Lite svensk historia i bild…

HISTORIA. Våra förfäder använde sina bara händer när de svarvade fram det Sverige vi idag har. Fattigdom, svält och dagliga umbäranden gjorde dem som överlevde starka. De längtade efter något bättre och de jobbade hårt för att uppnå det. Peter From hyllar våra hjältar med sina bilder, som är kolorerade, alltså svartvita och sedan digitalt färglagda.

Titta på fler bilder och läs om Peter From på Vardagshistoria.com

En bild på några ur Petterssons släkt…

I Petterssons släkt finns bönder, sjömän, soldater, arbetare med mera. Alla har fått lära sig att arbeta, vara ärliga, artiga, hela, rena och inte ligga andra till last.

Vilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

”Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Någon gudomlig rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelsen och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk.

Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land. Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.

Vad Sverige i dag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund.

Vi är ett litet folk, men vi har ett stort land att bo i. Se på Europa-kartan! Vårt land brer vida ut sig i världsdelen. Men vi är få, vi är de ensamma stugornas folk, och även om vi numera delvis bor i städer, så är vi dock någon gång komna från bönders, torpares, backstugesittares stugor.

I ensamheten i stora ödsliga skogar har en svensk folksjäl danats genom tusendena år. Brottningen med stenen och stubben när åkern bröts, har gett oss krafter – andliga och kroppsliga. Och starkt motstånd utvecklar starka krafter. Så har detta lands skog och mark präglat oss, gett oss det egnaste, upprinnelsens källa till vår folkstyrka, den ensamme skogsbons stolthet och frihetssinne och den sege odlarens ihållighet.

Det verkligt svenska är sålunda ursprunget – vår växtplats. Det är för mig den barndomens jord där jag sprang barfota något dussin somrar, och kände enrisbuskens barr under fötterna. Barndomens mark, det är vårens allt ljusare kvällar med morkullsflykt över stugbacken, och tranornas skrik från kärret. Det är sommarens solvärmda bäck med sitt ljumma vatten plaskande kring barnaben med sårskorpor på knäna. Det är höstens röda lingontuvor och det nedfallna äpplet i dagg-gräset en klar morgon. Det är vinterns snödrivor vid farstubron. Det är iskanornas kälkbacke. Det är några barn i en gråmosses lavstuga på skogsbacken en enslig kväll i skymningen. Far är på regementsmötet, mor på dagsverke uppe i Roten. Barnen sitter vid stugans fönster och trycker sina näsor platta vidmot emot glaset. Finns det inte någon där nere på vägen? Det är fattigdom – men en stolt fattigdom, som hjälper sig själv till livets tillräckliga uppehälle, till det grova, men mustiga dagliga brödet från rågen på åkerlappen kring stugan. Det är en sund och fri barnaväxt, som den vilda örtens mellan enbuskarna i hagen. Det är frid och trygghet i ett fredligt land, där barnen föds fria av fria föräldrar. Ett land där också de minsta backstugors barn får pröva sina möjligheter av alla slag så långt deras krafter räcker till. Ett land där var och en får växa efter sin egen art. Detta är det egna, det som aldrig skall låta sig utbyta mot något främmande. Detta är roten och blodsbandet, min andliga arvslott som jag har att föra orörd vidare åt mina egna barn. Detta är för mig det svenska, det omistliga.”

– Vilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Lite svensk historia i bild…

 1. Här är tre exempel på kolorerade fotografier från omkring 1900. Alltså långt innan datamaskinernas intåg. Det var fotografier man kolorerade. Inte bilder i största allmänhet.

  https://blm.kulturhotell.se/objects/c32-64258/?category%5B%5D=46&sq=handkolorerad&offset=0

  https://blm.kulturhotell.se/objects/c32-64256/?category%5B%5D=46&sq=handkolorerad&offset=1

  https://blm.kulturhotell.se/objects/c32-64272/?category%5B%5D=46&sq=handkolorerad&offset=2

  Du Pettersson är väl såpass till åren kommen att du minns tiden innan datamaskinernas intåg.

  • Jag har till och med arbetat hos en fotograf som färglade svartvita bilder.

   Men jag förstår inte vad det har med Peter Froms digitala teknik att göra.

 2. Det yngsta barnet på bilden framför kojan byggd av dynamitlådor och liknande hette Kiruna Söderberg. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kiruna_S%C3%B6derberg Hennes föräldrar kom från Hälsingland respektive Jämtland. Flickebarnet var den förstfödda i Luossavaara som bosättningen hette då som senare blev Sveriges historiskt största stad under namnet Kiruna.

 3. Allt är relativt Pettersson.
  Du anser att jag överdriver medan andra tycker motsatsen!
  Det finns säkert bra saker med Sverige och det finns säkert bra saker i både Afganistan och Somalia också beroende på hur man ser det.

  Men i grunden är Sverige förstört på nästan alla områden och jag ser i alla fall i nuläget heller ingen större ljusning.
  Att reparera och göra Sverige normalt igen kan tyvärr visa sig vara omöjligt. Och det är ingen överdrift, det är tyvärr fakta och verklighet.
  Den nya regeringen har en ytterst grannlaga uppgift och jag önskar dom naturligtvis all lycka med sitt arbete.

  Men, jag håller som sagt naturligtvis också med om att det fortfarande finns bra saker med Sverige och även bra folk i vårt land, bra svenskar! -och du är en av dom Pettersson, som kämpar trots motvinden!

  20
  1
 4. Bra bildkollage, då drar jag slutsatsen att de som byggde Sverige, och dess ättlingar ska prioriteras i den svenska välfärden? Jag påstår att vi har ett Sverige, men det måste rensas på ca 2 miljoner parasiter.

  27
 5. BSS, du överdriver. Det finns mycket som är bra med Sverige och många bra svenskar också.

  8
  14
 6. En liten rättelse:
  “HISTORIA. Våra förfäder använde sina bara händer när de svarvade fram det Sverige vi idag har” skriver Pettersson!
  I dag har vi inget Sverige längre!
  Dom formade Sverige till runt år 1970, efter det tog ondskn över och i stort sett allt gick åt he….e!
  Allt som våra förfäder med möda byggt raserades på några få år av landsförrädare som bl.a. Palme!
  Sen tömdes mentalsjukhusen på patienter som sattes in på höga poster i samhället för att säkerställa den fortsatta förödelsen!
  Socialister, man blir spysjuk bara man hör namnet!

  43
  2
  • Sveriges kollaps började med landsförrädaren Olof Palme. Må han aldrig komma till ro i sin grav och brinna i helvetet. Absolut inte saknad!

   30
   • Dissidenten
    Kollar du inte på Swebbteve? Palme är inte död han fick Aids och gömdes av “partiet”

    2
    3
  • BSS
   Du har naturligtvis rätt, det gamla Sverige med svenskar kommer aldrig tillbaks, svenskarna kommer att vara bruna. Allt det gamla raseras mer och mer, nya normer, nya religioner och det finns absolut ingen återvändo. Nyans liknande partier kommer att påverka lagstiftning och oskrivna regler.
   Folk kommer att prata högljutt på gatorna med ett blandspråk.

   2
   2

Kommentera