Dagens tankeställare 150

En tanke vid årsskiftet.

I tiderna gjorde mina mostrar en släktutredning, ur min synvinkel alltså på mödernesidan. De kom så långt bakåt i tiden som till 1750-talet, men där blev det stopp eftersom tidigare kyrkböcker i regionen hade gått förlorade i en kyrkobrand.

År 1748 började Sverige bygga en fästning och marinbas utanför Helsingfors. Fästningen kom att heta Sveaborg, Viapori på finska. Mängder av trupper flyttades från Sverige till byggnationen, däribland min tidigaste kända förfader. I annalerna är han rätt och slätt upptecknad som Karl, militärskräddare, hemmahörig i Småland. Inga andra uppgifter. I något skede hittade Karl sin käresta bland lokalbefolkningen, paret slog ner sina bopålar permanent i Finland, och som en följd bland många andra sitter jag här 270 år senare och lyssnar till historiens vingslag.

En värmande tanke, en del av min identitet.

Rune Holmström

Citat från Wikipedia:
”Sveaborg (finska: Suomenlinna, eller tidigare Viapori) utanför Helsingfors i Finland är en av världens största sjöfästningar. Den omfattar flera öar vid inloppet till Helsingfors, och kallas även “Nordens Gibraltar”. Sveaborg började byggas 1748 då Finland var en del av Sverige. Den är Sveriges genom tiderna dyraste försvarsprojekt och finns sedan 1991 på Unescos världsarvslista.”

Bilder: Samfundet Ehrensvärd

3 thoughts on “Dagens tankeställare 150

  1. Ja Finland är en svensk koloni .. dom svenska kolonierna sträcker sig ända port till ukriana! Kolla fanan antigen är det ett kors eller gult och blått ..
    Enda problemet är Norge där där smusslade man bort sillsaladen ur fanan.. så går det med alla stormakter ? Och det är bara Putin som inte fattar alla stormaktstiden ockupation av grannländer är förbi !? Idioten Putin förstår inte varför alla stödjer hans fienden .

    1
    2
  2. Intressant. Jag vet för lite om de svensktalande i Finland. Tex de finns ju svenskbyggder tex Ingå Degerby osv. Bodde det finsktalande där när svenskarna bosatte sig där?

Kommentera