Sumy och Dnipropetrovsk får alla lämna jobbet. Dessutom petas två toppolitiker från Ukrainas infrastrukturdepartement. Den biträdande infrastrukturminister Vasyl Lozynkij fick sparken redan i helgen.

I sitt nattliga tal utlovade Zelenskyj en större omgruppering i regeringen, i Ukrainas regioner och i rättsväsendet under måndagen och tisdagen. Detta görs enligt Ukraina för att effektivisera regeringen under krigstid och bekämpa korruption.

-Pettersson säger att korruption förekommer överallt och är ett skit som förstör länder. Ukraina är hårt drabbat, Ryssland ändå värre. Men bra att Zelenskyj försöker göra något åt det.

Volodymyr Zelenskyj har också anklagats för korruption, främst av Putintrogna. Jag tror han har tjänat en hel del pengar själv. Han grundade år 2003 produktionsbolaget Kvartal 95, ett bolag som producerade både filmer, tecknade filmer och tv-serier och har turnerat runt i Ryssland och andra f.d. Sovjetstater och varit en enormt populär komiker.

Kan sådana som Henrik Schyffert och Özz Nujen bli mångmiljonärer på “humor” i Sverige borde Volodymyr kunnat dra in en hel del pengar på mer än 250 miljoner nöjeskonsumenter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Zelenskyj petar toppolitiker efter korruptionsanklagelser

 1. I klartext korrupt mutkolv är pro ryss anhängare av Putin .

  Icke korrupt är större delen av andra nationaliteter och fångar från dom sibirisk dödslägren. Dit kan man faktiskt räkna ukrianare med det behövs ju mera vapen för att avpolitera detta korrupt gäng som far runt i satelitstat

 2. Bra att Zelenskij går igenom räkenskaper och upptäcker oegentligheter.

  Zelenskij hade tjänat ordentligt med pengar redan innan han blev president så han slipper kladda ner fingrarna i syltburken. Därför har Ukraina just nu en unik chans att göra upp med sitt förflutna och arvet från Sovjettiden med korruption och kriminalitet.

  Ukraina ser ju Ryssland som ett varnande exempel på hur det gick när ledarskapet valde den andra vägen, och har gjort allt för att slippa import av problemen genom ryska marionetter i Kiev.

  19
  11
 3. Hur mycket av alla miljarders krigspengar har dom snott själva? Bra med redovisningar av vart pengarna tagit vägen.

  23
  19
  • Mikael, i ditt första inlägg kom du med massa påståenden som jag ifrågasatte. Var vi överens om att du hade fel? För i nästa inlägg invänder du med ett helt nytt resonemang om andra saker, men även de är felaktiga.

   De allra flesta i Ukraina är emot Ryssland.

   Det finns inga folkrepubliker i Donetsk och Luhansk, var har du fått det ifrån?

   Ja, Zelenskij ville ha fred men Putin startar ett krig, då har Ukraina inget annat val än att försvara sig!

   3
   2
 4. Nu kommer Puttebrigaden att anklaga Zelenskyj för att sparka politiker som inte passar honom och därför är han en korrupt diktator.

  25
  14
   • Hur tänker du nu Mikael. Det blev nog rejält fel…

    Zelenskij förbjuder rysstrogna partier precis som vi skulle bli tvungna att stoppa muslimska partier om de höll på att överta regeringsmakten i Sverige. Dvs med alla, ALLA, tillgängliga medel!

    Det är inte olagligt att ha tre medborgarskap! Du kan ha 10 om du vill, eller fler…

    Zelenskij tjänade sina pengar innan han blev president.

    Ryssland fick sina investeringar innan Zelenskij blev president. Det krävdes dock en hel del mutor för att få tillstånd etc…

    Bloggen har inte hittat på att Ryssland är mer korrupt. Det finns index för sådant. Googla det först så får du info!

    Biolab har alla länder för tex vaccin. Ryssland använder sina för att framställa biologiska vapen, tex novichok, som har använts för att mörda ryska oppositionella i olika länder.

    10
    5
   • Hubertus:

    Zelensky gick till val på fred och försoningsfrågan, han var i valrörelsen ungefär så ryssvänlig det gick att vara i Ukraina 2019.
    I princip halva det ukrainska folket är ryssvänliga, många slåss på Rysslands sida i detta krig.
    Folkrepublikerna Donetsk och Luhansk styrkor består faktiskt av ukrainare.
    Du menar att man ska förbjuda representanterna för halva landets befolkning?
    Detta krig hade aldrig startats om Zelensky genomfört den politik det ukrainska folket gav honom mandat till.
    Att gå till val på en politik och sedan genomföra en helt annan är inte demokrati i mina ögon.

    6
    1
   • Ja är det konstigt ukriana var ockuperat av Sovjetunionen som var en extrem korrupt nation som sönderfall ! Och ukriana är en del av den korrupta nationen som måste städas bort till Putins missnöje .
    Han lever ju på krigföringen mot tidigare satellit stater och och konspirerar med muslimerna.
    Det kommer ta ett tag att rensa ut korrupta pro ryssar som finns i alla sattelitstater tillsammans med KGB ..
    Krim tattare kosacker eller ballter är inte ryssar ? Det skal finnas närmare en miljon ballter någon stans i okänt var

  • En korrupt diktator är Zelensky definitivt, för hur många politiska partier har han inte förbjudit?
   Landets ledande oppositions politiker Medvedjuk satt redan i husarrest när kriget bröt ut och någon politisk opposition tillåts inte längre.
   Zelensky lanserades och finansierades av landets värsta oligark Ihor Koloimoisky, mannen som har tre medborgarskap.
   Ukraina har aldrig någonsin fått några finansieringar värt namnet från något vettigt västerländskt industriföretag trots det låga löneläget, den relativt välutbildade befolkningen och trots närhet till den europeiska marknaden.
   Ryssland har i motsatt till Ukraina fått stora investeringar genom åren trots att skribenterna här anser Ryssland vara mer korrupt än Ukraina
   Ni verkar inte ha samsyn med de europeiska storföretagen.
   Däremot var landet ett tacksamt objekt för neokonservativa amerikaner, ledande politiker som Biden, Pelosi och Romney hafhaft sina söner/mågar i gasföretaget Burismas styrelse, ett rent målvaktsuppdrag där arbetet utfördes för att plundra bolaget på pengar.
   Såväl Victoria Nuland som Pentagon har erkänt att dom drev biologiska laborationer på ukrainsk mark även om dom förnekar att det hade militär inriktning.

   15
   12
 5. Zelenskyj vill se mindre korruption. Kräket i Moskva badar i korruption. Putintrollen kanska kan svara på hur det kommer sig? Håkan Kråkan? Gammel Skrammel? Andra rysstroll? Kan ni försöka få lite rotation i kugghjulen bakom pannbenet?

  34
  20

Kommentera