Norge skänker 10000 artillerigranater till Ukraina

FÖRSVAR. Norge har skickat 10.000 moderna artillerigranater med lång räckvidd till Ukraina, rapporterar NRK.

M109 bandkanon i Ukraina. Bild: Ukrainas försvar

Ammunitionen går att använda med vapensystem M109 som Norge skänkt tidigare och kan träffa mål på 30 kilometers avstånd.

Artillerigranaterna är hämtade från försvarets lager, och är utrustning som Ukraina efterfrågat.

Ukraina är i stort behov av hjälp, så vi måste titta ännu djupare i våra egna bestånd för att stödja dem i deras försvarskamp, säger försvarsminister Bjørn Arild Gram.

Norge har nu gett Ukraina vapen och annat försvarsmateriel till ett värde av över 5 miljarder norska kronor, uppger NRK.

– Pettersson antar att det snart är dags för ett nytt svenskt vapenpaket, det tionde till Ukraina. Sverige har hittills skänkt vapen m.m. för 9,5 miljarder kronor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Norge skänker 10000 artillerigranater till Ukraina

 1. Hela Ukraina tillhör Ukraina. Är det någon som seriöst vill att Putins kriminella krig ska löna sig, i form av stulen mark. Jag säger aldrig!

  42
  14
 2. Problemet är att det inte finns någon plan på hur vi ska få fred.
  Ryssland kommer inte att ge upp Krim innan de har försökt med kärnvapen.
  Är Krim värt ett kärnvapenkrig eller borde vi se efter en annan lösning ?

  21
  32
  • Kärnvapenkrig med vem? Puttes terrorister har redan börjat gnaga på de taktiska kärnvapenbärarna. Deras strategiska kärnvapen är redan avsatta till mål i USA och NATO, skulle blåsa av några sådana väger balansen över till USA:s fördel.
   Skulle Putte bränna av några taktiska kärnvapen mot civila mål kommer han få seriösa problem eftersom omvärlden inser att de har inget att förlora på att gå in och eliminera Putte.
   Skulle Puttes terrorister försöka använda taktiska kärnvapen mot ukrainska trupper är de inte värre än de termobariska bomber som Puttes terrorister redan använder.

   21
   12
  • Nyckeln till fred är KINA!

   Om inte KINA får fart på sin ekonomi pga av minskad efterfrågan som beror på kriget så kommer de att ingripa, fredligt eller militärt. KINA skulle mycket väl kunna roffa åt sig delar av östra Ryssland.

   INDIEN har också ett intresse i att kriget slutar då de har seglat upp som en utmanare till KINA och de behöver avsättning för sina varor och framförallt datatjänster.

   KINA är i många delar ett kopierande land medans INDIEN är innovativt/kreativt.

   INDIEN har också fördel av att vara ett demokratiskt samhälle.

   17
   7
  • Thomas, du har tyvärr helt fel.

   Enligt experterna här på bloggen så är det bara att besegra Ryssland militärt och köra ut dom ur hela Ukraina, inklusive Krim som gäller!

   Då kommer Putin att erkänna sig besegrad, lämna alla i fred och gå i pension som en av världens största förlorare genom alla tider.

   Mvh “rysstrollet”

   12
   17
  • Varken Ryssland eller ryssar har tillfört något bra till världen bara en massa hot, så att förvandla Ryssland till en grushög kanske inte skulle vara så dumt.

   21
   11
  • Thomas – Putin kräver att få igenom alla sina krav vid ett fredsavtal. Alltså fullständig ”seger” för Ryssland.

   Vad händer om Ryssland får igenom alla sina krav, eller ens några krav? När återkommer Ryssarna med nya krav mot andra länder? Och vilka andra terrorstater kommer att ta efter Putins taltik?

   Konsekvenserna av att ge efter för Putin kommer antagligen att bli värre för hela världen än att låta Ukraina försvara sig.

   De ryska trollfabrikernas argumentation går ut på att det är synd om civila och ofrivilliga soldater i detta krig, trots att det bara är ryssarna själva som kan lösa problemet – genom att åka hem!

   18
   6

Kommentera