Fredlig samexistens med Ryssland inte möjlig

UTRIKES. Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror inte att en fredlig samexistens mellan Ryssland och Europa är möjlig. Det sa hon när hon framträdde på Folk och försvar i Sälen på måndagen, skriver GP, bakom betalvägg. Detta gäller oavsett om Vladimir Putin blir kvar som president eller inte.

Gudrun Perssons forskning behandlar rysk säkerhets- och utrikespolitik, ryskt militärstrategiskt tänkande och ryska militärreformer. Bild: Sveriges Radio

Vi måste inse att Putin är en produkt av Ryssland och att utmaningarna därmed är lika stora oavsett om Ryssland vinner eller förlorar, sa Persson.

Hon säger också att väst haft en naiv bild av Ryssland och att man måste bestämma sig för vilken relation man vill ha till Ryssland inte bara just nu utan på ”flera hundra års sikt”.

-Pettersson noterar att Putins Ryssland är på väg mot att bli terrorstat som under Stalins tid. En enpartistat, statlig kontroll, förföljelse av den egna befolkningen och imperialism mot grannländer.

Sveriges Natoansökan har gjort att underrättelsehotet från Ryssland har ökat, sa Lena Hallin, chef för Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst (Must) på Folk och försvar i Sälen, rapporterar Ekot.

Ryssland har ett intresse av att fördröja och försvåra vår anslutning och av att påverka vilken roll Sverige kommer att spela inom alliansen, säger Hallin.

Det som särskilt intresserar Ryssland är enligt Hallin vilka militära resurser Sverige kommer att bidra med i alliansen. Detta för att Ryssland bland annat ska veta hur landet ska förstärka sin egen närvaro runt Östersjön.

Enligt Hallin ska man vara inställd på en bestående konflikt och en fortsatt osäker situation i Europa och i Sveriges närområde. Hon säger att situationen liknar den vi hade under kalla kriget men med ”färre spelregler och mindre förutsägbarhet”.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Fredlig samexistens med Ryssland inte möjlig

 1. Så mycket ondska samlat på en enda bild? Hur många liv har dessa dårar tillsammans
  slocknat, och vad uppnådde dom med det? Satans kräk!

  13
  9
 2. Ett otroligt korkat uttalande! För tillfället går det ju så klart inte, men varför skall hon stänga dörren för all framtid?

  Menar hon att ett Ryssland under nytt styre inte skulle få närma sig väst? Bra, då har ju folket där, bland annat alla dom som har gripits för att ha protesterat mot kriget inget mer att kämpa för!

  Många ser det inte, men precis som inom biståndet och inom så mycket annat, börjar det nu bli många, inklusive krigshetsarna i NATO som lever av kriget!

  Ingenting som kommer att sluta väl!

  Vad det gäller ökad underrättelse, vad hade dom förväntat sig?

  Om det nu inte är som förr, varje gång det pratade om nedskärningar inom försvaret så såg dom en ubåt!

  24
  5
 3. Ryssland har en månghundraårig ambition att expandera tills de får tillgång till isfria hamnar som inte är inlåsta. Detta skulle kräva att de erövrar sig hela vägen till atlantkusten. Så ja, krig med Ryssland är i längden oundvikligt.

  9
  18
 4. Jag tycker att ni är så fientliga här, detta måste lösas med diplomati, eftersom alternativet är ohållbart.

  26
  14
  • Ska vi skapa EN fredlig värld under FN, WHO och Brüssel så måste vi få bort terrorstater som Ryssland och Ukraina. Tänk vilken vacker syn att se Nazisterna skjuta varandra till sista man.

   2
   31
   • Det är klart att det är möjligt. Att påstå något annat gör knappast saken bättre, snarare tvärtom.

    Dessutom så ökar risken att Putin skall trycka på knappen när man vräker ur sig dumheter.

    13
    12
  • Det är inte Ryssland och Putin som har förstört mitt land. Det är vår egen egen västoligarki. Samma västoligarki som ekonomiskt våldtog Ryssland efter murens fall.

   Europa utan Ryssland och dess naturresurser är inte mycket att komma med i längden. Tillsammans kan vi skapa ett stark ekonomisk samarbete och välstånd. Det vill inte västoligarkin. Den vill försvaga Europa och förstöra Ryssland.

   Den har dock totalt missbedömt sin egen styrka. Den ryska köttkvarnen i Ukraina håller sakta men säkert på att mala ner allt motstånd, och det kommer inte spela någon roll vad västoligarkin gör. Det kommer bara att sluta på ett sätt, med total Rysk seger.

   Jag ser inga hinder för ett framgångsrikt samarbeta med Ryssland. Det är våra broderfolk i öster, och vi kan utan vidare ha goda relationer med Putin och Ryssland. Det är dessutom en förutsättning för ett framtida starkt Europa.

   Krigsförbrytaren Kissinger sade en vettig sak, “To be an enemy of America can be dangerous, but to be a friend is fatal.”.Det är det vi ser idag. En västoligarki som har sovit sedan det small i Europa senast för 100 sedan, har vaknat till liv igen och ännu en gång löper den amok över kontinenten och världen.

   34
   26
 5. Eller att Putin har begripit det redan tidigare, att målet med att få in Ukraina i NATO är att utplåna Ryssland, men det ser bättre ut om vi kan få Ryssland att anfalla Ukraina än om NATO bara bombar bort Ryssen direkt.

  20
  23

Kommentera