Mångfasetterad bild av Zelenskyj

Av Helene Nellvik på Socialpolitik

Biografin om Volodomyr Zelenskyj – I huvudet på en hjälte är skriven av Régis Genté och Stéphane Siohan, två franska journalister med djup kunskap om Ukraina. De verkar bägge två just nu som korrespondenter i det pågående kriget. Materialet i boken bygger på flera år av reportage och analyser av politiken i Ukraina och i det forna Sovjetunionen.

Biografin beskriver Zelenskyjs väg från välkänd komiker och skådespelare till president och krigshjälte, där han blir symbolen för hela den ukrainska omvälvningen.

Zelenskyj föddes 1978 i dåvarande Sovjetunionen, i den ryskspråkiga sydöstra delen av Ukraina. Han växte upp i en sovjetisk mönsterfamilj. Föräldrarna var forskare av judisk härkomst, mamma ingenjör, pappa matematiker och professor i informationsteknik och under tjugo år dessutom ekonomi/teknik attaché i Mongoliet. Farfar dekorerades med Röda stjärnans orden vid två tillfällen, farfars far och dennes bröder blev arkebuserade av nazistiska Einstatzgruppen.

Zelenskyj växte upp i Kryvyj Rih, en stad som utsattes för massiv förstörelse under den tyska ockupationen. Tidigare en industristad och ett av Sovjets största gruvcentrum, senare präglad av nedgång och gängkrig och en av de mest kriminellt belastade städerna i forna Sovjet.

Tillsammans med vänner startade han tidigt teatergruppen Kvartal 95, namngiven efter stadsdelen han växte upp i. De använde humorn som motmedel mot sin destruktiva och omgivning och kom snart att bli en av de mest inflytelserika tv-underhållningsgrupperna i den postsovjetiska världen.

Som komiker och skådespelare avhandlade Kvartal 95 både Majdan revolutionen, Rysslands annektering av Krim och kriget som Moskva för i Donbass via separatister. Programmen med serier, reklam och tecknad film retade både intellektuella och patrioter men Zelenskyj blev snabbt en superstjärna. I humorserien Folkets tjänare spelade han president och tre säsonger såldes också till Netflix, den största succén i ukrainsk tv-historia. Som ägare av produktionsbolaget, producent, medförfattare och huvudrollsinnehavare var Zelenskyj nu en välbärgad affärsman som med blicken mot Ryssland exporterade sina program till hela den ryskspråkiga världen.

Men Folkets tjänare var också enligt författarna en krigsmaskin, en osäkrad handgranat inkastad av en oligark för att driva ut en annan. Kolomojsjyj, stormrik oligark och ägare av åtta tv-kanaler där gruppen Kvartal 95 ingick, använde programmen till att driva bort sin antagonist, dåvarande presidenten och chokladmiljardären Porosjenko.

Zelenskyj blev Ukrainas president 21 april 
2019 efter att ha fått 73 procent av rösterna. En förkrossande seger. Den avgörande debatten mot Porosjenko på Olympiastadion beskrivs i boken som en kamp mellan David och Goliat, en cirkusföreställning där skådespelaren snabbt manövrerade ut den sittande presidenten.

EU:s delegation i Ukraina var däremot inte imponerade vid sitt första möte med Zelenskyj. ”Han var inte bra, var absolut inte insatt i frågorna, ibland inte ens i vissa grundläggande internationella frågor. Vi gick därifrån besvikna allihop. Och han skulle styra landet om två månader!” berättar en av ambassadörerna på plats. Mötet blev en chock för Zelenskyjs team. Det blev nu viktigt att snabbt dölja ”instagramkandidatens” tomma politiska program. Han förbättrade sina bakgrundskunskaper, tillägnade sig faktaunderlag och finslipade sin dåliga engelska. Vid sitt installationstal angav han tre prioriterade områden för mandatperioden; Europa, fattigdomsbekämpning och fred i Donbass. ”Några månader senare var det inte längre samme man” fortsätter diplomaten.

Zelenskyjs familj och arbetsmiljö var helt ryskspråkig, numera talar han enbart ukrainska vid offentliga framträdanden efter att tidigare ha hånats av intellektuella kretsar för sin oförmåga att behärska språket.
Under sin presidentperiod har han hittills varit utsatt för minst tre misslyckade mordattentat.
Zelenskyj står för en ny generation liberala politiker. Han saknar erfarenhet men beundrar och försöker härma Justin Trudeau och Emmanuel Macron. Han har ett utpräglat sinne för PR, arbetar oupphörligt på sin image som är noga uttänkt. Han säger själv; Jag har producerat budskap i femton år nu, jag betraktar mig som proffs på det här området, kapabel att förmedla budskap på statlig nivå.

När ryska medier i krigets början trumfar ut att alla Ukrainas ledare har flytt landet publicerades den numera klassiska videon på Instagram där de alla står kvar vid presidentpalatset. Från december 2021 till två dagar efter krigsutbrottet när videon visades steg Zelenskyjs popularitet från 38 till 91 procent..
Alla därpå följande videor på Facebook och Youtube visar att presidenten och hans team behärskar den visuella kommunikationens koder till fullo, han omger sig med medarbetare som är proffs på audiovisuell produktion.

Flexibilitet verkar vara en annan styrka
 han besitter. Som en kameleont byter han färg utifrån sina landsmäns önskningar. Zelenskyj har till exempel enligt författarna en barndomsvän som ansvarar för kontakterna med oligarkerna samtidigt som han undertecknar en antioligarklag i september 2021.
Han tackade glatt ja till inbjudningar från Rysslands tidigare premiärminister Medvedev och Ukrainas tidigare president Janukovitj, den senare dömd för högförräderi och för att ha hjälpt Ryssland att annektera ukrainskt territorium. Han har en nära politisk, ekonomisk och strategisk relation med Turkiets president Erdoğan.

Zelenskyj blev själv miljonär genom kontrakten med oligarken Kolomojsjyjs tv-bolag. Det har genererat i bland annat en 15-rums villa i Toscana med ryska oligarkerna Abramovitj och Deripaska som grannar och minst tre lägenheter i centrala London. Tillsammans med sina medarbetare på Kvartal 95, det ambitiösa produktionsbolaget, har han underlåtit att deklarera 40 miljoner dollar från radio- och tv-kontrakt som placerats i off-shorebolag vilket framkom i granskningsarbetet kring Panamadokumenten.

Många frågor hopar sig efter att ha läst den här biografin. Vad står Volodymyr Zelenskyj egentligen för? Vad är det som gör att han inte ger upp? Vilken framtid har Ukraina efter kriget?

Vid 44 års ålder har Zelenskyj varit komiker, skådespelare, producent, företagsledare och president. Han blev president genom att utlova fred med Ryssland, men inte till priset av att ge upp Ukrainas suveränitet. Han var då han tillträdde varken hatisk eller krigisk men blir i stället snart en ledare för ett land i krig. Plötsligt blir han tvungen att använda alla sina förmågor för att bekämpa Rysslands och Putins hänsynslösa invasion. Han kliver då fram som en orädd ledare för sitt land och för frihetskampen.

Zelenskyj är inte någon intellektuell, inte någon tänkare. Han verkar vara en pragmatisk statsman med enkla idéer, som bygger hela sin image på sin förmåga att skapa starka politiska budskap, budskap som alla kan känna igen sig i. Det är hans styrka, det som gör att han i kriget blir en samlingspunkt för en nationell identitet och för en ukrainsk demokrati svårt anfrätt av korruption och hemliga uppgörelser.

Zelenskyj är nu frontfigur för ett land med svikna medborgare och desillusionerade ideal som vill tillhöra det moderna Europa med en normal president som liknar dem.

Finns det en lösning i sikte 
eller blir det ett närmast ändlöst utnötningskrig? Ingen sida kommer att kunna uppnå alla sina mål. En förhandlingslösning där Ukraina får garantier för sin existens och Ryssland får garantier om att Natos trupper inte förläggs längs gränserna, är det möjligt?

Mot den lösningen talar Natos utvidgning, de amerikanska nykonservativa som vill försvaga Ryssland och hela stormaktsspelet mellan USA, Kina och Ryssland.

Kan man överhuvudtaget tala om krigshjältar längre? Nationalism och hämnd bygger inte fred på sikt. Krig förändrar alla människor, både angripare och angripna. Ukrainas folk kommer sannolikt inte att gå med på en fred som man menar gynnar angriparen så länge man fortsätter riskera livet genom att bekämpa Ryssland.

Europas yngsta nationalstat genomgår just nu ett slags elddop där man tvingats konfrontera sin forna imperialistiska kolonialmakt. Efter sju årtionden av sovjetstyre var Ukraina vid självständigheten 1991 en instabil nation utan egna statstraditioner och solid politik, uppdelat i religiösa och språkliga tillhörigheter, skakad av postsovjetisk rövarkapitalism och plundrad på sina resurser av oligarkerna. Vad händer efter kriget?

För den som vill ha en djupare förståelse, veta mera, få nya tankar och se olika perspektiv rekommenderas dessa mycket lättlästa och oupphörligt intressanta 170 sidor. Genom tillbakablicken på Ukrainas historia ges en hel del förklaringar till vad som lett fram till dagens situation. Fram träder en komplicerad och mångfasetterad bild av en president, ett land, ett folk.

Heléne Nellvik

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Mångfasetterad bild av Zelenskyj

 1. Då är boken färdigläst. Den ger en bra och trovärdig bild av Ukrainas kamp och tron samt viljan att behålla sin egen statsbildning. Intressant är även en viss fördjupning och Tysklands fullständigt naiva inställning till Ryssland. Nämner ej Putins makthunger då den redan är känd på bloggen. Rekommenderad läsning.

  2
  1
 2. Man kan ha olika uppfattningar om Zelenskyj. Personligen tycker jag att han jobbar bra för Ukraina. Men, hade det inte ändå varit bättre om han gått med på ryssarnas krav att avbryta sina närmanden till både NATO och EU samt sparkat ut CIA ur landet.
  Då hade de Ukrainska städerna varit hela idag. Ett stort antal människor fortfarande varit levande. Barn hade kunnat gå tryggt till sina skolor, folk till sina arbeten
  Friheten har alltid ett pris. Även att leva i skuggan av Ryssland.

  10
  10
  • Onkelbjrn, vi vet inte hur det hade gått om dina förslag hade gått igenom men troligen hade det inte funnits något Ukraina idag och det hade kanske pågått ett gerillakrig mot Ryssland.

   9
   7
   • Ett tänkbart scenario är ju ett delat Ukraina med en FN zon emellan. Trots allt har ju Ukraina en historia av att ha tillhört Ryssland under lång tid och vad jag har förstått finns det grupper som vill tillhöra Ryssland.

    7
    2
   • Den 24 augusti 1991, strax efter augustikuppen i Sovjetunionen 1991, deklarerade sig Ukraina som självständig och suverän stat, vilket bekräftades av över 90 procent av landets befolkning vid en folkomröstning den 1 december 1991. Vid det följande årsskiftet upplöstes Sovjetunionen.

    Till och med i Donbass är eller var ryssar i minoritet innan 2014. Hur det är nu med mängder med folk på flykt och deporterade vet jag ej.

    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ukraina

    3
    1
   • Onkelbjrn:
    Tja,vi får vänta och se resultatet,när nu nya Stormakten Abzurdistan rustar upp Ukraina enl. ÖB,och andra experter typ Broströms dagliga agerande…..
    Läste att första insats för abzurdiska soldater blir i Baltikum, som ju gränsar mot fienden…Kanske rentav ett nytt Narva ?

    7
    2
   • Stenbock,. Nej något Narva blir det inte. Då hade vi en kung, nedsänd av gud och som varken kulor eller värjor bet på.
    Kungen visade sig ofta i stridslinjen och ingav mod i sina soldater.
    Vad har vi idag. En ÖB som dansar i pridetåg och som låter sig förföras av en kvinna som går från den ena mannen till den andre, allt ( vad det verkar) för att själv kunna klättra på karriärstegen .

 3. Oj:
  Du tycks vara en av många (nya) på bloggen som utger er för att vara insatta i Ukrainas nutida historia. Varför visar ni inte upp detta kunnande,istället för att hela tiden slinka in på Ryssland o Putin ? Att ni föredrager Selinsky före Putin,har vi andra förstått i snart två år….
  Sedan leder ju inte angrepp på andras åsikter bland kommentarerna,till att vi okunniga blir klokare !

  31
  32
 4. Citat ur boken. ’ Putin valde att rättfärdiga sin invasion med påståendet att landet behöver ’avnazifieras’ utan att nämna att en ung ryskspråkig ukrainare med judisk bakgrund 2019 valdes av sjuttiotre procent av sina landsmän’

  32
  9
  • Zelensky är (Ashkenaser) Jude precis som vapendragaren och oligarken Kolomoisky är.
   Det var vanligt förr att man var (Ashkenaser) i öststaterna och även delar av övriga Europa.
   Att religionen sen är ärftligt i alla generationer är för mig obegripligt.
   Nazisterna Putin syftar på är Svoboda, Azov bataljon, Aidar bataljon, den högra sektorn och Stepan Bandera rörelsen (OUN) som gjorde vidriga attacker på den Ukrainska civilbefolkningen.
   Jag har inte så stort förtroende för Transkomikern Zelensky som minglar med Klas Schwab (WEF).
   Han känns varken ärlig eller speciellt god med tanke på lögnerna som gjorde vinsten i valet 2019.
   Han lovade folket att skapa fred i Ukraina.
   Det blev som alla vet med facit i handen en nitlott för folket.

   20
   29
   • Om du kan, så läs en god bok istället för att sprida lögner här. Inte många är intresserade av vad du anser och väldigt få har förtroende för dina fabler.

    19
    14
   • Nazisterna Putin syftar på….

    Genom sig själv känner man andra. Ett ordspråk som bra passar in på Putin.
    All retorik och statspropaganda som den människan sänder ut är som hämtat ur Hitlers nazistiska skolbok.

    16
    9
 5. För närvarande håller jag på att läsa denna bok. Halvvägs tycker jag den väl beskriver Ukrainas vedermödor och tapperhet. Den ger även en bild av monstret i Kreml som inte är särskilt smickrande. Jag kan redan nu rekommendera läsning.

  32
  18
  • Oj, trampade jag på en ond tå?
   Det är klart att Transkomikern Zelensky vill släppa ut en självbiograf i filantropins tecken.
   Sen att jag ifrågasätter hans trovärdighet får du ha överseende med.
   👍

   15
   20
   • Självbiografi?

    Två översta raderna ur Petterssons text:
    Biografin om Volodomyr Zelenskyj – I huvudet på en hjälte är skriven av Régis Genté och Stéphane Siohan, två franska journalister med djup kunskap om Ukraina.

    19
    3
   • dv
    Det räcker med rubriken
    ” I huvudet på en hjälte” för att förstå “meningen” med boken om Zelensky.
    I mina ögon så bombar och dödar inte en “hjälte” civilbefolkningen.
    Kultur Marxister har en förkärlek till hjältar som gärna framhävs i skrifter.

    12
    11
   • GammelSvammel

    Vad svamlar du om? Jag påpekade att det inte är en självbiografi och som du yrade om i din text. Skall vi ta det en gång till? Läs översta 2 raderna i Petterssons text och där framgår följande:

    Biografin om Volodomyr Zelenskyj – I huvudet på en hjälte är skriven av Régis Genté och Stéphane Siohan, två franska journalister med djup kunskap om Ukraina.

    11
    5
   • dv, bry dig inte om den förvirrade gamlingen. Han motsäger sig själv hela tiden och för ologiska och orimliga resonemang. Ingen gör bort sig så mycket frivilligt. Det krävs ordentligt betalt för att sprida sådana dumheter och framstå i sådan dager.

    Han hävdar att ingen hjälte bombar och dödar civila. Ändå så är de just det som hans egen hjälte – Putin – gör. Han sitter bara här för att trötta ut vanliga människor med menlöst dravel. Det är så trollfabrikerna fungerar. De svamlar på för att vettiga människor ska bli upptagna och tappa fokus. Läs på så ser du…☺️ Därför spelar det ingen roll att han hela tiden, varenda gång, blir överbevisad om att han har fel. Han börjar bara om från början med sidan ett i sin instruktionsbok.

    8
    5

Kommentera