Dagens tankeställare 154

Jag vill inte bli begraven i en sopsäck.

I vänsterns ideologi finns ett tvångsmässigt behov att avskaffa Gud och i stället föreställa sig att människan, staten och nomenklaturan är allsmäktiga. Å ena sidan leder det till blind vetenskapstro, oavsett vad som för tillfället kallas vetenskap och vilka som har tolkningsföreträdet, å andra sidan till sanslös normkritik. Särskilt tydligt blir problemet när vi talar om liv och död, som i frågor om abort och eutanasi.

Häromdan läste jag i nyheterna att New York blivit den senaste av liberalt styrda amerikanska delstater att godkänna kompostering av människolik. En följdriktig fortsättning på de rödgrönas framfart. Nu handlar det förstås inte om att slänga mormor bland matrester och bananskal i komposten bakom stugan utan de använder något slags behållare av metall eller plast, men lika fan har jag svårt att smälta tanken.

På nätet ser jag ett annat klimatsmart sätt att begrava sina närmaste. Kistor av kartong, med andra ord papplådor. Respekt för den avlidne. Varför inte ta steget fullt ut och göra sopsäckar för begravning, bara de är hållbara nog och tillverkade av biologiskt nedbrytbar plast? Eller gammaldags potatissäckar? Enkla att hiva på soptippen eller ner i massgraven.

Rune Holmström

PS Enligt BBCs artikel är kompostering av människor tillåtet i Sverige. Något sådant har jag inte hört talas om. Kan det verkligen stämma? DS

7 thoughts on “Dagens tankeställare 154

 1. Det har förmodligen med elpriset att göra. Krematorier drar mycket el som serverhallar behöver bättre för vårt behov av sociala digitala medier…

  3
  1
 2. Hynkel hade en ide´ av att göra tvål av fångarna har jag för mig, kanske vore en ide´ för oss, så de kunde tvätta sig med varandra, material finns det i överflöd?

  Sprida askan i sjön är olagligt för gemene man även om man sk..er i det och det kan vara den sista önskan personen vill innan döden inträder?

  Många har ju gått över till minneslunden, enkelt att besöka vart man än bor och behöver inte vara just i den stad man levt i, om man vill hedra sina f.d. käraste med en blomma eller ljus.

 3. Kompost blir vi väl alla när vi dör.Av jord är du kommen,av jord skall du varda.Dom orden läser väl Prästen vid alla kyrkliga begravningar vad jag känner till.Kan vi människor inte få dö i frid och begravas under dom former vi själva har valt ? Kremering och med askspridning till sjöss eller på någon kär plats tror jag dom flesta önskar sig att så skulle det bli.Miljöfanatikerna kan tyvärr inte låta bli att respektlöst peta på allt t.o.m människors sista önskemål…

  24
 4. Vad är förtjänsten med att bli komposterad . Det är väl så nästan alla begravningar fungerat i alla tider . En och annan prelat har blivit behandlad för att bevaras för framtiden. Men flertalet är nedgrävda för långsam kompostering. Men nog verkar kremering vara det bästa sättet att ta hand om det som blir kvar efter livet .

  29
  1

Kommentera