Ryskt energikrig mot Europa har misslyckats

ENERGIPOLITIK. Vladimir Putins planer att pressa Europa genom ett energikrig ser inte ut att lyckas. Och det beror delvis på det mildare vintervädret, skriver Bloomberg, bakom betalvägg.

Risken för en fullständig ekonomisk härdsmälta och kollaps av europeisk industri har – så vitt vi kan se – avvärjts, sa Tysklands energi- och näringslivsminister Robert Habeck nyligen.

Leveransstörningar eller en rejäl köldknäpp riskerar fortfarande att spä på energikrisen. Men hoppet växer nu om att Europa kan ta sig igenom den här vintern och nästa, skriver nyhetsbyrån.

Gaspriset är tillbaka på samma nivå som före kriget.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Ryskt energikrig mot Europa har misslyckats

   • Ja, man kan undra… den som sprängde sparade ett av Putins favoritrör så att han direkt efteråt kunde erbjuda gasleveranser till Tyskland genom detta rör.

    Det sparade röret ägs till 100% av Gazprom medan två sprängda rör samägs av ett antal olika europeiska bolag.

    Du brukar halta rätt svårt i dina tankebanor. Så även denna gång din lurade stackare…

    7
    1
  • Ryssland har planerat i decennier för ett europeiskt energiberoende. Putin började snabbt skruva på kranarna och trixa när kriget startat. Han hotade Europa med en kall vinter. Eu hittade andra leverantörer, fyllde lagren, sparade och klarade allt med galans. Det ryska energikriget misslyckades totalt. Eu kunde istället införa restriktioner och sanktioner som slog tillbaka mot Ryssland.

   1
   1
 1. Det är ju knappast Putin som på något sätt styrt gasproms eller liknade .. det mest troliga är att EU och Europa inte hunnit ett farligt beroende av gas och olja . Trots att man styrt medlöpare innom vänster och sossialdemokratna till en riktig fälla ? Man kan påstå att om miljömupparna lyckas stänga av flera energiprodusenter tillsammans med Putins gammal arbetsplats då hade katastrof varit total
  Den stora frågan är ju vad regeringen kommer att göra åt dessa femtekolonnare Sverige befinner sig så gåt som i ett två fronts krig först med diverse jihadister i diverse förorter som Maggan dragit hit som toyboys ? Dessutom har man Putins pojkar som gör allt för att hans gas krig skall tvingas Europa till underkastelse.. det är faktiskt hög tid att söka upp femtekolonnare i Sverige på samma sätt som zelensky söker igenom ukriana och Moldavien

  13
  5
   • Nyheter från Ryssland? Sådana finns inte. Putin har förbjudit dem helt enligt lag. Däremot finns propaganda som media måste sprida. Annars blir det 15 års fängelse för utgivaren… Fria ryska media däremot är inte förbjudna inom EU. De kan man läsa utan vpn.

 2. Ja, det mesta Putin gjort har ju misslyckats. Han kommer att misslyckas i Ukraina också….

  37
  25
  • Vi får se. Ryska huvudstyrkan är inte i strid ännu. För någon vecka sedan meddelade Ryssland att de skall mobilisera ytterligare 500000 soldater. Detta innebär att Ryssland inte räknar med att kriget är slut inom ca 2 år.

   13
   26
  • Japp om ingen stoppar detta krig så kommer det att visa sig vem som förlorar…. eller vem som blandar sig i…… kan det vara Danmark? Näe längre västerut mycket längre…. ett lan som är effektiva på att kriga i Europa…. minns irak… på egen hand invaderade man Irak och man hade dessutom ett svepskäl… inte illa… och en småsak bara 1 miljon dödade och en omvandling av Irak till mest öken…. bra jobbat…..

   1
   2
 3. Det ryska “energikriget” mot Europa vet jag ingenting om, existerar det över huvud taget?
  Fakta är den att det är Europa som har bojkottat rysk energi och att då försöka lägga skulden för sina egna fatala misstag på Ryssland är ju synnerligen märkligt.
  Det är tvättäkta desinformation och ingenting annat.
  Men så fungerar socialister, stora som små!

  Däremot EU-Ursulas energikrig mot oss europeer har lyckets till 100%
  Med mångdubbla priser på energi, kraftfulla höjningar på det mesta och brist på det vi behöver mest.
  Hennes (och hennes kumpaners) krig mot oss har varit synnerligen effektiva, katastrofalt effektiva rättare sagt!

  54
  60
  • Du kan tacka sossarna för prishöjningarna och den springande inflationen i riket. Det var sossarna som stängt ner sex kärnkraftverk på 25 år i Sverige utan ersätta dem med något annat.

   Hade vi haft dessa kärnkraftverk hade vi aldrig behövt importera el och kunnat hålla nere priserna på en normal nivå. Samt om Vattenfall fått bygga sina två ersättningsverk i Ringhals hade dessa nu varit i drift och vi hade haft ännu bättre energiläge.

   Men sossarna fick styra och landet går nu åt helvete.

   27
   1
  • BSS, du verkar inte så upplyst om du inte hört talas om Rysslands energikrig. Bara ett av många exempel nedan.

   Den statliga ryska gasjätten Gazprom kan ha finansierat miljörörelser som vill lägga ned kärnkraften i Europa. Det menar den franska statsvetaren Dominique Reynié i en intervju med nyhetskanalen CNews.

   I en tweet skriver Dominique Reynié: “Vi hittade Gazprom-finansiering i synnerhet i miljöorganisationer som levererat material till ministrar i vissa europeiska länder som Belgien och som sedan inledde ett slags motreaktion genom att försvara utfasningen av # kärnkraft.”

   –Vilket kan ha som effekt att öka beroendet av rysk gas, tillägger Dominque Reynié.

   Enligt honom vet man sedan länge att Putin ansträngt sig och till och med skrutit med att i USA och Europa kunna finansiera rörelser som verkar samhällssplittrande.

   https://www.energinyheter.se/20220301/25977/gazprom-kan-ha-sponsrat-antikarnkraftslobbyn

   21
   13
   • “KAN HA”! Detta verkar tvetydigt. Ett egentligen ogrundat påstående.

    Nedläggningen av vårt el-system är ändå fortfarande MP/S/C fel! Det var de som verkställde genom politiska beslut!

    18
    19
   • Förstår att problemet är miljörörelsen men det finns ganska många i detta land som inte stöttar miljömuppar…. det som gett dom höjd är att sossar och moderater velat ha makten… 8% skulle rensa bland de som inte klarade skolan……

    2
    1
 4. OMFG 🤨

  Enligt Bloomberg energiproblemen har redan kostat europeerna 1000 miljarder dollar, varav olika statliga energibidrag är tydligen redan uppe vid 600 miljarder euros. Och redan flera månader sedan beslutade ma i Lugano at EU, USA och Japan ska stå för återuppbygnaden av Ukraina för 1000 miljarder dollar. Och nu vill Ukraina till EU, och nyss talades det om en kommande räntaharmoniserings stödpaket.

  EU SUCCESS – eller hur 🙄

  22
  20

Kommentera