Europas största fyndighet för sällsynta jordartsmetaller finns i Kiruna

INDUSTRI. LKAB har gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller. En miljon ton kan komma att brytas invid LKAB:s gruva i Kiruna, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Jan Moström, vd för statlig ägda gruvjätten LKAB, är mycket nöjd när han berättar om de sällsynta jordartsmetallerna som gömmer sig nere i underjorden i Kiruna. Metallerna är superheta, för de är helt nödvändiga för att kunna göra bland annat batterier och elmotorer. I Kiruna handlar det om Per Geijer-området, som är tänkt att bli LKAB:s nästa brytningsplats.

Det är Europas största nu kända fyndighet. Fyndet vid Norra kärr vid Vättern är stort, men det här är större.

Moström berättar att han har känt till förekomsten i nästan två år, men inte storleken på fyndet.

Järnmalmen vid Per Geijer-området i Kiruna innehåller ovanligt rikliga mängder av de sällsynta jordartsmetallerna. Han berättar att totalhalten i fyndet är 0,18 procent. Möjligen kan man tycka att det låter futtigt, men han förklarar att halter av dessa metaller brukar räknas i ppm, som innebär miljondelar, så att fyndet nu ändå handlar om procentandelar är stort.

Ebba Busch, energi och näringsminister i Kiruna. Bild: Twitter

Europa saknar idag helt brytning av sällsynta jordartsmetaller, samtidigt som efterfrågan bedöms öka kraftigt till följd av elektrifieringen vilket leder till en global brist, och detta i en tid med ökade geopolitiska spänningar. Enligt EU-kommissionens bedömning förväntas efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller till bland annat elbilar och vindkraftverk öka mer än fem gånger bara fram till 2030. Idag är Europa dessutom importberoende av dessa mineral där Kina fullständigt dominerar marknaden vilket anses öka sårbarheten för europeisk industri.

Elektrifieringen, EU:s självförsörjning av mineraler och metaller och oberoende av Ryssland och Kina börjar i gruvan. Vi måste stärka de industriella värdekedjorna i Europa och skapa reella möjligheter för elektrifieringen av våra samhällen. Politiken måste ge industrin förutsättningar att ställa om mot en grön och fossilfri produktion. Här kan svensk gruvindustri spela en avgörande roll. Behovet av mineraler för att genomföra omställningen är stor, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

-Pettersson räknar med att Miljöpartiet kommer att göra allt de kan för att stoppa brytningen, men om MP stoppas kan LKAB:s nya gruvfyndighet göra Sverige till en stormakt på kritiska mineraler och snabbt minska beroendet av Kina…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Europas största fyndighet för sällsynta jordartsmetaller finns i Kiruna

 1. Den statliga gruvjätten i ett infall av wokehet beslöt att döpa om Lappmalmen till Per Geijer-malmen. Jag vet inte varför, det är ingen eller inga som lyssnar till det namnet.

 2. Nu får miljöfascisterna panik, vill absolut inte öppna några nya gruvor i Sverige. Deras åsikt är att det är mycket bättre att gruvor öppnas i diktaturen Kina eller i suspekta länder i Afrika där gruvarbete är det samma som barnarbete. Vårt land skall enligt deras uppfattning vara en samlingplats och lekstuga för den intellektuella eliten samt en oas för massinvandring. I ett sådant drömsamhälle skall ett smutsig gruvdrift ej förekomma.

  18
  2
  • Kan det inte garanteras att gruvan sköts av slavarbetare eller något näst därtill och arbetsförhållandena inte är tillräckligt vidriga så får vi räkna med vänsterprotester.

   7
   1
   • Öskute, MF(MP) är ett elitiskt parti och ett parti som anser att idealism går före demokratiskt fattade beslut. Det finns exempelvis krafter i detta parti som i den s.k klimatkrisens namn vill styra vanliga människors vardag utifrån ett elitiskt och idealistiskt perspektiv.

 3. Mycket tragiskt.
  Min erfarenhet genom livet är att storföretagens lycka nästan alltid går hand i hand med folkets olycka.
  I vilket fall som helst så lär det inte komma svenska folket till gagn.

  10
  1
 4. Räkna med att Partiet i Peking kommer att börja pressa Partiet på Sveavägen 68 för att stoppa detta så snart som möjligt.

  17
  1
 5. om 25 år kanske det finns en koncession, men det finns hinder i vägen. Det kan ha varit en ren som betat i närheten samt en kråka som varit synlig. Dessutom finns ett kraftigt bestånd fjällbjörk, mossa och lingonris. Det är ju inte biotoper man hittar överallt.

  22
 6. Det är bättre att stoppa MP än gruvbrytningen av metaller, MP har gjort mångårig
  skada för landets befolkning med sin dåraktiga politik! Sozzarna är inte oskyldiga heller.

  33
  1
 7. Äntligen något positivt… men det lär väl MP lyckas med att pajja eller så säljer skallerormen ut det som med Absolut.

  21
  2

Kommentera